Temat: czym zastąpić masło i margarynę

Otóż moja siostra zaczyna dietę, a nie lubi suchego chleba -  bez masła lub margaryny, czym można to zastąpić ;) ? 
Ja nie mam tego problemu bo nigdy nie jadłam masła i margaryny...
kocham keczup i to on mi zastępuje masło <3
musztardą
Pasek wagi
troszkę majonezu też może być
Ja akurat już niczym nie smaruję, ale wcześniej jak już to smarowałam serkiem naturalnym Bieluch bądź serkiem Turek Figura
Ja najczęściej smaruję pieczywo serkiem Turek Figura, ale nie ma co wariować - trochę masła też nie zaszkodzi :) Choć moja siostra - przyszły dietetyk - twierdzi, ze masło to raczej dla dzieci, dorośli powinni wybierać miękkie margaryny ;)

Ostatnio odkryłam też przecier pomidorowy z przyprawami pudliszki - pycha na chlebek, szczególnie do zapieczenia :)
Masło, margaryna, majonez - odpada - łączenie pieczywa, czyli produktu o wysokim IG (zwłaszcza, jeśli jest to pieczywo białe) z tłuszczem to najskuteczniejsza metoda tycia. Idealny jest jogurt naturalny 0%, zmniejsza w ten sposób IG całej kanapki, świetnie smakuje (zwłaszcza posypane ziołami) i pomaga na wypróżnianie. Łiii.
bez przesady, przeciez nie bedzie tego masla kroic na chleb jak szynki, jesli cienko posmaruje to nie utyje oid tego, juz nie szalejmy.
Pasek wagi
tez uwazam, ze to troche przesada rezygnowac z tego masla, bo przeciez organizm tez potrzebuje tluszczy...
To chciałabym wiedzic po co te zdrowe kanapeczki z papryka, ogoreczkiem, pomidorkiem skoro zawieraja witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a tu klops - masło jest wazne ale musi byc dobre gatunkowo!
Wit A,D,E i K sa rozpuszczalne w tłuszczach!
Skropić oliwą z oliwek. Ma mnóstwo witamin, które na diecie są bardzo potrzebne.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.