Temat: Niskokaloryczne dania.PRZEPISY :)

każdy z nas ma czasem chwile słabości i chce zjeść coś innego lub swoją ulubioną potrawę ( wszyscy jesteśmy tylko ludźmi).
Proponuje zamieszczać tu smaczne i niskokaloryczne przepisy. Łatwiej będzie nam przetrwać dietę.
jeżeli dowiemy się jak możemy stworzyć niskokaloryczny zamiennik naszej ulubionej potrawy np coś z gatunku fast food'ow.


INDYK Z SALSĄ (191 kcal)

składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oliwy
- kotlet z indyka (80g)
- 100g pomidora
- 30g czerwonej cebuli
- 1 zielona pepperoni
- 1 łyżeczka soku z cytryny

wykonanie:
1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z oregano, papryka w proszku, sola i oliwą. Kotlet opłukać, osuszyć i pokroic na kawałki. Mięso posmarowane przygotowaną marynatą, odstawic na 15 minut.
2. Pomidor oczyścić, umyć, pokroic w ćwiartki, po usunięciu pestek pokroic w mała kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Papryczke pepperoni umyć, naciąć, po usunięciu pestek pokroic w kostkę.
3. Pomidor wymieszać z cebulą, pepperoni i sokiem z cytryny, sos doprawic sola i pieprzem. Patelnię teflonową rozgrzać, włozyc mięso i smażyć na złocistobrązowo, ok. 3 minut z każdej strony. Podać z salsą
Spaghetti  (171 kcal)

składniki:
- 60g pomidora
- 20g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- szczypta chili
- 40g spaghetti

wykonanie:
1. Pomidor umyć, przekroić na pół, usunąc pestki, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pokroic w drobna kosteczkę.
2. Teflonowa patelnię rozgrzać i zeszklic na niej cebule z czosnkiem. Dodać pokrojony pomidor i dusić ok. 5 minut, stale mieszając. Sos doprawić do smaku sola, pieprzem i chili
3. Osoloną wode doprowadzić do wrzenia, włożyć spaghetti i ugotować al dente (ok. 8 minut). Makaron wlac na sito i dokładnie osączyć. Wylac je na patelnie z sosem i wymieszać. Danie mozna udekorować listkami bazylii
Spaghetti ze szpinakiem

Składniki:
- 2 cebule duże (60 kcal)
- kilka ząbków czosnku (nie przesadzajmy )
- łyżka oleju/oliwy (90 kcal)
- szpinak mrożony 450 g (85 kcal)
- śmietana 12% 2 łyżki (54 kcal)
- makaron spaghetti lub wedle upodobań (100g ugotowanego=100 kcal)

Cebule siekamy wraz z czosnkiem, szklimy na oleju. Szpinak bez rozmrażania wrzucamy na cebule i czosnek, czekamy aż się rozmrozi i troszkę podgotuje. W między czasie wstawiamy wode na makaron i gotujemy według przepisu. Do sosu dodajemy śmietanę ugotowany makaron i smacznego .

Sam sos według tego przepisu ma 289 kcal i spooookojnie dla jednej osoby starczy na 3 dni.
GRECKI SOS TZATZIKI

(2 porcje, każda 40 kcal)
Małe opakowanie serka homogenizowanego 3%, 1/2 średniego ogórka zielonego, ząbek czosnku, odrobina soli, pieprz.
Ogórek zetrzeć na tarce i dodać do serka. Dodać posiekany czosnek i doprawić.
ZIELONY SOS ZIOŁOWY

(2 porcje, każda 30 kcal)
75 g jogurtu naturalnego, zielenina (tymianek, bazylia, estragon), odrobina soli, pieprz.
Jogurt wymieszać z poszatkowaną zieleniną i doprawić
JOGURTOWY SOS Z CURRY (2 porcje, każda 30 kcal)

75 g jogurtu naturalnego, łyżeczka musztardy, zielenina (koperek), curry, odrobina soli, pieprz.
Jogurt wymieszać z musztardą, poszatkowanym koperkiem, doprawić curry, solą i pieprzem.
Biszkopt miodowy light
Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Składniki na 4 porcje

• 100g mąki pszennej razowej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki miodu
• 1/2 cytryny wyszorowanej w gorącej wodzie
• 3 białka
• 1 żółtka


Etapy przygotowania

1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Blachę lub tortownicę wyłożyc papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Płynny miód utrzec robotem ze startą skórką cytryny, sokiem z połówki cytryny i żółtkiem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do miodowej masy i wsypać 1/3 mąki.
3. Wszystko bardzo ostrożnie wymieszać i dodać pozostałą mąkę. Ciasto włożyć na blachę i piec, aż uzyska złoty kolor.
4. Po upieczenia nakryc wypiek ściereczką, a po 3 min. usunąć papier z ciasta.
Naleśniki ze szpinakiem

Składniki na ciasto (mi wychodzą z tego 3 naleśniki):
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki stołowe mąki pełnoziarnistej, razowej czy jaką tam się lubi i ma
- 0,5 szklanki mleka

Składniki na farsz:
- szpinak (ja dawałam z mrożonki)
- 3 "roztrzepane" białka
- pieprz i sól do smaku

Wykonanie:
Składniki na ciasto mieszamy trzepaczką lub mikserem i odstawiamy na conajmniej 30 min.
Później smażymy na teflonie.
Szpinak wrzucamy na patelnie aby się rozmroził, jak cała woda odparuje dodajemy rozbełtane białka, odrobinę soli i pieprz.
Ja farsz zawsze przygotowuję dzień wcześniej, np. wieczorem, po to żeby składniki się "przegryzły".
Zawijamy farsz w naleśniki, podsamżamy
Ratatouille    :4 porcje, porcja zawiera 170 kcal

Składniki:
-6 dużych pomidorów
-puszka pomidorów krojonych
-łyżeczka oregano
-1/2 łyżeszki pieprzu
-sól
- średni bakłażan
-2,5 szklanki kostek z dyni
-2 małe cukinie
-2 srednie czerwone papryki
-2 czerwone cebule
- łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni . Wymieszaj pokrojone w kostkę pomidory oraz te z puszki, oregano, sól i pieprz. Pokrój w plastry bakłażana i cukinię a paprykę i cebulę w kostkę. Posmaruj oliwą dno zaroodpornego naczynia i włóż warzywa. Przykryj i piecz ok 45 min. W połowie czasu dokładnie przemieszaj calosc, Następnie przełóż ważywa do garnka dodaj pomidory i dus na malym ogniu ok 20 min.

Ciasto cytrynowe

16 porcji (kazda po 160 kcal)

Składniki:
- 2 cytryny
- 3 średnie jajka
- 200 g fruktozy lub cukru
- 55 g zwykła mąka
- 200 g mielone migdały
-1 łyżeczka proszku do pieczenia


Metoda:
1. Umieścić cytrynę w rondlu, zalać wodą i zagotować. Zredukować gorąco i gotować na wolnym ogniu 1 godzinę.
2. Podzielić na pół cytrynę, usunąć pestki, zrobić pure w mikserze razem ze skórą - wszystko razem.
3. Rozgrzać piekarnik do 170 C. Przygotować okrągłą formę do pieczenia wysmarowaną olejem i wyłożoną na dnie pergaminem.
5. Dodawać mąkę, proszek do pieczenia, migdały i pure cytrynowe.
6. Wlać ciasto cytrynowe i piec przez jedną godzinę.
7. Mieć oko na ostatnie 15 minut. Ciasto może być dość ciemne.
8. Ochłodzić ciasto przez 10 minut, wtedy wyjąć z formy.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.