Temat: najlepszy chleb na diecie

Kochani, bardzo Was proszę o radę... Próbowałam ostatnio wielu diet, ale właściwie w kazdej pieczywo jest zakazane. a prawda jest taka że ja nie potrafie zyc bez chleba...
 przynajmniej bez odrobinki dziennie... dlatego przechodzę na dietę 1200-1500 kcal. I tu do Was pytanie.
Jaki chleb polecacie na diecie? Graham, wieloziarnisty, żytni, orkiszowy, mieszany czy inny...? proszę o pomoc :)

A zastanawialas sie dlaczego taki chleb nie plesnieje?
polecam graham , razowy i orkiszowy zamiennie
ważne by był pełnoziarnisty, a nie barwiony karmelem i przeczytać skład ( jeśli istnieje możliwość)co też szanowny producent postanowił do niego wrzucić

zi0mus - tak zastanawiam sie caly czas, bo sklad wydaje mi sie ok, bez jakichs toksycznych substancji, ale nie znam sie na tym niestety, a kupuje go, bo taki zwykly mi po prostu szybko plesnieje (mieszkam sama), a zamrazanie go niestety nie zawsze zdaje egzamin. podam sklad: rozdrobnione ziarno zytnie i maka zytnia (57%), woda, siemie lniane, platki owsiane (2%), maka pszenna (1%), sol, blonnik owsiany, drozdze, sezam. 

domyslam sie, ze najzdrowszy to taki na zakwasie...

ja wcinam orkiszowy;]
kiedyś czytałam artykuł o pieczywie z marketów które mają swoje piekarnie i teoretycznie sprzedają świeże pieczywo które najpierw jest mrożone a dopiero póżniej pieczone wedle potrzeby więc trochę mi się nie chce wierzyć że nie ma tam polepszaczy i konserwantów
Popieram: im cięższy, tym lepszy, a nie dmuchane badziewie.;)
Ziomuś ma racje - ta pakowane chleby to złoo.
Najlepszy jest chlebek z pełnego przemiału na zakwasie - owszem im cieższy tym lepszy ;)
Unikaj wszelkiego rodzaju dmuchanych chlebów i  bułek z wielkich sieci - często oszukują i dodają tam karmel żeby tylko kolor miał. Najlepiej mieć swój sprawdzony chleb od zaufanego sprzedawcy. Moja mama kupuje orkiszowy - im mniejsza liczba składników na etykiecie, tym zdrowszy produkt :)
Jeju... ja jem chleb biały i chudnę. Powiem szczerze, że to głupstwa że po chlebie się tyję...
Jeżeli chleb się je przed popołudniem, biały w rozsądnych ilościach nie zaszkodzi, ale wiadomo, że ciemny ma więcej błonnika i jest bardziej pomocny

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.