Temat: Masło orzechowe

Pyszne, zdrowe i kaloryczne. Bogate w niezbędne tłuszcze.
Mam zamiar kupić słoik z Sante i jeść 3-4 razy w tygodniu do śniadania. Stąd pytania:

1. Ile wynosi 'porcja'? Coś koło 15-20g? - łyżka
2. Jakie znacie kombinacje z masłem orzechowym? Ja nie lubię smarować nim pieczywa, zwykle jadłam łyżkę tak 'na sucho' lub dodawałam do ciasta marchewkowego :) Czasem jadłam z... korniszonami Ale może macie jakieś ulubione kombinacje, które mnie zainspirują?
3. Jak długo może stać takie otwarte masło (w lodówce?) Poprzednie szybko się zużyło, więc trudno mi określić. ;)

Edit: mam zamiar je jeść nie po to, żeby się nim najeść, ale żeby pozyskać źródło tłuszczów oraz nieco podbić bilans kaloryczny z śniadań, gdyż rano mam tak skurczony żołądek, ze muszę jeść mało, a wartościowo.
A jeszcze z ciekawości zajrzałam na stronę Ferrero, gdzie Nutella opisana jest jako "orzechowy krem do smarowania pieczywa", więc może wprowadzać w błąd :)
W takim razie i ja zapytam: jakie masła orzechowe polecacie? Przyznam, że nie mam możliwości (choć kiedyś próbowałam) zrobić je sama, ale nie byłam zadowolona z efektu.
jesli nie chcesz robic sama( ja lubie- moge wtedy zrobic z migdałów/włoskich/laskowych i eksperymentowac z przyprawami), to polecam Sante- jako jedno z nielicznych ma przyzwoita zawartośc orzechów

ost dostałam od ciotki ze Stanów masło orzechowe- tam orzechy stanowiły ok. 60 % i w ogóle nie było czuc ich w smaku! ;p
No ja właśnie, Zoe23 cały czas mówię o maśle orzechowym z Sante.
Moim zdaniem jest najlepsze. Duża zawartość orzechów, lekko słonawe- bardzo mi smakowało :)
ja mam masło z USA : McEnnedy ! jest mega - polecam! 
Jedyną kombinacją jaką uwielbiam to masło orzechowe + lody (śmietankowe, orzechowe czy czekoladowe) normalnie przepyszne, ale na diecie nie wskazane ;P
Pasek wagi
Dla mnie Sante to też niestety sztuczny i napakowany chemią produkt ;)
ale ja bacznie zwracam uwagę na dodatek cukru w składzie każdego produktu i może dlatego mam wyostrzoną czujność w tej materii :)

Z polskich kupuję Biofuturo (bez dodatku soli i cukru), Mc Ennedy też nie jest złe (ma chyba 95-96% orzechów, niestety cukier też...). Niezrównane w smaku są masła holenderskie - notabene to prawdziwy raj dla miłośników tego specjału - polecam produkty Ekoland (produkują też masła migdałowe, z orzechów laskowych, nerkowców, tahini...). Przestrzegam natomiast przed dostępnym w Rossmannie EnerBio czy zachwalaną Primaviką - zawierają tłuszcz palmowy
W USA jadają masło orzechowe ( ich peanut butter ) z dżemem. Ich dżemy są bardzo gęste, wręcz galarowate. Koniecznie musi byc to dżem winny np porzeczkowy.  Niebo w gębie !! :)
Pasek wagi
a ja lubie feliksa..i to w wersji light:D heh pewnie mnie zjedziecie ze to najgorsze ale no cóż co człowiek to inny smak:))) jadłam ten z rossmana i jest masakra.. dość tani i zwabiło mnie to BIO, ale było okropne;///
fuu.. też jadłam to BIO z Rossmana, własnie ze wzgl na dużą zawartosc orzechów, a to sie okazało takim syfem ze musiałam wyrzucic...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.