Temat: pytanie odnośnie pieczywa chrupkiego

Dało się zauważyć, że ludzie na diecie zastępują chleb pieczywem chrupkim. Pytam: jaki jest tego sens?
Nie uwierzę, jeśli ktoś mi powie, że wafel ryżowy jest smaczniejszy niż kromka chleba.
Chodzi o kaloryczność - no właśnie, ale co tak naprawdę ma mniej kalorii? Chleb!
Kaloryczność wafli ryżowych waha się od 350-400 kcal/100g, a pieczywo raczej nie przekracza 350kcal/100g, poza tym zawiera mniej węglowodanów i jest dużo bardziej wartościowe. Co Wam mydli oczy? To, że jeden wafel ryżowy to około 20kcal? Może i jeden tyle ma, ale przecież waży około 5 gramów, a kromka chleba jakieś 30 gramów (mówię o pszennym), dlatego jest 'bardziej kaloryczna'.
Dlaczego pieczywo chrupkie zostało tak dobrze przyjęte przez ludzi będących na diecie? Dlaczego wymienili coś pysznego na styropian, który do tego wszystkiego jest bardziej kaloryczny?

Mi nikt nie wmówi, że pieczywo chrupkie i wafle ryżowe mają niskie IG. To co jest bardziej przetworzone ma wyższy indeks. 

Tak na marginesie, to lubię pieczywo chrupkie i wafle, ale nie najadam się. A co do wafli, to słyszałam, że można je jeść po wysiłku fizycznym jako uzupełnienie węgli. A przecież wtedy podaje się te o wysokim IG, bo uzupełniają glikogen. Co za tym idzie wiadomo.

moim zdaniem jest przejsc na pelnoziarniste pieczywo, kafelkiem sie nie najem :)
Pasek wagi
ja zjadam 4 wasy to daje mi 80 kcal. czasem daje wedline, czasem serek albo jajecznice.

Wolę pełnoziarniste pieczywo,ale kiedyś odchudzałam się na deskach i krzywdy mi to nie wyrządziło;-)

Ostatnio miałam fazę na chrupkie , tata mi wcisnął, bo je ten "chleb" zamiast np. chrupków;P. Paczkę zjadłam i kupię nową. Póki mi się nie znudzi ;-) ot taki zamiennik,ale bez przesady. Nie będę do końca życia jechała na deskach:P

Pasek wagi

Swojego chlebka, domowego wypieku nie zamienię na żaden inny. Nie mówiąc o pieczywie chrupkim, ktróre jest dla mnie do d*py.

Pasek wagi
ja nawet je lubie ale wole już chleb zwykły ale kiedyś jadłam i mi smakowało
najlepsze było z jajkiem na twardo rozpływającym się .......
Nie cierpię pieczywa chrupkiego.
Juz o wiele lepiej zjeśc kromkę razowca, z lepszym to będzie
pozytkiem dla zdrowia i podniebienia niz taka tektura.
> ja nawet je lubie ale wole już chleb zwykły ale
> kiedyś jadłam i mi smakowało najlepsze było z
> jajkiem na twardo rozpływającym się .......

jak jajko na twardo może się rozpływać?

> > ja nawet je lubie ale wole już chleb zwykły ale>
> kiedyś jadłam i mi smakowało najlepsze było z>
> jajkiem na twardo rozpływającym się .......jak
> jajko na twardo może się rozpływać?

może chodzi o to, że rozpływało się w ustach tj. taki zestaw był bardzo smaczny
> > > ja nawet je lubie ale wole już chleb zwykły
> ale>> kiedyś jadłam i mi smakowało najlepsze było
> z>> jajkiem na twardo rozpływającym się
> .......jak> jajko na twardo może się
> rozpływać?może chodzi o to, że rozpływało się w
> ustach tj. taki zestaw był bardzo smaczny

a no chyba że:) chociaż mi osobiście bardzo ciężko zjeść takie suche jajko na twardo, a co dopiero z tekturą i żeby to jeszcze się rozpływało:D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.