2 kwietnia 2012, 17:08
Kochani, bardzo Was proszę o radę... Próbowałam ostatnio wielu diet, ale właściwie w kazdej pieczywo jest zakazane. a prawda jest taka że ja nie potrafie zyc bez chleba...
przynajmniej bez odrobinki dziennie... dlatego przechodzę na dietę 1200-1500 kcal. I tu do Was pytanie.
Jaki chleb polecacie na diecie? Graham, wieloziarnisty, żytni, orkiszowy, mieszany czy inny...? proszę o pomoc :)
- Dołączył: 2008-02-28
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 443
2 kwietnia 2012, 18:14
zi0mus napisał(a):
A zastanawialas sie dlaczego taki chleb nie plesnieje?
chleb, który robi mój ojciec też potrafi lekko leżeć tydzień, półtorej tygodnia (na tyle mi starcza, jak dostaję bochenek) i raz tylko zdarzyło się, żeby spleśniał. nie ma żadnego ulepszacza. jest superzdrowy i bardzo smaczny.
- Dołączył: 2012-02-04
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 2434
2 kwietnia 2012, 18:16
orkiszowy/ żytni razowy. najlepiej mąka z przemiału 2000.
2 kwietnia 2012, 18:18
angelpixe napisał(a):
Jeju... ja jem chleb biały i chudnę. Powiem szczerze, że to głupstwa że po chlebie się tyję...
\
Owszem, chudniesz bo nawet białe pieczywo w rozsądnych ilościach nie tuczy :) Nie różni się jednak bardzo kalorycznością od ciemnego, jednak nie ma porównania jeśli chodzi o wartość odżywczą. Ciemny chleb produkowany jest z pełnego ziarna, ma magnez, witaminy z grupy B i żelazo, a poza tym jest doskonałym źródłem błonnika i w przeciwieństwie do białego chleba ma niski indeks glikemiczny, czyli powoduje że stężenie cukru w surowicy krwi wzrasta stopniowo a my dłużej nie czujemy głodu. Dlatego warto jeść ciemny chlebek :)
- Dołączył: 2012-02-24
- Miasto: Biały Słup
- Liczba postów: 38
2 kwietnia 2012, 18:32
staram się jeść jak najmniej pieczywa, ale polecam dukanowski :)
- Dołączył: 2010-03-11
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 15092
2 kwietnia 2012, 18:32
Ja tylko żytni. W biedronce mozna dostać czysto żytni z serii Just Fit (z ziarnami lub słonecznikiem), taki sam chleb ma ten Schulstad:)
2 kwietnia 2012, 18:34
sacria napisał(a):
Ja tylko żytni. W biedronce mozna dostać czysto żytni z serii Just Fit (z ziarnami lub słonecznikiem), taki sam chleb ma ten Schulstad:)
just fit zdrowym pieczywem? nie bluźnij:)
2 kwietnia 2012, 18:44
Ja jem tylko rano i tylko żytni z własnego wypieku :) mam własnoręcznie wyhodowany zakwas i z niego piekę chlebek :)
2 kwietnia 2012, 18:48
sfizohrmeja napisał(a):
zi0mus napisał(a):
A zastanawialas sie dlaczego taki chleb nie plesnieje?
chleb, który robi mój ojciec też potrafi lekko leżeć tydzień, półtorej tygodnia (na tyle mi starcza, jak dostaję bochenek) i raz tylko zdarzyło się, żeby spleśniał. nie ma żadnego ulepszacza. jest superzdrowy i bardzo smaczny.
Suuper. Tylko ze taki chleb ma date 6 miesiecy.
- Dołączył: 2007-06-14
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 15666
2 kwietnia 2012, 19:22
na pewno ciemne pieczywko pełnoziarniste - mnóstwo takich: z dynią, z soją, ze słonecznikiem :):)
ja też raczej bez pieczywa bym nie mogła funkcjonować, ale powiem Ci, że dzisiaj rano wtranżoliłam owsiankę i nawet nie poczułam, że nie zjadłam dziś ani kromeczki ;))
może na kolację się na jedną skuszę :>
2 kwietnia 2012, 19:53
Wszystkie te chleby ktore wymieniłaś są zdrowe - choc wszystko tez zależy czy pochodzą ze sprawdzonej piekarni, w której nie dodaje się polepszaczy. Dlatego tez nie stosuje konkretnych diet - słucham własnego organizmu.