Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
Ciasteczka z dżemempowiększ

Ciasteczka z dżemem

Te ciasteczka są łatwe w wykonaniu i często robimy je z synkami. Ich ulubioną częścią jest wykonywanie dziurek w ciasteczkach i nakładanie dżemu. Są naprawdę pyszne!


Składniki:
• ¾ szkl masła, lub margaryny
• ½ szkl cukru
• łyżeczka cukru waniliowego
• ¼ łyżeczki soli
• 2 żółtka
• 1 ¾ szkl mąki
• ½ szkl dżemu o dowolnym smaku
Sposób przyrządzania:
1. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C
2. Rozetrzeć masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dodawać powoli mąkę i sól, aż utworzy się miękka masa. Z masy uformować kuleczki. Jeśli masa jest zbyt miękka, można najpierw włożyć ją do lodówki na 15 - 20 min. Nałożyć kuleczki na suchą blaszkę. Wycisnąć palcem dziurkę w każdym ciastku. Nałożyć dżemu – ok. ½ łyżeczki; można wyciskać drzem przez woreczek z dziurką.
3. Piec 8 – 10 min w nagrzanym piekarniku, aż się zrumienią na spodzie.
 

Mazurek malinowypowiększ

Mazurek malinowy

Składniki:

500 g mąki

70 g masła

250 g migdałów + 2 garście do dekoracji

120 g cukru

4 ugotowane żółtka

1 surowe żółtko
1 słoik marmolady malinowej

 

Polewa malinowa: 250 g masła, 250 g cukru pudru, 3-4 łyżki śmietanki, 3-4 łyżki soku malinowego

Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej masło i siekamy wszystko nożem. Migdały sparzamy, obieramy ze skórki, bardzo drobno siekamy. Dodajemy do mąki wraz z cukrem, przetartymi przez sitko ugotowanymi żółtkami i żółtkiem surowym. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli składniki nie chcą się skleić, możemy dodać odrobinę wody. Schładzamy przez 1 godz. Dzielimy je na 4 równe porcje i wałkując formujemy równe, kwadratowe, cienkie placki. Układamy je na natłuszczonej blasze. Pieczemy ok. 30 min w 160°C. Placki studzimy i przekładamy marmoladą malinową (z dwóch placków robimy jeden mazurek). Przygotowujemy polewę: masło ucieramy z cukrem, śmietanką i sokiem malinowym. Smarujemy mazurki polewą i ozdabiamy obranymi migdałami. Ciasto będzie najlepsze po dwóch dniach od przygotowania, kiedy skruszeje.

Mazurek cygańskipowiększ

Mazurek cygański

Składniki:

 

8 jaj

8 łyżek krupczatki

8 łyżek cukru

szczypta proszku do pieczenia

 

Ciasto:

15 dag masła

2 łyżki miodu

25 dag cukru

6 jaj

30 dag maku

3 łyżki mąki ziemniaczanej

zapach migdałowy

łyżeczka sody

łyżeczka cynamonu

łyżeczka kakao

 

Masa:

25 dag masła

3 jaja

4 łyżki cukru

3 łyżki kakao

kieliszek spirytusu (w wersji dla dorosłych)

cukier waniliowy

 

 

Wykonanie:

 

Ubić białka, dodać cukier, żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia  i dodać do reszty.

Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tarta, wylać do niej ciasto.

Piec.

 

Masło utrzeć z cukrem, miodem i żółtkami, dodać mak (wcześniej wypłukać i 3 x zmielić). Dodać mąkę, cynamon, sodę, kakao, zapach migdałowy. Wszystko wymieszać z ubitą pianą.

 

Ciasto piec w formie jak na biszkopt - wyłożonej pergaminem.

Utrzeć masło (robimy krem) dodawać po 1 jaja ubite z cukrem na parze, kakao (wcześniej rozmieszane w odrobinie mleka), cukier waniliowy i spirytus (w wersji dla dorosłych naturalnie)

 

Biszkopt przekroić na dwie części, na pierwszej ułożyć połowę kremu, następnie makowe ciasto, znowu warstwę kremu i drugą część ciasta. Cały placek obłożyć kremem i udekorować :)

To ptasią pticę robiłam kiedyś dosyć często
1 puszkę mleka dzieliłam na trzy
i po jednej galaretce rozpuszczonej w 1 szklance wody
do jednej części mleka, dobre bo nie słodkie



dzisiaj zrobiłam i powiem Wam PYCHOTKA :))
wyszło 9 słoiczków (mniejsze niż pół litra)
Tak że 1 słoiczek jeden obiadek :))
Ciut odchudziłam przepis (masła tylko 15 dkg zużyłam i 0 oleju)
..i przecieru pomidorowego nie dawałam

> To ptasią pticę robiłam kiedyś dosyć często1
> puszkę mleka dzieliłam na trzyi po jednej
> galaretce rozpuszczonej w 1 szklance wodydo jednej
> części mleka, dobre bo nie słodkie
może i nie słodkie , ale 1 galaretka to 250 kcl
oooo a tam jest 4 sztuki i jeszcze mleko
.




Przepis z pażdziernikowego "poradnika domowego"
ANIA - sorry za literki
Ewa- szpinak  inny spospo. zrob tak samo (ale bez czosnku ) ci Ania podpowiedziala- do tego jak juz bedzie takie cieple rozbeltane na patelni czy w garnku dorzuc ze 2-3 jajka cale i wymieszaj. jak zobaczysz ze zaczyna sie scinac to sciagaj i smacznego- lekko posolic.
Drugi sposob dla rodzinki niestety- zesmarzyc tak jak poprzednio z odrobinka soli(bez jaja). napiec nalesnikow. na jedna polowe polozyc tak przygotowany szpinak, (polac go troche smietana slodka) zamknac druga polowa, posypac serem i zapiec w piekarniku az sie ser rozpusci.
po co ta smietana????- po to ,zeby sie gorzkosc stracila- po drugiej obrobce termicznej czesto szpinak gorzknieje.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.