Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
Przepis z pażdziernikowego "poradnika domowego"
ANIA - sorry za literki
dobrze ,że umiem robić knedle bo nic nie widzę no prawie nic
Różyczki jak mi wyszły Wam pokażę i zaraz przepis na nie też :) Listki z prawdziwej róży , nie miałam zielonego barwnika ;)))

Sorry, pomyliłam fora ale już naprawiłam błąd

SZYBKI MAKOWIEC

UPIEC BISZKOPT W OKRĄGŁEJ FORMIE

MASA:

25DKG MAKU (ZMIELIĆ)

2 SZKLANKI MLEKA

1 SZKLANKA WODY

4 ŁYŻKI KASZY MANNY\

4 ŁYŻKI CUKRU

OLEJEK MIGDAŁOWY WEDŁUG UZNANIA(JA DAJĘ CAŁY)

BAKALIE:RODZYNKI PŁATKI MIGDAŁÓW KOKOS

WSZYSTKO GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU DO STĘŻENIA

 

PRZEKROIĆ BISZKOPT WYŁOŻYĆ MAKIEM A NA GÓRĘ MOŻNA DAĆ KREM I OZDOBIĆ POSYPKAMI KOLOROWYMI

Posypki

Przyszłam wkleić przepis na cukinię udostępniony przez 'boczerkę"
Jeszcze nie robiłam ale jak Ona mówi że dobry to pewnie tak jest !
Cukinie obrac i wydrazyc miazsz z pestkami.Miazsz wyrzucic lub zuzyc np.do leczo,a cukinie pokroic na kawalki,takie np.polksiezyce i ukladac w garnku warstwami przesypujac sola.Zostawic tak cukinie na ok.6 godz ,aby puscila sok.Nastepnie,po tych 6 godzinach ukladac cukinie w sloiki i zalewac zalewa.

ZALEWA :
1,5l wody
1,5szklanki octu
1,5szklanki cukru
3 plaskie łyzki soli
5 łyżeczek ostrej musztardy
czosnek,ostra papryka
Wszystko do gara i gotowac 5 min.

Cukinie w sloikach zalac goraca zalewa,zakrecic sloiki,a potem pasteryzowac w zaleznosci od wielkosci sloika od 10-20 min.

Przepis ,tzn zalewa nadaje sie tez do robienia pikli.

Polecam,bo jt dobry przepis,a cukinia wychodzi super !
jejku.....Aldonka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ale piękne te róże!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!brawo...
                   PIKANTNE SKRZYDEŁKA

Przepis znalazłam na stronce winiary ale już robiłam te skrzydełka,są wyśmienite,tylko ja zamiast bułki tartej dałam krakersy pokruszone,wydaje mi się smaczniejsze

Składniki

  • skrzydełka
  • bułka tarta
  • kostka rosołowa
  • sól,pieprz
  • ostra papryka
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

SKRZYDEŁA MYJEMY A NASTĘPNIE GOTUJEMY PRZEZ 15 MINUT W WODZIE Z DODATKIEM KOSTKI ROSOŁOWEJ.WYJMUJEMY SKRZYDEŁKA,NACIERAMY SOLĄ,PIEPRZEM I DOŚĆ OBFICIE OSTRĄ PAPRYKĄ.OBTACZAMY W BUŁCE TARTEJ I SMAŻYMY NA ROZGRZANYM OLEJU NA ZŁOTY KOLOR.PODAWAĆ Z ZIEMNIAKAMI LUB FRYTKAMI I DOWOLNA SURÓWKĄ.

                                                                  PIKANTNE SKRZYDEŁKA
Pasek wagi
A ja mam dla Was przepis na pyszne kotleciki ryżowe
U mnie wszyscy je uwielbiają.

1 szklanka ryżu (ugotować)
10 dag sera żółtego zetrzeć na tarce
pęczek szczypioru umyć i posiekać
1/2 serka topionego kremowego
1 jajko
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
przyprawy zgodnie z upodobaniem
wszystko wymieszać, nabierać 1 łyżkę stołową, uformować kulkę (jak przy mielonych) i obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na oliwie z oliwek.

Po prostu palce lizać :)))





Pasek wagi
Bardzo stary przepis mojej teściowej na jabłecznik, więc proporcje takie przedwojenne

1.  1 kg mąki tortowe przesianej
2.  12 zółtek i 2 jaja całe
3.  2 kostki  masła (te po 250 g)
4.  2 szkl. cukru pudru
5.  duży proszek do pieczenia
6.  olejek pomarańczowy
7.  mus jabłkowy - duży słoik

Ciasto posiekac i szybko zagnieść, odstawić  na trochę
Dużą blachę wysmarować masłem. Ciasto podzielić na połowy, jedną rozłożyć na blasze pomagając sobie palcami, na to  wyłozyć  mus  a  potem drugą częsć  ciasta.  Ja rozciągam ciasto na deseczce   posypanej mąką i  przenoszę  na  mus.  Pieczemy w temp 180 st. 1 godz. Na wierzch dajemy lukier.

Pasek wagi
jutro cosik napisze:)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.