- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 lutego 2012, 14:41
zastanawiałam sie ostatnio, czy piekac kurczaka albo ryby, ich wartosc kaloryczna sie podnosi? jak sadzicie? ( oczywiscie nie dodawajac do tego oleju czy oliwy)
Edytowany przez hanius12 11 lutego 2012, 15:00
11 lutego 2012, 15:56
11 lutego 2012, 16:08
11 lutego 2012, 16:16
Raczej się nie zmienia. Zmienia się za to waga (woda odparowuje, mięsko się kurczy i robi mniejsze) - dlatego w tabelach kalorycznych są różne kcal podane przy mięsku surowym i pieczonym. Bo np. 100g piersi po upieczeniu waży 80g - ale kcal ma ciągle tyle samo - tak ja uważam. Mylę się? ;)
11 lutego 2012, 16:51
aż tyle ? W takim razie w wypadku kurczaka to drugi raz tyle kalori ;-/jasne, że tak.+100kcal/100g
11 lutego 2012, 16:52
11 lutego 2012, 16:53
Raczej się nie zmienia. Zmienia się za to waga (woda odparowuje, mięsko się kurczy i robi mniejsze) - dlatego w tabelach kalorycznych są różne kcal podane przy mięsku surowym i pieczonym. Bo np. 100g piersi po upieczeniu waży 80g - ale kcal ma ciągle tyle samo - tak ja uważam. Mylę się? ;)
11 lutego 2012, 17:07
Padłam:Daż tyle ? W takim razie w wypadku kurczaka to drugi raz tyle kalori ;-/ a skąd to wiesz?
11 lutego 2012, 18:14
Padłam:Daż tyle ? W takim razie w wypadku kurczaka to drugi raz tyle kalori ;-/ a skąd to wiesz?
11 lutego 2012, 18:16
zmienia się - tak jak piszecie - zmienia się waga więc jeśli porównujemy kaloryczność 100g pieczonego kurczaka i 100g surowego to ten pieczony będzie miał więcej bo przed upieczeniem ważył powiedzmy 120g.