- Dołączył: 2011-12-27
- Miasto: Suwałki
- Liczba postów: 788
4 marca 2013, 15:35
Chcę całkowicie zrezygnować z białego pieczywa, teraz jem tylko ciemne chlebki i bułeczki. Makaron też kupuję pełnoziarnisty a ryż brązowy, chciałabym jeszcze wiedzieć z jakiej mąki mogę zrobić zdrowe naleśniki. Czy piekąc ciasto mogę zastąpić mąkę pszenną jakąś inną mąką? Ogólnie chciałabym wiedzieć jaka mąka jest najzdrowsza.
- Dołączył: 2011-12-27
- Miasto: Suwałki
- Liczba postów: 788
4 marca 2013, 15:41
O to dla mnie nowość, nigdy nie słyszałam o takiej mące
![]()
ale na pewno poszukam, tylko czy w zwykłym spożywczym ją kupię?
- Dołączył: 2009-11-17
- Miasto: Caicos
- Liczba postów: 428
4 marca 2013, 15:42
Możesz użyć mąki pszennej pełnoziarnistej, zawiera dużo błonnika mikro, makroelementów oraz witamin. To moją ulubiona mąką. Jeżeli Ci nie przypadnie do gustu możesz wypróbować np mąki orkiszowej czy żytniej, najważniejsze żeby mąką była z pełnego ziarna. Także nigdy nie słyszałam o mące kokosowej, kiedy jednak zobaczyłam cenę 18 zł za 0,5 kg ...Dla mnie to zdecydowanie za drogo, za mąkę pełnoziarnistą płace niecałe 3 zł i jest dostępna w większości sklepów.
Edytowany przez ewiemi 4 marca 2013, 15:46
- Dołączył: 2011-12-27
- Miasto: Suwałki
- Liczba postów: 788
4 marca 2013, 15:45
A czy z tej mąki pełnoziarnistej można też upiec ciasto, czy trzeba raczej zmieszać ją z mąką pszenną?
- Dołączył: 2009-11-17
- Miasto: Caicos
- Liczba postów: 428
4 marca 2013, 15:50
Można, piekę z niej wiele ciast od zwykłych po drożdżowe, robię z niej także spody do pizzy, piekę własne bułeczki. Z takiej mąki robi się grahamki. Trzeba jednak wiedzieć że ma ona swój smak, w przeciwieństwie do zwykłej białej mąki. Jest też ona dużo bardziej gruboziarnista. W internecie jest wiele ciast na przepisy z takiej właśnie mąki :)
- Dołączył: 2011-12-27
- Miasto: Suwałki
- Liczba postów: 788
4 marca 2013, 15:53
Dziękuję Wam za porady, chyba zaraz lecę szukać i tej kokosowej i tej pełnoziarnistej
- Dołączył: 2010-11-25
- Miasto:
- Liczba postów: 2514
4 marca 2013, 15:54
Ja używam albo wspomnianej pełnoziarnistej albo sama miele płatki owsiane na mąkę :) fajnie wszystko smakuje i zdecydowanie bardziej syci
- Dołączył: 2009-11-17
- Miasto: Caicos
- Liczba postów: 428
4 marca 2013, 15:58
Polecam firmę Gdańskie Młyny, mają taką specjalną linię : https://www.google.pl/search?q=gda%C5%84skie%20m%C5%82yny%20m%C4%85ka%20pe%C5%82noziarnista&aq=0&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=YLI0Uf3HBcGutAaS_ICQDA&biw=1137&bih=527&sei=ZLI0UevDKYiMtQa4v4CwAw#imgrc=p4K_BKRQe-PGNM%3A%3Bug97dxMSN9fkvM%3Bhttp%253A%252F%252Fstatic.zmiksowani.pl%252Fimage%252Fphoto%252F2012%252F10%252F13%252F178275_580.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fzmiksowani.pl%252Fprzepis%252C178275%252Cmaka-z-orkiszu-pelnoziarnista-gdanskie-mlyny.html%3B580%3B435
Z boku każdej mąki są napisane kcal,zawartość błonnika i wspomniane już przeze mnie witaminy i mikro i makroelementy.