- Dołączył: 2012-03-18
- Miasto: Oslo
- Liczba postów: 4965
29 grudnia 2012, 10:52
Pytanie w temacie. Na IleWazy nie moge znalesc, chyba, ze inaczej sie tam nazywa. Wie moze ktoras z Was ?? Dziekuje :)
- Dołączył: 2012-01-26
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 8496
29 grudnia 2012, 11:06
keira1988 napisał(a):
Zala21 napisał(a):
Ale że czarne co?
No wlasnie to sie tak nazywa :) - Czarne (cos takiego jak kaszanka tylko bez kaszy). Hmhm mozliwe, ze znam to pod inna nazwa :(
A widzisz, ja w ogóle tego nie znam - ale może pochodzisz z innego regionu Polski, niż ja i to dlatego :)
Obawiam się, że regionalne potrawy mogą nie istnieć na ileważy...
- Dołączył: 2012-10-30
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3550
29 grudnia 2012, 11:08
Nie mam pojęcia co to za potrawa... Może zwyczajnie sobie podlicz kalorie składników i podziel przez porcje ;)
29 grudnia 2012, 11:15
Składnikiem kaszanki jest krew i kasza... (u nas na Śląsku to jest krupniok). Więc kaszanka bez kaszy to krew. A czarne, bo ze staropolskiego: czarna polewka (zupa z krwi bodajże gęsi albo kaczki), podawana jako nie przyjęcie oświadczyn
- Dołączył: 2012-12-05
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1008
29 grudnia 2012, 11:15
to może od kaloryczności kaszanki odejmij kaszę :P nic innego nie przychodzi mi do głowy
- Dołączył: 2012-10-30
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3550
29 grudnia 2012, 11:17
Czyli kaszanka bez kaszy, to zostaje.... Ej, ale że serio?
A myślałam, że najoblśniejszą potrawą jaką widziałam była zupa z płucek...
- Dołączył: 2012-10-06
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 2158
29 grudnia 2012, 11:17
Ale chodzi o zupę czy o co, bo jak zupa to może być czarna polewka czyli czernina. Ale jak to jest jak kaszanka bez kaszy, ale wyglądająca jak kaszanka to ja nie mam pojęcia co to może być :)
- Dołączył: 2012-01-26
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 8496
29 grudnia 2012, 11:17
Ach, już chyba wiem!
U mojej babci, na Kujawach mówi się na to czernina.
To zupa z krwi kaczki.
Proponuję policzyć wszystkie produkty - tylko gdzie znajdziesz kcal krwi - nie wiem.
- Dołączył: 2009-07-29
- Miasto: The End Of The World
- Liczba postów: 4420
29 grudnia 2012, 11:24
Dane dla 100 g krwi wieprzowej:
73 kcal
Węglowodany: 0.4 g
Białko: 16.6 g
Tłuszcze: 0.4 g
Cholesterol: 40.0 mg
Sód: 205.00 mg
Błonnik: 0.0 g
- Dołączył: 2012-05-23
- Miasto: Malediwy
- Liczba postów: 4551
29 grudnia 2012, 11:38
czarnina/ czernina/ czarna polewka? chodzi Ci o zupe?
to sie robi z krwi kaczki lub gesi
krew swini daje sie do salcesonu, chyba tez do kaszanki
nie wiem ile to ma kcal.
- Dołączył: 2012-05-23
- Miasto: Malediwy
- Liczba postów: 4551
29 grudnia 2012, 11:41
No i nie przesadzajcie z ta wrazliwoscia ;) kazdy je co lubi a czlowiek to taki zwierz, ze zje wszystko :) Ja akurat tego nie jadam ale jako dziecko uwielbialam mozg
![]()
teraz tez juz nie jadam ale wszelkie osmiornice i inne to bardzo chetnie :) winniczkow i zab nie rusze ;)