- Dołączył: 2012-11-14
- Miasto: Skowronki
- Liczba postów: 1170
30 maja 2013, 14:30
Dziewczyny czy jeśli będę spożywała mleko sojowe zamiast zwykłego wpłynie korzystniej na moje ciało i na diete?? Bo wypijam go bardzo dużo ( codziennie pije szejka z mleka jabłka i banana i płatków 300ml ) do kawy ok 80 ml
i jaka jest miedzy nimi różnica ??
Edytowany przez Uparta.ewe 30 maja 2013, 14:31
30 maja 2013, 15:55
Dla mnie soja jest przerażającym warzywem- można z niej zrobić wszystko- mleko, kotlety, batony, budyń, flaczki, napoje, pasty, parówki i nie wiadomo co jeszcze. Poza tym zawiera bardzo duże ilości fitoestrogenów, więc nie przesadzałabym z jej ilością, gdyż może niekorzystnie wpłynąć na Twój układ hormonalny(chyba, że jesteś w trakcie menopauzy i masz duże niedobory estrogenowe)
- Dołączył: 2010-09-12
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 680
30 maja 2013, 16:07
no i co z tego że GMO ? Żadne badania nie potwierdziły że spożywanie czegoś co ma inny genotyp niż ludzki będzie powodować problemy. Inaczej promowanoby kanibalizm. Szkodliwe są ciężkie metale a nie to że roślinki hoduje się obok lepszych roślinek żeby zapylano je lepszymi genami np. żeby nie pleśniały lub rosły niższe... straszna głupota ta nagonka na GMO
- Dołączył: 2011-01-09
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 700
30 maja 2013, 16:22
Kathaireo91 napisał(a):
Dla mnie soja jest przerażającym warzywem- można z niej zrobić wszystko- mleko, kotlety, batony, budyń, flaczki, napoje, pasty, parówki i nie wiadomo co jeszcze. Poza tym zawiera bardzo duże ilości fitoestrogenów, więc nie przesadzałabym z jej ilością, gdyż może niekorzystnie wpłynąć na Twój układ hormonalny(chyba, że jesteś w trakcie menopauzy i masz duże niedobory estrogenowe)
mleko można zrobić z: soi, migdałów, orzechów włoskich, laskowych, nerkowców itp , kokosu, owsa ...
kotlety można zrobić z większości warzyw i ziaren , nie ma co nawet wymieniać - jedynie "tekturki" widziałam tylko sojowe
parówki można zrobić też z mąki, a konkretnie z glutenu lub z strączków z dodatkiem glutenu
pasty można zrobić z wielu roślin strączkowych (ciecierzycy, soczewicy, groszku) z dodatkami marchwi, selera, pestek dyni i wielu innych
30 maja 2013, 16:25
Yrithee napisał(a):
Z tego, co czytałam na wątkach o wegetarianizmie na innym, forum, wynika, że nie ma soi nie GMO. Po prostu inna nie istnieje, bo naturalna odmiana została dawno zastąpiona modyfikowaną. Tu mówią tak:Większość produkowanej soi stanowi soja transgeniczna. Udział soi GMO w ogólnoświatowej produkcji w 2008 roku wynosił 70%[4] i stale wykazuje tendencję rosnącą.[potrzebne źródło]Plus tu o soi transgenicznej
Ale soją żywią się też zwierzęta przeznaczone na rzeź i do nich trafia głównie ta modyfikowana genetycznie. Ja mam w domu soję i napisane jest na niej, że nie jest GMO - polska soja nie z fabryki Monsanto czy innego giganta... Dziwię się, że ludzie, którzy jedzą syf w mięsie - w wędlinach ze sklepu, kiełbaskach, parówkach, pasztetach, nagle piszą "uważaj na soję bo jest GMO"
Edytowany przez Mumtaz 30 maja 2013, 16:32
30 maja 2013, 16:27
Zgadzam sie z wermik, ludzie codziennie jedzą gorsze świństwa niż to całe GMO a jakoś nikt nie zwraca uwagi na to ze np w parowkach sa jakies zmielone chrzastki zwierząt, tkanki kości czy inne tego typu shity . Tak samo chipsy, paluszki, fast foody - same tłuszcze trans a jakoś mało osób ( nie chce uogólniac) myśli o tym podczas ich kupowania i jedzenia.
- Dołączył: 2009-09-22
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 5212
30 maja 2013, 17:22
... a chłopaki z Monsanto zacierają ręcę aż swąd się rozchodzi ;)
30 maja 2013, 17:40
Wolę sojowe niż to 0,5%
W ogóle odkryłam ostatnio nowość Alpro - mleko orzechowe (z orzechów laskowych). Smakuje jak rozpuszczony krem orzechowy, tak mlecznie. Pycha.
- Dołączył: 2012-05-13
- Miasto: Guildford
- Liczba postów: 10534
30 maja 2013, 17:49
Ja uwielbiam mleko sojowe, pijak na zmianę;) na pewno nie zaszkodzi, ale nie łudź sie, ze od samego jedzenia, czy picia czegoś, co w nazwie ma 'sojowe' schudniemy;)