Temat: Jaka mąka zamiast pszennej?

Chcę całkowicie zrezygnować z białego pieczywa, teraz jem tylko ciemne chlebki i bułeczki. Makaron też kupuję pełnoziarnisty a ryż brązowy, chciałabym jeszcze wiedzieć z jakiej mąki mogę zrobić zdrowe naleśniki. Czy piekąc ciasto mogę zastąpić mąkę pszenną jakąś inną mąką? Ogólnie chciałabym wiedzieć jaka mąka jest najzdrowsza.
Mąka kokosowa za 500gr trzeba zapłacić 40zł ..... Ja naleśniki robię z owsianej  i są pyszne możesz użyć pełnoziarnistej pszennej.
pszenna razowa  też jest :)
Pasek wagi
orkiszowa,łatwiej dostępna niż jakieś wymyślne
nie uzywam maki pelnoziarnistej juz. kiedys kupilam, nie wyrosly buleczki, nie wyrosla pizza, nalesniki sie lamaly wiec zaniechalam 
owsiana - mielę w młynku do kawy płatki ... wychodzi jak na zwykłej - nie ma tego dziwnego posmaku razowej 
Na Dukanie proponowali mąkę kukurydzianą, dokładniej to skrobię kukurydzianą. Nie wiem jak to sie ma do ciasta, ale do naleśników super :)
Od pszennej zdrowsza jest żytnia, a od zwykłej razowa(pełnoziarnista). Jako pieczywo polecam chleb z mąki żytniej razowej na zakwasie. Najadałam się 2 małymi kromeczkami wielkości jednej kromki zwykłego chleba. Dłużej czuć sytość a zakwas wspomaga trawienie. Z tym że ja sama piekłam. Do tego dawałam ziarna słonecznika, dyni, sezam i normalnie palce lizać:] Ale można też kupić, tylko trzeba poszukać:)
Z żytniej nie usmażysz naleśników bo się rozwalają - wiem robiłam ....a i jeszcze jest mąka gryczana i orkiszowa bardzo smaczna :)
pełnoziarnista/orkiszowa
Razowa, typ 2000!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.