Temat: Jaki tłuszcz do warzyw na patelnię?

W mojej diecie wykluczyłam kompletnie tłuszcze i chciałabym powoli je włączać do menu.. często do jakiegoś mięsa robię warzywa ale zawsze na teflonowej patelni bez żadnego tłuszczu.. Jaki tłuszcz będzie najzdrowszy do smażenia i dostarczy tych najpotrzebniejszych składników?  bo jeśli mam już włączyć ten tłuszcz to najlepiej jakiś wartościowy. Ile mam dodawać tego oleju do smażenia? (zawsze robię 400g warzyw)
ja smażę na oleju z pestek winogron, to jest zdrowy tłuszcz. Po nim czuję się dobrze i lekko;)
FammeFatale przyjmij mnie do znajomych ;>

Pandorcia odpisz mi w końcu na pytanie o wymiary i wage ;))
> ja smażę na oleju z pestek winogron, to jest
> zdrowy tłuszcz. Po nim czuję się dobrze i lekko;)

wcale to nie zdrowy tłuszcz.
Zacytuję siebie:

"Smażenie na oleju z pestek winogron jest tak samo "zdrowe" jak na lnianym. Dlaczego ? Ma w swoim składzie aż 70% tłuszczy wielonienasyconych, głównie omega6 i śladowe ilości omega3. Ponadto często wytwarza się go przy pomocy heksanu, a więc chemicznie."

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.