- Dołączył: 2012-03-02
- Miasto: Częstochowa
- Liczba postów: 578
6 kwietnia 2012, 17:56
Próbowałam wiele razy smażyć na teflonie bez tłuszczu, ale zawsze mi się rozwala :(
Doszłam więc do wniosku, że muszę dać chociaż odrobinkę tłuszczu. Tylko teraz jakiego?
Co będzie najzdrowsze? Olej, oliwa z oliwek, margaryna?
6 kwietnia 2012, 18:22
olej kokosowy/masło klarowane/smalec
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
6 kwietnia 2012, 18:23
dimmuborgir napisał(a):
margaryna też ma dobre wartosci odżywcze
Tak oczywiście! Nie ma jak tłuszcze trans, syntetyczne witaminy, barwniki, emulgatory, substancje zmieniające smak i zapach.
Samo zdrowie!
- Dołączył: 2011-07-06
- Miasto: Zaragoza
- Liczba postów: 9117
6 kwietnia 2012, 18:23
dimmuborgir napisał(a):
margaryna też ma dobre wartosci odżywcze
Tylko i wyłącznie jeśli jesz ja w postaci płynnej. Normalna margarny kupowana w sklepie ma utwardzacze czyli tłuszcze trans ktore nie sa zdrowe.
- Dołączył: 2012-02-06
- Miasto: Chełm
- Liczba postów: 9990
6 kwietnia 2012, 18:25
Oczywiście, ze można smażyć na oliwie z oliwek, bo ma wysoką temperaturę dymienia a smażenie na niej nie jest rakotwórcze w przeciwieństwie do masła.
6 kwietnia 2012, 18:27
olej parafinowy :) nie ma kalori prawdopodobnie.
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
6 kwietnia 2012, 19:03
Daj Łyzeczke oliwy z oliwek dobrej jakości