Temat: pytanie odnośnie pieczywa chrupkiego

Dało się zauważyć, że ludzie na diecie zastępują chleb pieczywem chrupkim. Pytam: jaki jest tego sens?
Nie uwierzę, jeśli ktoś mi powie, że wafel ryżowy jest smaczniejszy niż kromka chleba.
Chodzi o kaloryczność - no właśnie, ale co tak naprawdę ma mniej kalorii? Chleb!
Kaloryczność wafli ryżowych waha się od 350-400 kcal/100g, a pieczywo raczej nie przekracza 350kcal/100g, poza tym zawiera mniej węglowodanów i jest dużo bardziej wartościowe. Co Wam mydli oczy? To, że jeden wafel ryżowy to około 20kcal? Może i jeden tyle ma, ale przecież waży około 5 gramów, a kromka chleba jakieś 30 gramów (mówię o pszennym), dlatego jest 'bardziej kaloryczna'.
Dlaczego pieczywo chrupkie zostało tak dobrze przyjęte przez ludzi będących na diecie? Dlaczego wymienili coś pysznego na styropian, który do tego wszystkiego jest bardziej kaloryczny?
a ja uważam, że w diecie wszystko należy zbilansować i zachować umiar, bo za chwilę odezwie się ktoś kto powie PO CO W OGÓLE JEŚĆ CHLEB...
moim zdaniem kolejny niepotrzebny wątek, który wprowadza zamieszanie.

ja się pancer-waflami nie najadam. jem standardowo razowy albo graham, już od kilku lat
Pasek wagi
Pieczywo chrupkie to sama chemia. Co z tego, że ma mało kalorii (30kcal kromka) jak jest niezdrowe. To samo tyczy się wafli, ale sa bardziej kaloryczne. Ja cały czas jem pieczywo ale ciemne lub pełnoziarniste, bułki grahamki itp.
a co ma powiedzieć osoba chora na celiakię ; > ?

dziewczyny, zlitujcie się z tą chemią, może pięć lat temu jak to pieczywo wchodziło na rynek to tak było ale od tego czasu technologia się jednak trochę zmieniła

Skład chleba "Justfit" z sezamem: mąka żytnia razowa pełnoziarnista, mąka pszenna pełnoziarnista, sezam, otręby pszenne, sól - gdyby było dodawane chemiczne "ulepszacze" to zgodnie z polskim prawem musiały by być podane w składzie


Dla porównania skład chleba razowego - bezglutenowego (info z netu): Skład: woda, skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana, siemię lniane, płatki gryczane, glukoza, nieutwardzony tłuszcz roślinny, drożdże, cukier, zarodki kukurydziane, sól, ziarna słonecznika, 
substancja zagęszczająca- guma guar i E 464, emulgator- lecytyna i mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, błonnik pokarmowy, substancja spulchniająca- soda, regulator kwasowości- E 575.


Armara  - mam to samo z ciemnym pieczywem  ból żołądka murowany , próbowałam już rózne rodzaje . Sanko jem na kolacje i wole zjeść 5x deseczek ( = 100kcal) z dużą ilością dodatków , niż kromkę chleba 70kcal  , a jedną sie nie najem to idą ze 3 . Każdy wybiera co woli , mi tak pasuje  .
Pasek wagi
Armara skąd wytrzasnęłaś taki chleb?

ja nie chcę wszystkich przekonywać że chleb chrupki jest taki super i wszyscy powinni go jeść, ale jeżeli już chcecie dyskutować na temat tego co jest lepsze to poczytajcie przynajmniej informacje na temat produktu co do którego się wypowiadacie, żeby później nie wyskakiwać z informacjami na temat wysokiego IG lub samej chemii w chrupkim chlebie

ja ze względu na dietę jem pieczywo chrupkie, przez pierwszy miesiąc diety w ogóle nie jadłam chleba (nawet chrupkiego) i nie uważam żeby to była zbrodnia przeciwko organizmowi, zwłaszcza że tak jak napisałam wyniki badań mam w normie


anowi123 - info było ze strony jakiejś piekarni, wiem że szokujący skład (pewnie z 90% chleba dostępnego na rynku ma "normalny" skład), ale chodziło mi przede wszystkim o pokazanie tego że czasami nie jest do końca tak jak nam się wydawało że jest

A ja jem i to i to np. dzisiaj na śniadanie kromka zwykłego pełnoziarnistego i kromka chrupkiego. 
Ja nie zamieniłam. Jem z reguły żytni pełnoziarnisty. Nie widzę sensu jeść czegoś, czym nawet się nie najadam. Zwykłego chleba zjem 2 kromki i mi starczy, a tych deseczek nie wiem ile bym musiała zjeść, żeby nie być głodna. Chyba całe opakowanie ^ ^ Ale różni ludzi - różne organizmy - różne zapotrzebowanie :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.