2 kwietnia 2012, 17:08
Kochani, bardzo Was proszę o radę... Próbowałam ostatnio wielu diet, ale właściwie w kazdej pieczywo jest zakazane. a prawda jest taka że ja nie potrafie zyc bez chleba...
przynajmniej bez odrobinki dziennie... dlatego przechodzę na dietę 1200-1500 kcal. I tu do Was pytanie.
Jaki chleb polecacie na diecie? Graham, wieloziarnisty, żytni, orkiszowy, mieszany czy inny...? proszę o pomoc :)
2 kwietnia 2012, 17:35
A zastanawialas sie dlaczego taki chleb nie plesnieje?
- Dołączył: 2009-03-11
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 1257
2 kwietnia 2012, 17:37
polecam graham , razowy i orkiszowy zamiennie
2 kwietnia 2012, 17:45
ważne by był pełnoziarnisty, a nie barwiony karmelem i przeczytać skład ( jeśli istnieje możliwość)co też szanowny producent postanowił do niego wrzucić
- Dołączył: 2011-02-22
- Miasto: Kamieńsk
- Liczba postów: 344
2 kwietnia 2012, 17:46
zi0mus - tak zastanawiam sie caly czas, bo sklad wydaje mi sie ok, bez jakichs toksycznych substancji, ale nie znam sie na tym niestety, a kupuje go, bo taki zwykly mi po prostu szybko plesnieje (mieszkam sama), a zamrazanie go niestety nie zawsze zdaje egzamin. podam sklad: rozdrobnione ziarno zytnie i maka zytnia (57%), woda, siemie lniane, platki owsiane (2%), maka pszenna (1%), sol, blonnik owsiany, drozdze, sezam.
domyslam sie, ze najzdrowszy to taki na zakwasie...
2 kwietnia 2012, 17:54
kiedyś czytałam artykuł o pieczywie z marketów które mają swoje piekarnie i teoretycznie sprzedają świeże pieczywo które najpierw jest mrożone a dopiero póżniej pieczone wedle potrzeby więc trochę mi się nie chce wierzyć że nie ma tam polepszaczy i konserwantów
- Dołączył: 2011-09-05
- Miasto: Wyspa Pag
- Liczba postów: 996
2 kwietnia 2012, 18:04
Popieram: im cięższy, tym lepszy, a nie dmuchane badziewie.;)
2 kwietnia 2012, 18:06
Ziomuś ma racje - ta pakowane chleby to złoo.Najlepszy jest chlebek z pełnego przemiału na zakwasie - owszem im cieższy tym lepszy ;)
Unikaj wszelkiego rodzaju dmuchanych chlebów i bułek z wielkich sieci - często oszukują i dodają tam karmel żeby tylko kolor miał. Najlepiej mieć swój sprawdzony chleb od zaufanego sprzedawcy. Moja mama kupuje orkiszowy - im mniejsza liczba składników na etykiecie, tym zdrowszy produkt :)
Edytowany przez chucky1990 2 kwietnia 2012, 18:07
- Dołączył: 2010-12-27
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 2815
2 kwietnia 2012, 18:08
Jeju... ja jem chleb biały i chudnę. Powiem szczerze, że to głupstwa że po chlebie się tyję...
- Dołączył: 2010-08-04
- Miasto: Kielce
- Liczba postów: 11
2 kwietnia 2012, 18:11
Jeżeli chleb się je przed popołudniem, biały w rozsądnych ilościach nie zaszkodzi, ale wiadomo, że ciemny ma więcej błonnika i jest bardziej pomocny