Temat: Kasza gryczana przed a po ugotowaniu - jaka waga?

Chciałbym się dowiedzieć ilukrotnie wzrasta waga kaszy gryczanej po ugotowaniu?

W Internecie znalazłem, że waga 100g kaszy suchej po ugotowaniu i po odcedzeniu, wzrasta do 250g, czyli wychodzi 2,5 razu więcej.

Czy ktoś mógłby to potwierdzić?

Z góry dzięki.
 może ma małe garnki w domu i nie chce żeby jej kasza wyleciała z tego garnka???????????????
Pasek wagi
Albo w garści grzeje i boi się, że mu wypłynie. Kasza to nie popcorn.
Było już wiele takich pytań, też odnośnie makaronu i ryżu. Ugotowana kasza to kasza + woda, a pytanie nie jest o objętość tylko wagę, czyli co? Garnek może nie wytrzymać ciężaru? :P
An1A  czy TY jadasz coś z mąki raowej ale oprócz makaronu
Nie, ale mam zamiar spróbować zrobić z niej naleśniki do mięsa, bo ostatnio ją kupiłam. Zobaczę jutro czy się uda ;)
JA robiłam naleśniki-66g mąki żytniej razowej(212kcal) + 1 białko + mleko(tak rzeby konsystencja była w sam raz) ja dałam jeszcze 15 g drożdży i smażyłam na teflonie na kropli oliwy każdy
I jak wyszły? Jeśli ja zrobię to już hurtem na kilka dni.

Ja zastanawialam sie nad tym samym i wiem dlaczego zalozycielka watku zadala takie pytanie. Ja mam kasze gryczana w diecie i nigdy nie gotuje jej tylko dla siebie. wrzucam 2 albo 3 woreczki dla calej rodziny. A potem chce miec swoja czesc odwazona i chce wiedziec ile po ugotowaniu wazy 50 g surowej kaszy. Proste?

Ja sobie poradzilam z tym tak, ze te 50 g to pol woreczka. Wiec po ugotowaniu tez odmierzam pol woreczka. A moze zle rozumuje?

Pasek wagi
Ja sobie poradzilam z tym tak, ze te 50 g to pol woreczka. Wiec po ugotowaniu tez odmierzam pol woreczka. A moze zle rozumuje?
Hm... no na logikę jak w woreczku 100g jest 2x50g, to tyle samo będziesz miała po ugotowaniu + woda. Nie wiem w czym macie problem z tą wagą, ja gotuję często bez żadnych woreczków, odmierzam określoną wagę przed ugotowaniem, po ugotowaniu i odsączeniu znowu na wagę i dzielę na tyle porcji ile liczyłam suchego produktu i po kłopocie.
an1a1987  to robisz tak samo jak ja:)
Pasek wagi
To samo jest dobrze robić z mięsem. Duża oszczędność czasu i nie trzeba codziennie spędzać czasu w kuchni.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.