- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
14 lutego 2010, 12:09
SZARLOTKA Z KISIELEM
Wyłożyć blachę papierem. Wyłożyć małe okrągłe biszkopty na blachę jeden obok drugiego. Zagotować starte na tarce jabłka , dodać do nich trochę słodziku. Kisiel (2 sztuki) rozrobić w wodzie(200 ml) i dodać do ugotowanych jabłek. Wszystko zagotować i dodać cynamon do smaku (według uznania). Wyłożyć gorący mus jabłkowy na biszkopty(aby zmiękły). Całość posypać startymi na tarce biszkoptami .
Biszkopty light 170 gram=445 kcal (moje mają 263 kcal/100 gram)
Jabłka 1 kg= 500 kcal
Kisiel 2 sztuki (Cykoria-najmniej kaloryczny)= 250 kcal
Cynamon
Słodzik 5 łyżeczek= 10 kcal
CAŁOŚĆ= 1200 kcal !! podzielić na 12 sztuk . 1 sztuka= 100 kcal !:)
Edytowany przez anuskaaa65 14 lutego 2010, 12:12
19 września 2010, 10:36
Edytowany przez Finni 19 września 2010, 10:37
20 września 2010, 16:45
20 września 2010, 19:01
20 września 2010, 19:42
30 września 2010, 12:53
podane skladniki na 3 porcje.
Jablka obieramy i scieramy na tarce. smazymy bez tluszczu na rozgrzanej
patelni. w szklance rozpusc slodzik w niewielkiej ilosci cieplej wody.
polej jablka. dopraw jablka cynamonem.Jablka na patelni caly czas
mieszaj. po okolo 7-10 minutach sa gotowe.
pieczywo chrupkie przeluz jablkami i gotowe. nasz jablecznik light!!!
jablka 100 g okolo 50 kcal
pieczywo chrupkie ( w zaleznosci od rodzaju)okolo 20 kcal na sztuke
1 porcja tego wspanialego jablecznika ma okolo 100 kcal.
smacznego
pozdrawiam
Temperatura piekarnika : Temperatura piekarnika: Różne temperatury pieczenia, przeczytaj dokładnie przepis.
Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
30 września 2010, 12:59
Łączymy: płatki + cukier + rodzynki + posiekane orzechy + cynamon + sól.
W innej misce łączymy: jajka + mleko + aromat.
Łączymy wszystko razem i dokładnie mieszamy.
Wylać to na blaszkę i wyrównać (musi być cienkie). Pokryć plasterkami jabłka.
Piec 55-60 minut w 170C. (aż środek będzie także upieczony).
Pokroić na kawałki. Nie są chrupiące jak tego typu batoniki ze sklepu,
są bardziej ciągnące się. Pyszne po wstawieniu do mikrofalówki na
kilkanaście sekund + zimny jogurt = mniam ;)
Temperatura piekarnika : Temperatura piekarnika: 170oC
Czas pieczenia: Piec 55-60 minut
5 października 2010, 09:51
5 października 2010, 14:59
5 października 2010, 15:57