- Dołączył: 2009-03-07
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 8112
14 lutego 2010, 12:09
Hej;)
Wszystkie z nas tu borykają się z wagą, a ja znam przepis zmodyfikowany przeze mnie na super pyszną dietetyczną szarlotkę....którą robi się w max.15 minut i jest od razu gotowa do spożycia:) Bez żadnego pieczenia !!:)
A co najważniejsze....1 kawałek( taki jak na załączonym zdjęciu) ma jedyne 100 kcal, a waży on ok.100 gram więc myślę, że naprawde warto, SZARLOTKA jest bardzo słodka....zapychająca i hamuje chęć na inne zakazane podczas dietki słodycze;)
Przy okazji mamy wrażenie że jemy naprawdę bardzo dobre ciacho, a są to w sumie jabłka z kisielem :P
Polecam!!!
Oto przepis:( z podanego przepisu wychodzi 12 kawałków takich jak na fotce):
SZARLOTKA Z KISIELEM
Wyłożyć blachę papierem. Wyłożyć małe okrągłe biszkopty na blachę jeden
obok drugiego. Zagotować starte na tarce jabłka , dodać do nich trochę słodziku.
Kisiel (2 sztuki) rozrobić w wodzie(200 ml) i dodać do ugotowanych jabłek. Wszystko
zagotować i dodać cynamon do smaku (według uznania). Wyłożyć gorący mus
jabłkowy na biszkopty(aby zmiękły). Całość posypać startymi na tarce
biszkoptami .
Biszkopty light 170 gram=445 kcal (moje mają 263 kcal/100 gram)
Jabłka 1 kg= 500 kcal
Kisiel 2 sztuki
(Cykoria-najmniej kaloryczny)= 250 kcal
Cynamon
Słodzik 5 łyżeczek= 10 kcal
CAŁOŚĆ= 1200 kcal !! podzielić na 12 sztuk . 1 sztuka= 100
kcal !:)

SMACZNEGO !:)
Edytowany przez anuskaaa65 14 lutego 2010, 12:12
28 lutego 2010, 09:21
hej, przepis całkiem obiecujący, spróbuje to zrobić za tydzień, ale to jest przepis chyba na małą blache, a na duża jakie to by były proporcje? a ten kisiel z jabłkami nie wsiąknie pod biszkopty? albo w nie i nie zrobi sie taka papa?
- Dołączył: 2009-03-07
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 8112
28 lutego 2010, 12:19
mase jabłkowo-kisielową trzeba wykładać na biszkopty jak jest gorąca( to bardzo ważne) bo pod wpływem ciepła biszkopty zrobią się miękkie, następnie wstawic ciasto do lodówki na jakies 5 h najlepiej żeby się ochłodziło ;) Tak zrobilam wczoraj i wyszło PYCHA:P Żadna papka nie wyjdzie, a na dużą blachę (nie wiem,zalezy jaką masz) to wystarczy podwoic proporcje........zreszta jak się robi to przeciez widac ile czego dodac;P
2 marca 2010, 22:21
A ja mam przepis na ciasteczka musli własnej kreacji :]!
Na około 30 ciasteczek:
100gr otrębów
200gr musli owocowych
100gr bakalii i 100gr orzechów orzechów
jajko
(przepis nie przewiduje cukru, z racji iż jest dietetyczny, ale jak komuś trzeba to miód mile widziany ;) )
Wszytskie składniki wymieszać i dolewać wody dopóki dopóty płatki nie
zamienią się w lepką masę. Wykładać na blaszkę i piec w 180 stopniach
około 20 min.
1 ciastko około 50-60 kalorii :). A pyyyyyszneeee są takie ze naprwde trudno uwierzyć ;D!
22 marca 2010, 23:11
chyba za bardzo nikt tu juz nie zagląda... a ja miałam sie podzielić wrażniemi po upieczeniu szarlotki... No to sie dziele :D. Zamiast słodziku (jakoś nie ufam) zieszałam wodę na kisiel z sokiem z brzoskwiń z puszki - wyszło rewela :)
- Dołączył: 2009-03-07
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 8112
20 sierpnia 2010, 22:36
no to super ze wyszlo;)
Znacie jeszcze jakies fajne przepisy na dietetyczne ciasta?wklejajcie fotki;)
5 września 2010, 11:58
ja wiem jak korzystnie odchudzic przepis na brownie / nie dawac cukru! ale wciaz nie jest to przepis deitetyczny ;)
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
13 września 2010, 13:14
SERNIK Z TARTYMI JABŁKAMI
SKŁADNIKI: 500 g twarogu do serników lub sera
ricotta, 200 g kwaśnej śmietany lub creme fraiche, 150 g semoliny lub kaszy
mannej, 100 ml drobnego cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru
waniliowego. 1,5 łyżeczki cynamonu, 4 średnie jajka podzielone na żółtka i
białka, 4 - 5 obranych i startych na dużych oczkach jabłek.
SPOSÓB WYKONANIA: Wymieszać składniki suche (semolina, cukier, proszek
do pieczenia, cukier waniliowy i cynamon). Wymieszać ser ze śmietaną i dodać
składniki suche. Dodać żółtka i jabłka. Białka ubić na sztywna pianę,
delikatnie wmieszać do masy serowej. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem
tortownicy. Piec 40 - 50 minut w temperaturze 200 stopni aż wierzch będzie złotobrązowy.
Sernik podawać schłodzony.
![]()
13 września 2010, 23:08
zamiast smietany jogurt! Albo mleczko kokosowe ;) - o ile ma mniej kalorii niz smietana... Oo?
- Dołączył: 2009-11-19
- Miasto: Kohee
- Liczba postów: 612
15 września 2010, 22:51
właśnie zrobiłam szarlotkę :) mniam :)
tylko zamiast jabłek "normalnych" dałam taką pulpę jabłkową z słoika ;) bo w sumie jak inaczej mogłabym zagotować jabłka, to nie wiem :) ale dopiero się uczę kucharzyć :D
16 września 2010, 21:59
membrillo no jak ;) no zetrzec na tarce jak w prepisie i tak samo gotowac jak te ze sloika ;p. Oczywiscie nie ma za wielkiej roznicy czy ze sloika czy tarte o ile te gotowe nie sa slodzone :).