- Dołączył: 2012-02-12
- Miasto: Janów Lubelski
- Liczba postów: 88
21 kwietnia 2012, 15:08
jak w temacie..wiem , że najlepiej to niczym , ale jak już to czym ? masło roślinne, czy może margaryna ?
- Dołączył: 2011-06-10
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 3557
21 kwietnia 2012, 15:28
A ja się nie zgodzę że masłem. Masło jest pochodzenia zwierzęcego i ma mnóstwo kalorii. Jak już to masłem roślinnym albo dobrą margaryną (teraz jest ich naprawdę duży wybór. Procesy produkcji też się zmieniły więc nie zawierają aż tyle niezdrowych tłuszczów trans)
Edytowany przez Aspenn 21 kwietnia 2012, 15:29
- Dołączył: 2011-03-08
- Miasto: Chococity
- Liczba postów: 1983
21 kwietnia 2012, 15:30
Ja przygotowałam "majonez" z bloga Smak Zdrowia. Na próbę przygotowałam smarowidło w mniejszej porcji: 150 g serka wiejskiego (lekkiego) zmiksowanego na gładką masę, 1 białko i 1/2 żółtka i kilka łyżek serwatki z serka dodanej pod koniec miksowania. Do tego dodałam musztardę i przyprawy. Gęste, smaczne i lekkie :)
- Dołączył: 2011-07-04
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 480
21 kwietnia 2012, 15:33
ja smaruję serkiem kanapkowym śmietankowym, czasem masło, margaryna .. na co mnie najdzie.
21 kwietnia 2012, 15:34
Z dwojga złego lepiej masło.
- Dołączył: 2011-02-15
- Miasto: Syberia
- Liczba postów: 9620
21 kwietnia 2012, 15:35
generalnie to najczęściej nożem
A jak czytam, że margaryna jest zdrowsza i dietetyczniejsza od masła to prawie ze śmiechu sikam, jakbym czytała propagandę z czasów naszych rodziców :D Wiecie czemu wtedy tak to reklamowali? bo margaryna jest tańsza w produkcji.
- Dołączył: 2009-09-22
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 5210
21 kwietnia 2012, 15:39
Polecam pieczywo na sposób śródziemnomorski - maczane albo skropione oliwą. A już w ogóle niezrównana w smaku jest bruschetta - na gorącą grzankę (najlepiej z grubej kromki chleba) położyć pomidora - ale nie tradycyjne plasterki, a pokrojone w kostkę. Wedle smaku posypać gruboziarnistą solą, świeżo mielonym pieprzem, skrpoić octem balsamicznym i oliwą; udekorować listkami bazylii. I już można wyobrazić sobie jak będzie wyglądał pobyt w raju za kilkadziesiąt lat :)
21 kwietnia 2012, 15:41
ja niczym nie smaruje czasami tylko masłem osełka
- Dołączył: 2012-04-20
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1361
21 kwietnia 2012, 15:52
Jak to najlepiej niczym? Przecież tłuszcz też jest potrzebny (m. in do produkcji hormonów albo rozpuszczenia witamin)! Najlepiej jakbyś smarowala chleb maslem, ale tym PRAWDZIWYM. Możesz też używać serka wiejskiego, a na to polędwiczka, warzywka i będzie super :))
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
21 kwietnia 2012, 16:55
Ja używam margaryny light
21 kwietnia 2012, 17:22
jasne że prawdziwym najprawdziwszym masłem