Temat: Dieta dla osoby z chorym żołądkiem/ przewodem pokarmowym.

Cześć Forumowicze,

W sierpniu minie rok, odkąd prowadzę zdrowsze życie , wprowadziłam dietę, ograniczam do minimum alkohol, przekąski i słodycze. Jednak ostatnio coraz częściej mam problemy z żołądkiem. Na początku myślałam, że to grypa żołądkowa, ale to nie było to. Pierwszy lekarz zdiagnozował zapalenie żołądka, zapisał leki. Po jakimś czasie było ok, ale nie na długo. Ostatnio znowu miałam rewolucje (wymioty, rozwolnienie i ogromny ból żołądka), kolejny lekarz stwierdził, że to nie zapalenie żołądka a wirus przewodu pokarmowego czy coś takiego. Zalecił brać proszki z bakteriami, aby uzupełnić płyny itd. I znowu na chwilę pomogło...Dalej żołądek boli i się co rusz "odzywa". Gastroskopię będę musiała zrobić sobie prywatnie (chociaż zapierałam się nogami i rękoma przed tym , ale ten ból jest tak nieznośny, że nie wyrabiam).
Teraz pytanie do osób, które mają problemy żołądkowe, refluksy, wrzody itepe, itede. Jaką dietę stosujecie? Nie chciałabym stracić tego, co osiągnęłam :(

Mój przykładowy jadłospis wyglądał tak:
1posilek- 2,3 kawałki chleba ciemnego z szynką/serem/twarożkiem lub twarożek wiejski z truskawkami
2 - owoce - jabłka/nektarynki/arbuz/ananas
3- makaron brązowy, kapusta kiszona i kawałek piersi z kurczaka/ kawałek łososia
4 - marchew utarta z jabłkiem
5- jogurt naturalny z otrębami + czasem jakaś kanapka z ciemnym pieczywem

(Ogólnie kształtowało się to na poziomie 1500-1700kcal)
Z góry dziękuję za wszelkie porady!
Pozdrawiam:)
Pasek wagi
kurcze, ja też przechodziłam ogromne katusze z żołądkiem w ciąży a po ciąży jakoś przeszło (nie wiem czy to z ciążą miało związek, czy się podleczyło przez okres połogu i dzięki diecie lekkostrawnej). Wiem co przechodzisz...wielogodzinny ból który nie daje ani leżeć ani stać ani siedzieć na dłużej.....o spaniu pewnie możesz pomarzyć w dni z bólem...
więc wiesz, mi jabłka szkodziły (ponoć kwasy żołądkowe się w większej ilości po nich wytwarzają), nie wiem jak reszta owoców. Kapustę bym też odpuściła - kwas....pieczywo ciemne też raczej nie, pszenne i to najlepiej nie świeże tylko jedno-dwu dniowe. Świeże jest ciężkostrawne. Ale to tylko mje doświadczenia- może jednak mamy coś innego :)
aa i co mi pomagało (nie zawsze, ale często) to MANTI i wymioty zaraz jak tylko czułam że to co zjadłam zaczyna powodować ból...ale jak tylko zaczęłam czuć lekki ucisk i dyskomfort.
Pasek wagi
Ja unikałam produktów kwasnych, zakwaszających dodatkowo żołądek, czyli np. cytrusów, czekolady, kawy. Poza tym strączkowych i kapustnych, bo bardzo fermentują. Warto poszukac w necie dokładnego jadłospisu.
Pasek wagi
Ja po ostatnim nawrocie stanu zapalnego żołądka postanowiłam odstawić kawę, bo po niej ból najbardziej mi doskwierał. Odstawiłam też krowie mleko, ale tylko mleko, przetwory na razie jem.
Gastroskopia nie jest aż taka tragiczna ;) Badanie jest krótkie, nic nie boli, po prostu jest niedobrze.

Na pewno musisz zrezygnować z ciemnego chleba (bo jest ciężkostrawny) zastąpić niestety białym lub jak bardzo lubisz ciemne pieczywo, to lekkim wieloziarnistym (nie może być zbity).
Małe i częste posiłki. Ogranicz kawę, a jeśli juz piszesz to koniecznie z mlekiem. Mocna herbata też odpada. Ogólnie dieta musi być lekkostrawna. Unikaj surowych owoców. Warzywa też lepiej gotowane. Wszystkie kapusty, rośliny strączkowe, kalafior, brokuły - unikać.
Makaron najlepiej zwykły, kapusta kiszona niestety nie jest dobra :( mięso najlepiej gotowane lub duszone.

Tabela 2. Produkty spożywcze i potrawy dozwolone oraz przeciwwskazane w chorobie refluksowej żołądkowo- przełykowej

Grupa produktów Produkty/potrawy dozwolone Produkty/potrawy przeciwwskazane
produkty zbożowe pieczywo jasne, czerstwe, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe, kasze drobne np. manna, krakowska, ryż biały łuskany, makarony, płatki śniadaniowe drobnoziarniste grube kasze jęczmienne, kasza gryczana, pieczywo razowe, chrupkie
mleko i produkty mleczne mleko słodkie (do 2% tłuszczu), zsiadłe, kefir, jogurty naturalne i owocowe; twaróg chudy i półtłusty, serki homogenizowane w ograniczonych ilościach, śmietana ( do 18% tłuszczu) mleko 3,2% tłuszczu, twaróg tłusty, sery żółte, topione, pleśniowe, sery typu feta, fromage, śmietana o zawartości tłuszczu - powyżej 22%
jaja gotowane na miękko, jajecznica na parze jajecznica smażona na tłuszczu/boczku
mięso, wędliny, ryby mięsa chude: wołowina, cielęcina, drób (bez skóry), królik, chuda wieprzowina, ale w ograniczonej ilości, ryby chude: leszcz, okoń, sandacz, pstrąg, dorsz, morszczuk, sola, płastuga, szczupak, mintaj, lin, okoń, flądra, wędliny chude wieprzowe, drobiowe, wołowe, mięsa tłuste: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, tłuste ryby: węgorz, łosoś, sum, tołpyga, nototenia, halibut, troć, pikling, szproty, wędliny tłuste, podrobowe, pasztety, konserwy mięsne, produkty wędzone, marynowane
tłuszcze masło surowe, margaryny miękkie, oleje roślinne, oliwa z oliwek smalec, słonina, boczek



warzywa wszystkie warzywa gotowane, oprócz przeciwwskazanych, wymienionych w kolumnie obok, młode, soczyste, całe oprószone mąką, „z wody” lub w formie puree, z masłem pomidory i przetwory pomidorowe (szczególnie sok pomidorowy), cebula i warzywa cebulowe (pory, szalotki, czosnek),warzywa kapustne, szparagi, karczochy, nasiona roślin strączkowych, rzodkiewki, rzepa, kukurydza, warzywa marynowane, frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, chipsy
owoce Wszystkie (oprócz cytrusów) dojrzałe, soczyste, bez skóry i pestek, niekwaśne, a w okresie zaostrzenia choroby – w postaci gotowanych przecierów cytrusy: grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny, soki z owoców cytrusowych, owoce marynowane
cukier, słodycze i desery cukier, miód, słodycze, oprócz przeciwwskazanych, kisiele, musy, sorbety, galaretki, ciasta biszkoptowe, ciasta drożdżowe, budynie czekolada i wyroby czekoladowe, chałwa, torty, ciasta z proszkiem spulchniającym, ciasta i ciastka kremowe, wyroby z ciasta francuskiego, pączki, faworki
przyprawy wszystkie łagodne w tym świeża bazylia, oregano, koper włoski, estragon, rozmaryn, szałwia, koperek ocet, papryka ostra, chili, curry, pieprz, musztarda, chrzan, przyprawa do zup, glutaminian sodu, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy
zupy wszystkie z wyjątkiem przeciwwskazanych, przy czym zupy z warzyw strączkowych i kapustnych w ograniczonych ilościach gotowane na wywarach z kości/tłustych mięs/grzybów, zabielane tłustą śmietaną, zagęszczane zasmażką, przygotowywane z kostek bulionowych
sosy łagodne, zaprawiane jogurtem, chudym mlekiem, niewielką ilością masła lub żółtkiem, zagęszczane zawiesiną mąki w wodzie lub mleku ostre np. chrzanowy, musztardowy, cebulowy, zasmażane, przygotowywane na wywarze z kości lub tłustych mięs i grzybów, zagęszczane zasmażką, z dodatkiem śmietany, sosy majonezowe
napoje - wody mineralne niegazowane – zwłaszcza o zawartości powyżej 150 mg Ca/l np.: Piwniczanka, Muszynianka, Kryniczanka, Galicyjanka, a z wód leczniczych - Zuber i Henryk, -„słaba” herbata, herbatki ziołowe (z wyjątkiem miętowej), herbatki owocowe, -alkohole w bardzo ograniczonych ilościach, a w przypadku osób z zapaleniem przełyku – całkowita rezygnacja - kawa, - „mocna” herbata, - napar z mięty, - napoje gazowane, - alkohole, szczególnie białe wino i piwo

Dziękuję Wam za porady!:) Co do kawy - piję może raz w tygodniu (rok temu piłam codziennie po 2), alkohol naprawdę okazyjnie i w małych ilościach, a wcześniej nie miałam problemu jak wypiłam trochę więcej . Wychodzi na to,że jak jadłam śmieciowe jedzenie, piłam kawę i alkohol to nic mi nie było, a teraz się sypię .O.O. moi najbliżsi krzyczą na mnie, że to przez moją dietę, ale przecież to tylko zdrowe rzeczy :( Ech. Kapustę też już odstawiłam, bo miałam jeszcze mega wzdęcia po niej, ale najgorsze, co muszę odstawić - owoce :( Chyba, że będę je jakoś zapiekała.. Załamka ;/
Pasek wagi
Kochana, nie musisz rezygnować całkiem z owoców :) jabłuszka mogą być (te słodkie), a jak bardzo cie bili to najlepiej kompot sobie zrób z owoców i też będzie ok :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.