- Dołączył: 2011-12-27
- Miasto: Suwałki
- Liczba postów: 788
4 marca 2013, 15:35
Chcę całkowicie zrezygnować z białego pieczywa, teraz jem tylko ciemne chlebki i bułeczki. Makaron też kupuję pełnoziarnisty a ryż brązowy, chciałabym jeszcze wiedzieć z jakiej mąki mogę zrobić zdrowe naleśniki. Czy piekąc ciasto mogę zastąpić mąkę pszenną jakąś inną mąką? Ogólnie chciałabym wiedzieć jaka mąka jest najzdrowsza.
4 marca 2013, 15:58
Mąka kokosowa za 500gr trzeba zapłacić 40zł .....
![]()
Ja naleśniki robię z owsianej
![]()
i są pyszne możesz użyć pełnoziarnistej pszennej.
- Dołączył: 2012-01-16
- Miasto: Dynów
- Liczba postów: 5256
4 marca 2013, 16:00
pszenna razowa też jest :)
4 marca 2013, 16:09
orkiszowa,łatwiej dostępna niż jakieś wymyślne
4 marca 2013, 16:15
nie uzywam maki pelnoziarnistej juz. kiedys kupilam, nie wyrosly buleczki, nie wyrosla pizza, nalesniki sie lamaly wiec zaniechalam
4 marca 2013, 16:15
owsiana - mielę w młynku do kawy płatki ... wychodzi jak na zwykłej - nie ma tego dziwnego posmaku razowej
- Dołączył: 2013-02-20
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3098
4 marca 2013, 16:28
Na Dukanie proponowali mąkę kukurydzianą, dokładniej to skrobię kukurydzianą. Nie wiem jak to sie ma do ciasta, ale do naleśników super :)
4 marca 2013, 16:37
Od pszennej zdrowsza jest żytnia, a od zwykłej razowa(pełnoziarnista). Jako pieczywo polecam chleb z mąki żytniej razowej na zakwasie. Najadałam się 2 małymi kromeczkami wielkości jednej kromki zwykłego chleba. Dłużej czuć sytość a zakwas wspomaga trawienie. Z tym że ja sama piekłam. Do tego dawałam ziarna słonecznika, dyni, sezam i normalnie palce lizać:] Ale można też kupić, tylko trzeba poszukać:)
4 marca 2013, 16:52
Z żytniej nie usmażysz naleśników bo się rozwalają - wiem robiłam ....a i jeszcze jest mąka gryczana i orkiszowa bardzo smaczna :)