Temat: czy kalorie zwiekszaja sie podczas pieczenia?

zastanawiałam sie ostatnio, czy piekac kurczaka albo ryby, ich wartosc kaloryczna sie podnosi? jak sadzicie? ( oczywiscie nie dodawajac do tego oleju czy oliwy)

nie, nie, nie :)

zdublował się :)

www.ilewazy.pl             TAM ZNAJDZIECIE WSZYSTKO
nie
Pasek wagi
Nie, żadna obróbka cieplna nie wpływa na kaloryczność, jedynie na wagę produktu. Wiadomo, że 60 g jabłko jest duże, a gdyby zrobić z tego jabłka suszone chipsy to otrzymamy jakieś 10 gramów ;). 
Pasek wagi

paradotta napisał(a):

Nie, żadna obróbka cieplna nie wpływa na kaloryczność, jedynie na wagę produktu. Wiadomo, że 60 g jabłko jest duże, a gdyby zrobić z tego jabłka suszone chipsy to otrzymamy jakieś 10 gramów ;). 


i wlasnie na tej zasadzie z czegos co ma 45kCal na 100g robi sie cos co ma 300kCal na 100g
nie zamieniają sie;)

kolejny.tluscioch napisał(a):

paradotta napisał(a):

Nie, żadna obróbka cieplna nie wpływa na kaloryczność, jedynie na wagę produktu. Wiadomo, że 60 g jabłko jest duże, a gdyby zrobić z tego jabłka suszone chipsy to otrzymamy jakieś 10 gramów ;). 
i wlasnie na tej zasadzie z czegos co ma 45kCal na 100g robi sie cos co ma 300kCal na 100g

Można też w drugą strone. Po rozpuszczeniu w wodzie cukier traci na kaloryczności :)

grzesiek75 napisał(a):

kolejny.tluscioch napisał(a):

paradotta napisał(a):

Nie, żadna obróbka cieplna nie wpływa na kaloryczność, jedynie na wagę produktu. Wiadomo, że 60 g jabłko jest duże, a gdyby zrobić z tego jabłka suszone chipsy to otrzymamy jakieś 10 gramów ;). 
i wlasnie na tej zasadzie z czegos co ma 45kCal na 100g robi sie cos co ma 300kCal na 100g
Można też w drugą strone. Po rozpuszczeniu w wodzie cukier traci na kaloryczności :)


i dlatego czym innym jest kurczak surowy, a czym innym pieczony
czym innym jest cukier i woda osobo, a czym innym razem

nawet czerstwiejący chleb zmienia kaloryczność.... bo 100g tego świeżego ma więcej kCal niż czerstwy

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.