Temat: Kasza gryczana przed a po ugotowaniu - jaka waga?

Chciałbym się dowiedzieć ilukrotnie wzrasta waga kaszy gryczanej po ugotowaniu?

W Internecie znalazłem, że waga 100g kaszy suchej po ugotowaniu i po odcedzeniu, wzrasta do 250g, czyli wychodzi 2,5 razu więcej.

Czy ktoś mógłby to potwierdzić?

Z góry dzięki.
U mnie jest tak, że kasza gryczana przed gotowaniem ważyłam ok 100 gramów, a po ugotowaniu ok 300, więc jej waga wzrosta trzykrotnie, ale jak dla mnie to to przez tą wodę, ktorą nasiakneły ziarna :p
no normalne ,że kasza po ugotowaniu waży więcej-więc odmierz sobie po 150 g i masz 50g suchego

Dziwni jesteście albo głupi... Ktoś pyta bo np. ma 100 g kaszy w daniu (odmierzanej na surowo), ale mama gotuje gar kaszy dla całej rodziny, a Wy nie wiecie ile macie sobie nałożyć ugotowanej, bo macie 100 g surowej, a ugotowana jest cięższa. Poza tym: "Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi." Pozdro 

Zgadzam się z AgBer. Możemy np. jadać poza domem u ciotki, babki itp. Widzimy gar ugotowanej kaszy i nie wiemy jak się zabrać za liczenie kalorii. 

Oszacowanie więc stu gramów kaszy po ugotowaniu daje w miarę obiektywny wynik ..nie zawsze idealny bo czasem kasza gotowana jest na sypko, a czasem zawiera nieco więcej wody ale szacunkowa wartość kaloryczna jest lepsza od żadnej :)

Pasek wagi

pooszukujaca napisał(a):

Ja też podobnie jak Kilana20 nie wiem po co Ci ta wiedza ale jeśli chodzi o kalorie to możesz liczyć przed ugotowaniem.

taka wiedza jest przydatna dla kucharzy ;) 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.