- Dołączył: 2011-03-02
- Miasto: Hamm
- Liczba postów: 248
18 lipca 2012, 14:19
Dzis ugotowalam zupe kalafiorowa i niestety musialam ja utuczyc smietana,probowalam kiedys taka zupe zabielic jogurtem naturalnym ale wazy sie i smakuje dziwnie,a bez smietany jakos nie moge przelknac.Ciekawi mnie jak wy udoskonalacie wasze zupy,tak zeby byly jak najzdrowsze i smakowaly przedewszystkim.Staram sie gotowac jak najzdrowiej ale czasem nie da sie zastapic jakiegos produktu innym.
18 lipca 2012, 16:17
dodaję mleka :) a do pomidorowej mimo wszystko śmietanę, w końcu te parę kcal więcej nie zrobi z zupy bomby kalorycznej ;)
ps. zawsze dodawałam mleka do jarzynowej i smakuje bosko :)
Edytowany przez MonikaBk 18 lipca 2012, 16:18
- Dołączył: 2012-02-06
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3201
18 lipca 2012, 16:21
ja rozumiem te obawy, gdyby do zabielenia zupy potrzebne było jedno opakowanie śmietany na każdy talerz...
po prostu jem zupy ze śmietaną
- Dołączył: 2012-04-08
- Miasto: Tam
- Liczba postów: 90
18 lipca 2012, 16:22
ja też dodaję mleka i nie widzę za dużej różnicy w smaku :p a dodaję mleka, bo zawsze mi się psuła śmietana - rzadko gotuję zupy i szkoda mi co tydzień wyrzucać połowę kubka śmietany ;)
w domu u Mamy zajadam się taka ze śmietaną :)
- Dołączył: 2011-03-16
- Miasto: Kokosowe
- Liczba postów: 840
18 lipca 2012, 16:36
jakos nie przywiązuje do tego az takiej wagi. jesli mama od razu doda smietane nie mam z tym problemu i zjadam z jej dodatkiem. jesli jej tam nie ma,sama nie dodaje bo lubie zupy pod kazdą postacią.
18 lipca 2012, 16:47
ja zabielam śmietaną 12% z biedronki :D jest po prostu mega przepyszna:):):) uwielbiam śmietanę i kompletnie sobie jej nie odmawiam, bo i po co ? bez sensu :) moim zdaniem jest zdrowa i wcale nie taka tucząca... na 1 talerz zupy to ile dasz? łyżkę? :) przecież to żadne kalorie :)
18 lipca 2012, 18:02
Ja zabielam śmietaną - nie jest pod żadnym względem niezdrowa, a daję się jej przecież tylko trochę na duuużą ilość zupy, wiec nie widzę żadnego problemu.
- Dołączył: 2011-05-25
- Miasto: Alderaan
- Liczba postów: 12874
18 lipca 2012, 18:28
Dawno nie jadłam zabielanej zupy... zazwyczaj robię z takiej krem, albo robię z mała ilością wody i daję dużo tartej marchwi, wychodzi taki bardziej gulasz. Nie robię juz klasycznych zup od dawna.
- Dołączył: 2010-12-25
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 867
18 lipca 2012, 18:37
nic się nie wazy jak dasz jogurtu łyżkę do talerza bezpośrednio i zalejesz ciepłą zupą a nie wrzątkiem, poza tym nawet śmietana zalana wrzatkiem się zwarzy, poza tym, na talerz zupy jak dasz łyzeczkę smietany, to przeciez będzie tego maks 30 kal, wiec co to zmienia. ?Ja ostatnio do zup, mizerii czy sosów daję jogurt grecki-polecam!
- Dołączył: 2012-05-04
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 4772
18 lipca 2012, 18:54
adveenture napisał(a):
a naprawde zjedzenie jej ze śmietaną spowoduje że będzie BOMBĄ kaloryczną?nie wiem w jaki sposób Wy to zabielacie.. u mnie w domu daje się śmietanę tą kartonikową do zup 18% która ma około 200kcal/100ml i tyle mniej więcej mama daje na cały gar zupy, który jest na 6 talerzy obiadowych.. wiec +30kcal do talerza to naprawdę tak dużo?a śmietana poza tym zdrowa jest, więc nie wiem czy jest się czym martwić
![]()
no raczeejjj :D kalorycznosci 1 kostki czekolady (która każda/y z nas je) a takie halo :D