Temat: czym najlepiej smarować chleb ?

 jak w temacie..wiem , że najlepiej to niczym , ale jak już to czym ? masło roślinne, czy może margaryna ?
Pasek wagi
A ja się nie zgodzę że masłem. Masło jest pochodzenia zwierzęcego i ma mnóstwo kalorii. Jak już to masłem roślinnym albo dobrą margaryną (teraz jest ich naprawdę duży wybór. Procesy produkcji też się zmieniły więc nie zawierają aż tyle niezdrowych tłuszczów trans)
Ja przygotowałam "majonez" z bloga Smak Zdrowia. Na próbę przygotowałam smarowidło w mniejszej porcji: 150 g serka wiejskiego (lekkiego) zmiksowanego na gładką masę, 1 białko i 1/2 żółtka i kilka łyżek serwatki z serka dodanej pod koniec miksowania. Do tego dodałam musztardę i przyprawy. Gęste, smaczne i lekkie :)
ja smaruję serkiem kanapkowym śmietankowym, czasem masło, margaryna .. na co mnie najdzie.
Z dwojga złego lepiej masło.
generalnie to najczęściej nożem

A jak czytam, że margaryna jest zdrowsza i dietetyczniejsza od masła to prawie ze śmiechu sikam, jakbym czytała propagandę z czasów naszych rodziców :D Wiecie czemu wtedy tak to reklamowali? bo margaryna jest tańsza w produkcji.

Polecam pieczywo na sposób śródziemnomorski - maczane albo skropione oliwą. A już w ogóle niezrównana w smaku jest bruschetta - na gorącą grzankę (najlepiej z grubej kromki chleba) położyć pomidora - ale nie tradycyjne plasterki, a pokrojone w kostkę. Wedle smaku posypać gruboziarnistą solą, świeżo mielonym pieprzem, skrpoić octem balsamicznym i oliwą; udekorować listkami bazylii. I już można wyobrazić sobie jak będzie wyglądał pobyt w raju za kilkadziesiąt lat :)

ja niczym nie smaruje czasami tylko masłem osełka
Jak to najlepiej niczym? Przecież tłuszcz też jest potrzebny (m. in do produkcji hormonów albo rozpuszczenia witamin)! Najlepiej jakbyś smarowala chleb maslem, ale tym PRAWDZIWYM. Możesz też używać serka wiejskiego, a na to polędwiczka, warzywka i będzie super :))
Pasek wagi
Ja używam margaryny light 
Pasek wagi
jasne że prawdziwym najprawdziwszym masłem

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.