- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
25 czerwca 2013, 13:01
Edytowany przez sndra 25 czerwca 2013, 13:03
25 czerwca 2013, 13:06
Edytowany przez anula65 25 czerwca 2013, 13:07
25 czerwca 2013, 13:10
25 czerwca 2013, 13:20
25 czerwca 2013, 13:20
Tabela 2. Produkty spożywcze i potrawy dozwolone oraz przeciwwskazane w chorobie refluksowej żołądkowo- przełykowej
Grupa produktów | Produkty/potrawy dozwolone | Produkty/potrawy przeciwwskazane |
produkty zbożowe | pieczywo jasne, czerstwe, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe, kasze drobne np. manna, krakowska, ryż biały łuskany, makarony, płatki śniadaniowe drobnoziarniste | grube kasze jęczmienne, kasza gryczana, pieczywo razowe, chrupkie |
mleko i produkty mleczne | mleko słodkie (do 2% tłuszczu), zsiadłe, kefir, jogurty naturalne i owocowe; twaróg chudy i półtłusty, serki homogenizowane w ograniczonych ilościach, śmietana ( do 18% tłuszczu) | mleko 3,2% tłuszczu, twaróg tłusty, sery żółte, topione, pleśniowe, sery typu feta, fromage, śmietana o zawartości tłuszczu - powyżej 22% |
jaja | gotowane na miękko, jajecznica na parze | jajecznica smażona na tłuszczu/boczku |
mięso, wędliny, ryby | mięsa chude: wołowina, cielęcina, drób (bez skóry), królik, chuda wieprzowina, ale w ograniczonej ilości, ryby chude: leszcz, okoń, sandacz, pstrąg, dorsz, morszczuk, sola, płastuga, szczupak, mintaj, lin, okoń, flądra, wędliny chude wieprzowe, drobiowe, wołowe, | mięsa tłuste: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, tłuste ryby: węgorz, łosoś, sum, tołpyga, nototenia, halibut, troć, pikling, szproty, wędliny tłuste, podrobowe, pasztety, konserwy mięsne, produkty wędzone, marynowane |
tłuszcze | masło surowe, margaryny miękkie, oleje roślinne, oliwa z oliwek | smalec, słonina, boczek |
warzywa | wszystkie warzywa gotowane, oprócz przeciwwskazanych, wymienionych w kolumnie obok, młode, soczyste, całe oprószone mąką, „z wody” lub w formie puree, z masłem | pomidory i przetwory pomidorowe (szczególnie sok pomidorowy), cebula i warzywa cebulowe (pory, szalotki, czosnek),warzywa kapustne, szparagi, karczochy, nasiona roślin strączkowych, rzodkiewki, rzepa, kukurydza, warzywa marynowane, frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, chipsy |
owoce | Wszystkie (oprócz cytrusów) dojrzałe, soczyste, bez skóry i pestek, niekwaśne, a w okresie zaostrzenia choroby – w postaci gotowanych przecierów | cytrusy: grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny, soki z owoców cytrusowych, owoce marynowane |
cukier, słodycze i desery | cukier, miód, słodycze, oprócz przeciwwskazanych, kisiele, musy, sorbety, galaretki, ciasta biszkoptowe, ciasta drożdżowe, budynie | czekolada i wyroby czekoladowe, chałwa, torty, ciasta z proszkiem spulchniającym, ciasta i ciastka kremowe, wyroby z ciasta francuskiego, pączki, faworki |
przyprawy | wszystkie łagodne w tym świeża bazylia, oregano, koper włoski, estragon, rozmaryn, szałwia, koperek | ocet, papryka ostra, chili, curry, pieprz, musztarda, chrzan, przyprawa do zup, glutaminian sodu, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy |
zupy | wszystkie z wyjątkiem przeciwwskazanych, przy czym zupy z warzyw strączkowych i kapustnych w ograniczonych ilościach | gotowane na wywarach z kości/tłustych mięs/grzybów, zabielane tłustą śmietaną, zagęszczane zasmażką, przygotowywane z kostek bulionowych |
sosy | łagodne, zaprawiane jogurtem, chudym mlekiem, niewielką ilością masła lub żółtkiem, zagęszczane zawiesiną mąki w wodzie lub mleku | ostre np. chrzanowy, musztardowy, cebulowy, zasmażane, przygotowywane na wywarze z kości lub tłustych mięs i grzybów, zagęszczane zasmażką, z dodatkiem śmietany, sosy majonezowe |
napoje | - wody mineralne niegazowane – zwłaszcza o zawartości powyżej 150 mg Ca/l np.: Piwniczanka, Muszynianka, Kryniczanka, Galicyjanka, a z wód leczniczych - Zuber i Henryk, -„słaba” herbata, herbatki ziołowe (z wyjątkiem miętowej), herbatki owocowe, -alkohole w bardzo ograniczonych ilościach, a w przypadku osób z zapaleniem przełyku – całkowita rezygnacja | - kawa, - „mocna” herbata, - napar z mięty, - napoje gazowane, - alkohole, szczególnie białe wino i piwo |
25 czerwca 2013, 14:01
25 czerwca 2013, 14:17