Temat: jak radzicie sobie z zupami zabielanymi smietana?

Dzis ugotowalam zupe kalafiorowa i niestety musialam ja utuczyc smietana,probowalam kiedys taka zupe zabielic jogurtem naturalnym ale wazy sie i smakuje dziwnie,a bez smietany jakos nie moge przelknac.Ciekawi mnie jak wy udoskonalacie wasze zupy,tak zeby byly jak najzdrowsze i smakowaly przedewszystkim.Staram sie gotowac jak najzdrowiej ale czasem nie da sie zastapic jakiegos produktu innym.
Ja tam dodaje smietane do zup. Nie przesadzajmy tak z tym wyrzucaniem wszystkiego z jadłospisu. Sosy itd robie na smietanie 9% albo na jogurcie naturalnym i jest pycha.
Pasek wagi

Agaszek napisał(a):

adveenture napisał(a):

a naprawde zjedzenie jej ze śmietaną spowoduje że będzie BOMBĄ kaloryczną?nie wiem w jaki sposób Wy to zabielacie.. u mnie w domu daje się śmietanę tą kartonikową do zup 18% która ma około 200kcal/100ml i tyle mniej więcej mama daje na cały gar zupy, który jest na 6 talerzy obiadowych.. wiec +30kcal do talerza to naprawdę tak dużo?a śmietana poza tym zdrowa jest, więc nie wiem czy jest się czym martwić
Ale nie przetłumaczysz Śmietana jest "be" i koniec. Ja czasami leniwe z bitą zajadam Poezja.
Również dziwi mnie to zmartwienie.Oczywiscie,ze jogurt naturalny jako zagęstnik do zupy nie sprawdza się kompletnie
a ta śmietana az tak nie tuczy.
A wiecie,co mnie najbardziej zawsze rozwala? 
Jest takie tiutuiutiu tu na Vitce,a to łyżka śmietany-be, a to pół łyżeczki majonezu zaraz spowoduje gigantyczną nadwagę
 a niekiedy te same laski kilka dni potem na forum piszą,z e mają kompuls bo nażarły się chleba na kolację albo kilka kawałków ciacha. 

I jeszcze rozwala mnie tytuł tego watku:"Jak sobie radzicie z zupami zabielanymi śmietaną" Boze,toć to nie zapalenie oskrzeli ani nie jakis powazny problem,żeby trzeba bylo sobie z nim jakos poradzić.............Jak sobie radzicie..... 

adveenture napisał(a):

a naprawde zjedzenie jej ze śmietaną spowoduje że będzie BOMBĄ kaloryczną?nie wiem w jaki sposób Wy to zabielacie.. u mnie w domu daje się śmietanę tą kartonikową do zup 18% która ma około 200kcal/100ml i tyle mniej więcej mama daje na cały gar zupy, który jest na 6 talerzy obiadowych.. wiec +30kcal do talerza to naprawdę tak dużo?a śmietana poza tym zdrowa jest, więc nie wiem czy jest się czym martwić

Dodaje mleczko skondensowane 4 % Tluszczu lub mleko

Hebe34 napisał(a):

Agaszek napisał(a):

adveenture napisał(a):

a naprawde zjedzenie jej ze śmietaną spowoduje że będzie BOMBĄ kaloryczną?nie wiem w jaki sposób Wy to zabielacie.. u mnie w domu daje się śmietanę tą kartonikową do zup 18% która ma około 200kcal/100ml i tyle mniej więcej mama daje na cały gar zupy, który jest na 6 talerzy obiadowych.. wiec +30kcal do talerza to naprawdę tak dużo?a śmietana poza tym zdrowa jest, więc nie wiem czy jest się czym martwić
Ale nie przetłumaczysz Śmietana jest "be" i koniec. Ja czasami leniwe z bitą zajadam Poezja.
Również dziwi mnie to zmartwienie.Oczywiscie,ze jogurt naturalny jako zagęstnik do zupy nie sprawdza się kompletniea ta śmietana az tak nie tuczy.A wiecie,co mnie najbardziej zawsze rozwala? Jest takie tiutuiutiu tu na Vitce,a to łyżka śmietany-be, a to pół łyżeczki majonezu zaraz spowoduje gigantyczną nadwagę a niekiedy te same laski kilka dni potem na forum piszą,z e mają kompuls bo nażarły się chleba na kolację albo kilka kawałków ciacha. I jeszcze rozwala mnie tytuł tego watku:"Jak sobie radzicie z zupami zabielanymi śmietaną" Boze,toć to nie zapalenie oskrzeli ani nie jakis powazny problem,żeby trzeba bylo sobie z nim jakos poradzić.............Jak sobie radzicie..... 

cieszę się, że jesteś :D są jeszcze normalne kobiety!!! dokładnie tak samo myślę! Sama kiedyś miałam napady obżarstwa, ale od czasu jak jem WSZYSTKO chudnę smacznie i bez obżarstwa... Jak mam ochotę na coś to jem ze smakiem, ale z umiarem.

nie radze sobie kompletnie jem ze smietana

a powaznie, uwielbiam zupy, ale musza byc zabielone smietana i kropka. zupy krem sa dla mnie za geste i ich nie lubie. zazwyczaj jem u babci, ktora ma cukrzyce, wiec uzywa dosc chudej smietany. boze, bez przesady

Hebe34 napisał(a):

Agaszek napisał(a):

adveenture napisał(a):

a naprawde zjedzenie jej ze śmietaną spowoduje że będzie BOMBĄ kaloryczną?nie wiem w jaki sposób Wy to zabielacie.. u mnie w domu daje się śmietanę tą kartonikową do zup 18% która ma około 200kcal/100ml i tyle mniej więcej mama daje na cały gar zupy, który jest na 6 talerzy obiadowych.. wiec +30kcal do talerza to naprawdę tak dużo?a śmietana poza tym zdrowa jest, więc nie wiem czy jest się czym martwić
Ale nie przetłumaczysz Śmietana jest "be" i koniec. Ja czasami leniwe z bitą zajadam Poezja.
Również dziwi mnie to zmartwienie.Oczywiscie,ze jogurt naturalny jako zagęstnik do zupy nie sprawdza się kompletniea ta śmietana az tak nie tuczy.A wiecie,co mnie najbardziej zawsze rozwala? Jest takie tiutuiutiu tu na Vitce,a to łyżka śmietany-be, a to pół łyżeczki majonezu zaraz spowoduje gigantyczną nadwagę a niekiedy te same laski kilka dni potem na forum piszą,z e mają kompuls bo nażarły się chleba na kolację albo kilka kawałków ciacha. I jeszcze rozwala mnie tytuł tego watku:"Jak sobie radzicie z zupami zabielanymi śmietaną" Boze,toć to nie zapalenie oskrzeli ani nie jakis powazny problem,żeby trzeba bylo sobie z nim jakos poradzić.............Jak sobie radzicie..... 

na tak postawione pytanie to zasadniczo powinno się odpowiedzieć: tak samo, jak z niezabielanymi- zjadamy łyżką
Pasek wagi

adveenture napisał(a):

a naprawde zjedzenie jej ze śmietaną spowoduje że będzie BOMBĄ kaloryczną?nie wiem w jaki sposób Wy to zabielacie.. u mnie w domu daje się śmietanę tą kartonikową do zup 18% która ma około 200kcal/100ml i tyle mniej więcej mama daje na cały gar zupy, który jest na 6 talerzy obiadowych.. wiec +30kcal do talerza to naprawdę tak dużo?a śmietana poza tym zdrowa jest, więc nie wiem czy jest się czym martwić


Mądrze chłopak mówi.
Tylko trzeba sobie pokalkulować.
:)
A do zup, gdzie pasuje kwaśna śmietaną można dodać grecki jogurt, and creme fresh :)

adveenture napisał(a):

a naprawde zjedzenie jej ze śmietaną spowoduje że będzie BOMBĄ kaloryczną?nie wiem w jaki sposób Wy to zabielacie.. u mnie w domu daje się śmietanę tą kartonikową do zup 18% która ma około 200kcal/100ml i tyle mniej więcej mama daje na cały gar zupy, który jest na 6 talerzy obiadowych.. wiec +30kcal do talerza to naprawdę tak dużo?a śmietana poza tym zdrowa jest, więc nie wiem czy jest się czym martwić

dokładnie tak samo sądzę, do gara daję ok pól opakowania śmietany, czasem mniej , czyli jakieś 100g a przecież z tego mam od 4 do 10 talerzy zupy, kalorii mało a śmietana jest zdrowa 

jeszcze dodam że długo zabielałam jogurtem naturalnym, ale to nie to samo, jednak bardziej smakuje mi ze śmietaną a jogurt wole zjeść osobno 
E tam, normalnie zabielam śmietaną 12% lub jogurtem.
Na ważenie się proponuję nalać jogurt do miski i wlać zupę, dobrze wymieszać w tej misce i wlać do garnka :), idealnie się wymiesza. Nie będziesz miała grudek, ja nie mam nigdy.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.