Temat: Masło orzechowe

Pyszne, zdrowe i kaloryczne. Bogate w niezbędne tłuszcze.
Mam zamiar kupić słoik z Sante i jeść 3-4 razy w tygodniu do śniadania. Stąd pytania:

1. Ile wynosi 'porcja'? Coś koło 15-20g? - łyżka
2. Jakie znacie kombinacje z masłem orzechowym? Ja nie lubię smarować nim pieczywa, zwykle jadłam łyżkę tak 'na sucho' lub dodawałam do ciasta marchewkowego :) Czasem jadłam z... korniszonami Ale może macie jakieś ulubione kombinacje, które mnie zainspirują?
3. Jak długo może stać takie otwarte masło (w lodówce?) Poprzednie szybko się zużyło, więc trudno mi określić. ;)

Edit: mam zamiar je jeść nie po to, żeby się nim najeść, ale żeby pozyskać źródło tłuszczów oraz nieco podbić bilans kaloryczny z śniadań, gdyż rano mam tak skurczony żołądek, ze muszę jeść mało, a wartościowo.
pyszne, ja robię sama w blenderze, czasami dodaję trochę kakao i też jest spoko. lubię je w połączeniu z kwaśnym dżemem albo nutellą na kanapkach, tostach i w naleśnikach.

lulamae  i co wychodzi Ci takie same jak ze sklepu?


wiedzieć jak topisz masło?:>

Do takiej małej płytkie filiżanki daje łyzke i wsadzam do mikrofalii na słaba moc na dosłownie chwilke, jak jest juz cieple to mieszam zeby roztopiło sie równomiernie i polewam ;)
wg mnie tak, bo rzadko kupuję, wg lubego bardziej orzechowe (?), dolewam odrobinę oleju kokosowego/sezamowego/mleka kokosowego czy innego płynu, bo inaczej jest troszeczkę bardziej kruche,a mniej elastyczne. tylko pamiętaj,żeby nie mielić na raz, bo blender wysiądzie :D

BeeSweet2 napisał(a):

wiedzieć jak topisz masło?:>Do takiej małej płytkie
daje łyzke i wsadzam do mikrofalii na słaba moc na
chwilke, jak jest juz cieple to mieszam zeby roztopiło
równomiernie i polewam ;)

oo, dzieki:D


A ja gorąco polecam kanapkę dla smakoszy - kromka razowca posmarowana prawdziwym masłem orzechowym (żadne tam nutelle!), na to plaster żółtego sera... Niebo w gębie :)

Zoe23 napisał(a):

A ja gorąco polecam kanapkę dla smakoszy - kromka
posmarowana prawdziwym masłem orzechowym (żadne tam
na to plaster żółtego sera... Niebo w gębie :)
zawsze tak każdego poprawiasz i czepiasz się słówek, więc ja sobie pozwolę na małą poprawkę.
masło orzechowe to masło orzechowe, a nutella to masło czekoladowe, więc.. co ma piernik do wiatraka?

ja tez lubie, sama robie :D

z paluszkami dobre, ale niedietetyczne haha :D

jeszcze co do przechowywania, maslo orzechowe lepiej w szafce, anizeli w lodowce trzymac. :)

adveenture napisał(a):

Zoe23 napisał(a):A ja gorąco polecam kanapkę dla
- kromkaposmarowana prawdziwym masłem orzechowym (żadne
to plaster żółtego sera... Niebo w gębie :)zawsze tak
poprawiasz i czepiasz się słówek, więc ja sobie pozwolę
małą poprawkę.masło orzechowe to masło orzechowe, a
to masło czekoladowe, więc.. co ma piernik do wiatraka?

 

piernik do wiatraka nie ma zgoła nic - a o nutelli napisałam dlatego, że zadziwiająco dużo osób na hasło "masło orzechowe" zna tylko jedną odpowiedź - Nutella!

 

Oj, zabolało kogoś, że kiedyś pewnie poprawiłam jakiś błąd? Ortograficzny? Stylistyczny? Czy nie daj Boże merytoryczny? Bez odbioru i więcej luzu życzę koledze :)



Zoe23 napisał(a):

adveenture napisał(a): Zoe23 napisał(a):A ja gorąco
kanapkę dla- kromkaposmarowana prawdziwym masłem
(żadneto plaster żółtego sera... Niebo w gębie :)zawsze
i czepiasz się słówek, więc ja sobie pozwolęmałą
orzechowe to masło orzechowe, ato masło czekoladowe,
co ma piernik do wiatraka?   piernik do wiatraka nie ma
nic - a o nutelli napisałam dlatego, że zadziwiająco
osób na hasło "masło orzechowe" zna tylko jedną
- Nutella!   Oj, zabolało kogoś, że kiedyś pewnie
jakiś błąd? Ortograficzny? Stylistyczny? Czy nie daj
merytoryczny? Bez odbioru i więcej luzu życzę koledze
a gdzie bym śmiał:) do tej pory bardzo jestem Ci wdzięczny, bo dzięki Tobie wiem, ze przynajmniej i bynajmniej to nie to samo

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.