- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
29 grudnia 2012, 10:52
29 grudnia 2012, 11:59
Nie, nie chodzi mi o czernine :) i to nie jest zupa.
Wlasnie w internecie natrafilam na strone ktora wyjasnia, ze Czarne to charakterystyczna nazwa dla mojego miasta ^^
Czarne to taka kielbasa z krwi z malymi kawalkami sloniny (blee) ktora jest dosc slodka.
Dzieki dziewczyny za pomoc, ale chyba jednak tego nie znajde :)
Edytowany przez keira1988 29 grudnia 2012, 12:00
29 grudnia 2012, 12:31
Dane dla 100 g krwi wieprzowej:73 kcalWęglowodany: 0.4 gBiałko: 16.6 gTłuszcze: 0.4 gCholesterol: 40.0 mgSód: 205.00 mgBłonnik: 0.0 g
Edytowany przez maharettt 29 grudnia 2012, 12:32
29 grudnia 2012, 13:51
Składnikiem kaszanki jest krew i kasza... (u nas na Śląsku to jest krupniok). Więc kaszanka bez kaszy to krew. A czarne, bo ze staropolskiego: czarna polewka (zupa z krwi bodajże gęsi albo kaczki), podawana jako nie przyjęcie oświadczyn
29 grudnia 2012, 14:49
29 grudnia 2012, 16:10
29 grudnia 2012, 16:52
29 grudnia 2012, 16:54
Czarne wyszczupla
Edytowany przez kiziamizia23 29 grudnia 2012, 16:55
15 listopada 2015, 16:10
w łódzkim tzw. "czarne" też w kazdym sklepie z wedlinami i rowniez jako produkt najtanszy, bardzo sie dobrze sprzedaje, osobiscie nie jadam ale moja psina uwielbia, jak by to innym wytłumaczyc, taka kaszanka ale bez kaszy i z kawalkami sloninki
Edytowany przez vilemo85 15 listopada 2015, 16:10