4 stycznia 2012, 19:48
Pyszne, zdrowe i kaloryczne. Bogate w niezbędne tłuszcze.
Mam zamiar kupić słoik z Sante i jeść 3-4 razy w tygodniu do śniadania. Stąd pytania:
1. Ile wynosi 'porcja'? Coś koło 15-20g? - łyżka
2. Jakie znacie kombinacje z masłem orzechowym? Ja nie lubię smarować nim pieczywa, zwykle jadłam łyżkę tak 'na sucho' lub dodawałam do ciasta marchewkowego :) Czasem jadłam z... korniszonami
Ale może macie jakieś ulubione kombinacje, które mnie zainspirują?3. Jak długo może stać takie otwarte masło (w lodówce?) Poprzednie szybko się zużyło, więc trudno mi określić. ;)Edit: mam zamiar je jeść nie po to, żeby się nim najeść, ale żeby pozyskać źródło tłuszczów oraz nieco podbić bilans kaloryczny z śniadań, gdyż rano mam tak skurczony żołądek, ze muszę jeść mało, a wartościowo.
Edytowany przez apocalyptica 4 stycznia 2012, 19:49
- Dołączył: 2009-09-22
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 5210
4 stycznia 2012, 21:20
A jeszcze z ciekawości zajrzałam na stronę Ferrero, gdzie Nutella opisana jest jako "orzechowy krem do smarowania pieczywa", więc może wprowadzać w błąd :)
- Dołączył: 2011-03-08
- Miasto: Chococity
- Liczba postów: 1983
4 stycznia 2012, 21:43
W takim razie i ja zapytam: jakie masła orzechowe polecacie? Przyznam, że nie mam możliwości (choć kiedyś próbowałam) zrobić je sama, ale nie byłam zadowolona z efektu.
4 stycznia 2012, 21:52
jesli nie chcesz robic sama( ja lubie- moge wtedy zrobic z migdałów/włoskich/laskowych i eksperymentowac z przyprawami), to polecam
Sante- jako jedno z nielicznych ma przyzwoita zawartośc orzechów
![]()
ost dostałam od ciotki ze Stanów masło orzechowe- tam orzechy stanowiły ok. 60 % i w ogóle nie było czuc ich w smaku! ;p
4 stycznia 2012, 22:12
No ja właśnie, Zoe23 cały czas mówię o maśle orzechowym z Sante.
Moim zdaniem jest najlepsze. Duża zawartość orzechów, lekko słonawe- bardzo mi smakowało :)
- Dołączył: 2011-06-25
- Miasto: Koluszki
- Liczba postów: 2059
4 stycznia 2012, 22:18
ja mam masło z USA : McEnnedy ! jest mega - polecam!
- Dołączył: 2010-06-27
- Miasto: Kraina Marzeń
- Liczba postów: 558
5 stycznia 2012, 07:59
Jedyną kombinacją jaką uwielbiam to masło orzechowe + lody (śmietankowe, orzechowe czy czekoladowe) normalnie przepyszne, ale na diecie nie wskazane ;P
- Dołączył: 2009-09-22
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 5210
5 stycznia 2012, 08:32
Dla mnie Sante to też niestety sztuczny i napakowany chemią produkt ;)
ale ja bacznie zwracam uwagę na dodatek cukru w składzie każdego produktu i może dlatego mam wyostrzoną czujność w tej materii :)
Z polskich kupuję Biofuturo (bez dodatku soli i cukru), Mc Ennedy też nie jest złe (ma chyba 95-96% orzechów, niestety cukier też...). Niezrównane w smaku są masła holenderskie - notabene to prawdziwy raj dla miłośników tego specjału - polecam produkty Ekoland (produkują też masła migdałowe, z orzechów laskowych, nerkowców, tahini...). Przestrzegam natomiast przed dostępnym w Rossmannie EnerBio czy zachwalaną Primaviką - zawierają tłuszcz palmowy
- Dołączył: 2008-12-14
- Miasto:
- Liczba postów: 720
5 stycznia 2012, 09:25
W USA jadają masło orzechowe ( ich peanut butter ) z dżemem. Ich dżemy są bardzo gęste, wręcz galarowate. Koniecznie musi byc to dżem winny np porzeczkowy. Niebo w gębie !! :)
- Dołączył: 2011-12-01
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 510
5 stycznia 2012, 22:05
a ja lubie feliksa..i to w wersji light:D heh pewnie mnie zjedziecie ze to najgorsze ale no cóż co człowiek to inny smak:))) jadłam ten z rossmana i jest masakra.. dość tani i zwabiło mnie to BIO, ale było okropne;///
5 stycznia 2012, 23:44
fuu.. też jadłam to BIO z Rossmana, własnie ze wzgl na dużą zawartosc orzechów, a to sie okazało takim syfem ze musiałam wyrzucic...