Temat: Jaki tłuszcz do warzyw na patelnię?

W mojej diecie wykluczyłam kompletnie tłuszcze i chciałabym powoli je włączać do menu.. często do jakiegoś mięsa robię warzywa ale zawsze na teflonowej patelni bez żadnego tłuszczu.. Jaki tłuszcz będzie najzdrowszy do smażenia i dostarczy tych najpotrzebniejszych składników?  bo jeśli mam już włączyć ten tłuszcz to najlepiej jakiś wartościowy. Ile mam dodawać tego oleju do smażenia? (zawsze robię 400g warzyw)
ja bez tłuszczu :)
Warzywa na patelnię smażę bez tłuszczu, ale jeżeli już coś smażę z tłuszczem to jest to cienka warstwa oleju z pestek winogron.
ja ogolnie smaze na oleju slonecznikowym
Pasek wagi
Ja wywaliłam wszystkie oleje i smażę tylko na oleju kokosowym tłoczonym na zimno, piękny zapach i wcale nie zmienia smaku potraw a na zimno np do sałatek oliwa z oliwek :)


rzepakowy!
Najzdrowszy według mnie jest sok z oliwek, czyli po prostu oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.Jedyne co to trzeba uważać na to jaką oliwę  się kupuje.

> Ja wywaliłam wszystkie oleje i smażę tylko na
> oleju kokosowym tłoczonym na zimno, piękny zapach
> i wcale nie zmienia smaku potraw a na zimno np do
> sałatek oliwa z oliwek :)

 

Rozejrzę się za nim. Smażę żadko (większość leci w piekarnik albo na telflonówkę) ale czasem potrzeba odrobinę tłuszczu.

Pasek wagi
> atrociraptor - podziwiam twoją wiedzę a chciałabym
> cię spytać czemu odradzasz spożywanie PUFA np. w
> orzechach czy siemieniu lnianym? Z tego co
> czytałam to są to wielonienasycone kwasy
> tłuszczowe, które są zdrowe?


Wielonienasycone nie wcale takie zdrowe, jak się uważa. Dokładniej kwestię tę opisałem tu:
http://vitalia.pl/forum22,173441,0_Zagrozenie-zdrowotne-zwiazane-z-nadmierna-konsumpcja.html#post_6036871

Streszczając: tłuszcze wielonienasycone (PUFA) są bardzo reaktywne chemicznie i łatwo utleniają się, produkując różne szkodliwe dla zdrowia związki, coraz częściej obwiniane nawet o powodowanie nowotworów i miażdżycy. Małe ilości tłuszczy wielonienasyconych są zdrowe, jednak ich nadmierne spożycie bardzo szkodliwe. Zaleca się by stanowiły nie więcej niż 4% kalorii - przy 2000 kcal daje to 8-9 g PUFA dziennie. Innym problemem, powodującym komplikacje zdrowotne jest nadmiar omega6 (występującego niemal we wszystkich tłuszczach, nie trzeba go więc uzupełniać) w stosunku do omega3. Orzechy mają często duże ilości wielonienasyconych, w tym głównie omega6. Ponadto omega3 roślinnego pochodzenia jest w postaci ALA, a my potrzebujemy głównie EPA i DHA, jakie mamy np. w tłustych rybach i dziczyźnie.
> Warzywa na patelnię smażę bez tłuszczu, ale jeżeli
> już coś smażę z tłuszczem to jest to cienka
> warstwa oleju z pestek winogron.

Smażenie na oleju z pestek winogron jest tak samo "zdrowe" jak na lnianym. Dlaczego ? Ma w swoim składzie aż 70% tłuszczy wielonienasyconych, głównie omega6 i śladowe ilości omega3. Ponadto często wytwarza się go przy pomocy heksanu, a więc chemicznie.
smażę na teflonie na sucho, a gotowe już danie na talerzu polewam łyżką oleju lnianego lub oliwą z oliwek

mięso/ryby piekę w piekarniku
jajecznicę, jajko sadzone na mleku;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.