- Dołączył: 2011-02-05
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1500
1 listopada 2011, 09:54
Dało się zauważyć, że ludzie na diecie zastępują chleb pieczywem chrupkim. Pytam: jaki jest tego sens?
Nie uwierzę, jeśli ktoś mi powie, że wafel ryżowy jest smaczniejszy niż kromka chleba.
Chodzi o kaloryczność - no właśnie, ale co tak naprawdę ma mniej kalorii? Chleb!
Kaloryczność wafli ryżowych waha się od 350-400 kcal/100g, a pieczywo raczej nie przekracza 350kcal/100g, poza tym zawiera mniej węglowodanów i jest dużo bardziej wartościowe. Co Wam mydli oczy? To, że jeden wafel ryżowy to około 20kcal? Może i jeden tyle ma, ale przecież waży około 5 gramów, a kromka chleba jakieś 30 gramów (mówię o pszennym), dlatego jest 'bardziej kaloryczna'.
Dlaczego pieczywo chrupkie zostało tak dobrze przyjęte przez ludzi będących na diecie? Dlaczego wymienili coś pysznego na styropian, który do tego wszystkiego jest bardziej kaloryczny?
1 listopada 2011, 12:21
Mi nikt nie wmówi, że pieczywo chrupkie i wafle ryżowe mają niskie IG. To co jest bardziej przetworzone ma wyższy indeks.
Tak na marginesie, to lubię pieczywo chrupkie i wafle, ale nie najadam się. A co do wafli, to słyszałam, że można je jeść po wysiłku fizycznym jako uzupełnienie węgli. A przecież wtedy podaje się te o wysokim IG, bo uzupełniają glikogen. Co za tym idzie wiadomo.
- Dołączył: 2009-11-12
- Miasto:
- Liczba postów: 391
1 listopada 2011, 12:30
moim zdaniem jest przejsc na pelnoziarniste pieczywo, kafelkiem sie nie najem :)
1 listopada 2011, 13:58
ja zjadam 4 wasy to daje mi 80 kcal. czasem daje wedline, czasem serek albo jajecznice.
- Dołączył: 2010-01-30
- Miasto: Słupsk
- Liczba postów: 22630
1 listopada 2011, 14:01
Wolę pełnoziarniste pieczywo,ale kiedyś odchudzałam się na deskach i krzywdy mi to nie wyrządziło;-)
Ostatnio miałam fazę na chrupkie , tata mi wcisnął, bo je ten "chleb" zamiast np. chrupków;P. Paczkę zjadłam i kupię nową. Póki mi się nie znudzi ;-) ot taki zamiennik,ale bez przesady. Nie będę do końca życia jechała na deskach:P
Edytowany przez FammeFatale22 1 listopada 2011, 14:03
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto: Sopot
- Liczba postów: 2302
1 listopada 2011, 14:16
Swojego chlebka, domowego wypieku nie zamienię na żaden inny. Nie mówiąc o pieczywie chrupkim, ktróre jest dla mnie do d*py.
- Dołączył: 2010-09-22
- Miasto: Warszawka
- Liczba postów: 10855
1 listopada 2011, 14:23
ja nawet je lubie ale wole już chleb zwykły ale kiedyś jadłam i mi smakowało
najlepsze było z jajkiem na twardo rozpływającym się .......
1 listopada 2011, 14:30
Nie cierpię pieczywa chrupkiego.
Juz o wiele lepiej zjeśc kromkę razowca, z lepszym to będzie
pozytkiem dla zdrowia i podniebienia niz taka tektura.
1 listopada 2011, 15:08
> ja nawet je lubie ale wole już chleb zwykły ale
> kiedyś jadłam i mi smakowało najlepsze było z
> jajkiem na twardo rozpływającym się .......
jak jajko na twardo może się rozpływać?
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
1 listopada 2011, 15:13
> > ja nawet je lubie ale wole już chleb zwykły ale>
> kiedyś jadłam i mi smakowało najlepsze było z>
> jajkiem na twardo rozpływającym się .......jak
> jajko na twardo może się rozpływać?
może chodzi o to, że rozpływało się w ustach tj. taki zestaw był bardzo smaczny
1 listopada 2011, 15:21
> > > ja nawet je lubie ale wole już chleb zwykły
> ale>> kiedyś jadłam i mi smakowało najlepsze było
> z>> jajkiem na twardo rozpływającym się
> .......jak> jajko na twardo może się
> rozpływać?może chodzi o to, że rozpływało się w
> ustach tj. taki zestaw był bardzo smaczny
a no chyba że:) chociaż mi osobiście bardzo ciężko zjeść takie suche jajko na twardo, a co dopiero z tekturą i żeby to jeszcze się rozpływało:D