Temat: pytanie odnośnie pieczywa chrupkiego

Dało się zauważyć, że ludzie na diecie zastępują chleb pieczywem chrupkim. Pytam: jaki jest tego sens?
Nie uwierzę, jeśli ktoś mi powie, że wafel ryżowy jest smaczniejszy niż kromka chleba.
Chodzi o kaloryczność - no właśnie, ale co tak naprawdę ma mniej kalorii? Chleb!
Kaloryczność wafli ryżowych waha się od 350-400 kcal/100g, a pieczywo raczej nie przekracza 350kcal/100g, poza tym zawiera mniej węglowodanów i jest dużo bardziej wartościowe. Co Wam mydli oczy? To, że jeden wafel ryżowy to około 20kcal? Może i jeden tyle ma, ale przecież waży około 5 gramów, a kromka chleba jakieś 30 gramów (mówię o pszennym), dlatego jest 'bardziej kaloryczna'.
Dlaczego pieczywo chrupkie zostało tak dobrze przyjęte przez ludzi będących na diecie? Dlaczego wymienili coś pysznego na styropian, który do tego wszystkiego jest bardziej kaloryczny?
ja jem chrupkie i chleb razowy. Zależy co jest w domu :) 
Ja jem pieczywo chrupie codziennie,już któreś z kolei opakowanie (sonko,wasa) Kiedyś na śniadanie zjadałam 2 kromki chleba, pieczywka chrupkiego zjem max 3-bo naładuję na niego sera i mnóstwo warzyw,pomidora,ogórka,rzodkiewki,szczypiorku i naprawdę jestem po tym najedzona. Niestety pieczywo razowe/pełnoziarniste mi nie smakuje, odrzuca mnie jego zapach i co najgorsze-zawsze,ale to zawsze boli mnie po nim brzuch i jest mi niedobrze.I tylko dlatego jem chrupkie,bo to zawsze lepsze niż biały chleb.

Ps.W składzie nie ma zadnej chemii,poza mąką,wodą i solą nie ma nic.Więc nie gadajcie głupot...
Pasek wagi
Ja lubię pieczywo białe i jem białe, nie robi mi to różnicy, jak i tak jem góra 2 kromki na dzień, po co się katować, ja tam podchodzę do tego z dystansem :D
Ja jem ok 3 wafli ryżowych dziennie, i sięgam po nie zwykle w pracy :) poza tym bardzo je lubie
> Dlaczego wymienili coś pysznego na
> styropian, który do tego wszystkiego jest bardziej
> kaloryczny?
też tego nie rozumiem....
Wiesz, większość patrzy na kalorie, nie na wartości...niestety
mnie ten styropian smakuje.
i uzywam go w zaleznosci jak jem

- 4 kromki z wedlina i warzywami
- 4 kromki z / serek homo/ serek wiejski z dzemem -  rozsmarowany na tekturkach
- 4 kromki z wedlina i warzywami  i / jajecznica z 1 jajka i 2 bialek/ serek wiejski z warzywami

- 2 kromki (bez niczego, bez masla) z salatka jarzynowa
- 2 kromki    j/w do ryby z puszki (makrela, sledz w pomidorach)


tylko zeby mi chleb razowy wytrzymal na kilka dni to musze go mrozic, a czasem nie mam miejsca w zamrazalniku.
na powietrzu obeschnie i nie jest smaczny.
ja również zastąpiłam normalne pieczywo chrupkim spokojnie najadam się 3-4 do tego dodaje dużo warzyw jakaś wędlinka czy jajko i mam spokój na 3 godziny. Chleb jem raz na 2 tyg jak mam zjady na uczelni

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.