- Dołączył: 2011-02-05
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1500
1 listopada 2011, 09:54
Dało się zauważyć, że ludzie na diecie zastępują chleb pieczywem chrupkim. Pytam: jaki jest tego sens?
Nie uwierzę, jeśli ktoś mi powie, że wafel ryżowy jest smaczniejszy niż kromka chleba.
Chodzi o kaloryczność - no właśnie, ale co tak naprawdę ma mniej kalorii? Chleb!
Kaloryczność wafli ryżowych waha się od 350-400 kcal/100g, a pieczywo raczej nie przekracza 350kcal/100g, poza tym zawiera mniej węglowodanów i jest dużo bardziej wartościowe. Co Wam mydli oczy? To, że jeden wafel ryżowy to około 20kcal? Może i jeden tyle ma, ale przecież waży około 5 gramów, a kromka chleba jakieś 30 gramów (mówię o pszennym), dlatego jest 'bardziej kaloryczna'.
Dlaczego pieczywo chrupkie zostało tak dobrze przyjęte przez ludzi będących na diecie? Dlaczego wymienili coś pysznego na styropian, który do tego wszystkiego jest bardziej kaloryczny?
1 listopada 2011, 16:15
ja jem chrupkie i chleb razowy. Zależy co jest w domu :)
- Dołączył: 2011-08-05
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 2752
1 listopada 2011, 16:27
Ja jem pieczywo chrupie codziennie,już któreś z kolei opakowanie (sonko,wasa) Kiedyś na śniadanie zjadałam 2 kromki chleba, pieczywka chrupkiego zjem max 3-bo naładuję na niego sera i mnóstwo warzyw,pomidora,ogórka,rzodkiewki,szczypiorku i naprawdę jestem po tym najedzona. Niestety pieczywo razowe/pełnoziarniste mi nie smakuje, odrzuca mnie jego zapach i co najgorsze-zawsze,ale to zawsze boli mnie po nim brzuch i jest mi niedobrze.I tylko dlatego jem chrupkie,bo to zawsze lepsze niż biały chleb.
Ps.W składzie nie ma zadnej chemii,poza mąką,wodą i solą nie ma nic.Więc nie gadajcie głupot...
- Dołączył: 2011-10-11
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 535
1 listopada 2011, 16:36
Ja lubię pieczywo białe i jem białe, nie robi mi to różnicy, jak i tak jem góra 2 kromki na dzień, po co się katować, ja tam podchodzę do tego z dystansem :D
- Dołączył: 2011-04-03
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1624
1 listopada 2011, 18:35
Ja jem ok 3 wafli ryżowych dziennie, i sięgam po nie zwykle w pracy :) poza tym bardzo je lubie
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
3 listopada 2011, 13:54
> Dlaczego wymienili coś pysznego na
> styropian, który do tego wszystkiego jest bardziej
> kaloryczny?
też tego nie rozumiem....
Wiesz, większość patrzy na kalorie, nie na wartości...niestety
3 listopada 2011, 14:19
mnie ten styropian smakuje.
i uzywam go w zaleznosci jak jem
- 4 kromki z wedlina i warzywami
- 4 kromki z / serek homo/ serek wiejski z dzemem - rozsmarowany na tekturkach
- 4 kromki z wedlina i warzywami i / jajecznica z 1 jajka i 2 bialek/ serek wiejski z warzywami
- 2 kromki (bez niczego, bez masla) z salatka jarzynowa
- 2 kromki j/w do ryby z puszki (makrela, sledz w pomidorach)
3 listopada 2011, 14:32
tylko zeby mi chleb razowy wytrzymal na kilka dni to musze go mrozic, a czasem nie mam miejsca w zamrazalniku.
na powietrzu obeschnie i nie jest smaczny.
- Dołączył: 2011-11-03
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 262
3 listopada 2011, 14:39
ja również zastąpiłam normalne pieczywo chrupkim spokojnie najadam się 3-4 do tego dodaje dużo warzyw jakaś wędlinka czy jajko i mam spokój na 3 godziny. Chleb jem raz na 2 tyg jak mam zjady na uczelni