- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
8 sierpnia 2012, 07:53
8 sierpnia 2012, 09:00
.
Edytowany przez smerfetka90 24 sierpnia 2014, 13:49
8 sierpnia 2012, 09:05
8 sierpnia 2012, 09:47
8 sierpnia 2012, 09:48
Potrzebne:
piekarnik 200C/30min i 260C/5min
Przygotowanie
1. Cukinie umyć, nie obierać. Odciąć końce i przeciąć wzdłuż (bardzo duże cukinie przeciąć dodatkowo na pół). Łyżeczką usunąć miaższ z pestkami. 2. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym po czym napełnić nim łódeczki z cukinii. 3. Skórkę pomidorów naciąć krzyżowo, sparzyć wrzątkiem, ostudzić zimną wodą i obrać. Następnie pomidory pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Czosnek wycisnąć na pomidory i wysypać wszystko na wierzch mięsa. Wstawić do piekranika nagrzanego do 200C na 30min. 4. Wyciągnięte z piekarnika cukinie polać śmietaną (choć moim zdaniem można śmiało ten element pominąć), posypać zielniną i położyc na wierzch plastry mozzarelli. Całość wstawić do piekarnika na 260C na 5min (do stopienia sera). 5. Pałaszować:) |
Edytowany przez KotkaPsotka 8 sierpnia 2012, 09:49
8 sierpnia 2012, 09:49
8 sierpnia 2012, 10:21
8 sierpnia 2012, 10:22
Dostałam kiedyś od dietetyka taki przepis i dziś on gości na naszym stole minimum raz w tygodniu:"Makaron z cukinią - zielone spagetti"1. Cukinię zetrzeć na grubej tarce2. Pokroić natkę pietruszki - ja daje cały pęczek3. Obrać 2 ząbki czosnku (ja czasem daje 3:)4. Makaron - jak dietetycznie to dwujajeczny z semionliny5. Mały jogurt naturalny6. Opcjonalnie parmezan lub inny ser do posypania (ok 100g)7. Przyprawy: sol, pieprz lub chilii, łyżeczka miodu lub inne (u mnie obowiązkowo troszkę curry, troszę bazylii i oregano)Wykonanie:Cukinię podsmażyć (najlepiej w woku) na 1 łyżeczce oleju. Jak wyparują trochę soki z cukinii dodać kolejno: wyciśnięty przez praskę czosnek, mały jogurt naturalny. Doprawić do smaku solą pieprzem i odrobiną miodu (słodkawy posmak pięknie komponuje się z czosnkiem i natką pietruszki) i ewentualnie pozostałymi przyprawami.Ugotowany na półtwardo makaron dołożyć do woka. Wymieszać razem z cukinią. Makaron wciągnie pozostałe soki i będzie bardzo aromatyczny.Po ok 3 minutach dodać posiekaną natkę pietruszki.Gotowe:)U mnie jest to danie nawet dla gości :) Jest naprawdę bardzo dobre.
8 sierpnia 2012, 10:31