Temat: na czym smażyć omleta?

Próbowałam wiele razy smażyć na teflonie bez tłuszczu, ale zawsze mi się rozwala :(
Doszłam więc do wniosku, że muszę dać chociaż odrobinkę tłuszczu. Tylko teraz jakiego?
Co będzie najzdrowsze? Olej, oliwa z oliwek, margaryna?
olej kokosowy/masło klarowane/smalec

dimmuborgir napisał(a):

margaryna też ma dobre wartosci odżywcze


Tak oczywiście! Nie ma jak tłuszcze trans, syntetyczne witaminy, barwniki, emulgatory, substancje zmieniające smak i zapach.
Samo zdrowie!

dimmuborgir napisał(a):

margaryna też ma dobre wartosci odżywcze


Tylko i wyłącznie jeśli jesz ja w postaci płynnej. Normalna margarny kupowana w sklepie ma utwardzacze czyli tłuszcze trans ktore nie sa zdrowe.
Oczywiście, ze można smażyć na oliwie z oliwek, bo ma wysoką temperaturę dymienia a smażenie na niej nie jest rakotwórcze w przeciwieństwie do masła.
olej parafinowy :) nie ma kalori prawdopodobnie.
oliwa z oliwek
Pasek wagi
Daj Łyzeczke oliwy z oliwek dobrej jakości 
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.