- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 września 2009, 01:17
Edytowany przez alldonka 9 września 2009, 09:49
7 września 2009, 07:23
9 września 2009, 21:44
> mnie ciut papryki za dużo ;) ALE OGÓLNIE smaczne
widze ze czytamy podobne gazetki
10 września 2009, 07:05
następny » |
![]() PingwinkiSkładniki: 15 dag okrągłych biszkoptów 2 łyżki rumu 15 dag wiórków kokosowych 8 dag cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego 15 dag masła
Krem: 10 dag masła 2 łyżki kakao 5 dag cukru pudru 2 łyżki rumu
Dodatki: 10 dag białej polewy czekoladowej 8 dag polewy z gorzkiej czekolady 5 dag migdałów marcepan na dziobki 25 okrągłych biszkoptów
Wykonanie: Przygotować miękkie masło, utrzeć z cukrem pudrem i kakao na gładki krem. Ucierając dolewać po porcji rumu
Biszkopty zetrzeć na tarce, wiórki kokosowe zmielić, wsypać do biszkoptów, dolać rum, dodać dwa rodzaje cukru oraz miękkie masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić masę. Podzielić na ok. 25 porcji, utoczyć kulki - łezki. W każdej łezce zrobić wgłębienie i napełnić kremem czekoladowym.
Napełnione łezki ustawić na biszkopcie. Stopić białą czekoladę i zanurzać całe łezki. Pozostawić do zastygnięcia. Stopić ciemną czekoladę i zanurzyć łezki do połowy. Podolepiać migdały jako skrzydełka a na białej czekoladzie zrobić dziobki oraz kropki - oczka. Wstawić do lodówki
Uwaga: może na przyjęcia dziecięce zrezygnować z rumu ;) |
10 września 2009, 07:07
Składniki:
5 żółtek z jaj ugotowanych na twardo
torebka cukru waniliowego
15 dag masła
20 dag mąki
3-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać roztopione wcześniej i schłodzone masło, a następnie mąkę i szybko wyrobić ciasto. Włożyć je to torebki foliowej i schłodzić w lodówce, a później rozwałkować na placek grubości 3-4mm. Foremkami wykrawać ciastka w kształcie gwiazdek. Ułożyć je na blasze wyścielonej pergaminem lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150OC. Piec na bladozłoty kolor przez około 20 min. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem i udekorować.
10 września 2009, 07:08
Składniki:
5 żółtek z jaj ugotowanych na twardo
torebka cukru waniliowego
15 dag masła
20 dag mąki
3-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać roztopione wcześniej i schłodzone masło, a następnie mąkę i szybko wyrobić ciasto. Włożyć je to torebki foliowej i schłodzić w lodówce, a później rozwałkować na placek grubości 3-4mm. Foremkami wykrawać ciastka w kształcie gwiazdek. Ułożyć je na blasze wyścielonej pergaminem lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150OC. Piec na bladozłoty kolor przez około 20 min. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem i udekorować.
10 września 2009, 07:10
![]() Ptasie mleczkoDo jednej szklanki wrzątku galaretkę sypiemy, mieszamy i studzimy, i z mlekiem miksujemy - a raczej z połową puszki mleka skondensowanego. |
10 września 2009, 07:12
![]() Pralinki świąteczneSkładniki:
40 pralinek
10 dag masła 150 ml śmietany 30 % 30 dag czekolady mlecznej i 30 dag czekolady gorzkiej większa łyżka kawy rozpuszczalnej
Połowę czekolad (po połowie z każdej ) stopić nad parą. Kawę ze śmietaną ostrożnie podgrzać. Nie gotować. Zdjąć z ognia, dodać masło, rozmieszać do rozpuszczenia. Przestudzić.
Z letnią masą wymieszać stopioną czekoladę. Ma powstać jednolity krem. Wysokie na 1-2 cm naczynie wyłożyć folią przezroczystą. Wlać masę. Przykryć. Odstawić do lodówki do drugiego dnia.
Na drugi dzień masę wyłożyć na deskę, pokroić w kostkę, uformować kulki, odstawić do lodówki na godzinę.
Pozostałą czekoladę rozpuścić.
Zanurzyć pralinki, osączać. Schłodzić.
Do środka można włożyć orzech laskowy, lub kawałek suszonej śliwki.
Pycha :)
|
10 września 2009, 07:15
Te ciasteczka są łatwe w wykonaniu i często robimy je z synkami. Ich ulubioną częścią jest wykonywanie dziurek w ciasteczkach i nakładanie dżemu. Są naprawdę pyszne!
Składniki:
• ¾ szkl masła, lub margaryny
• ½ szkl cukru
• łyżeczka cukru waniliowego
• ¼ łyżeczki soli
• 2 żółtka
• 1 ¾ szkl mąki
• ½ szkl dżemu o dowolnym smaku
Sposób przyrządzania:
1. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C
2. Rozetrzeć masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dodawać powoli mąkę i sól, aż utworzy się miękka masa. Z masy uformować kuleczki. Jeśli masa jest zbyt miękka, można najpierw włożyć ją do lodówki na 15 - 20 min. Nałożyć kuleczki na suchą blaszkę. Wycisnąć palcem dziurkę w każdym ciastku. Nałożyć dżemu – ok. ½ łyżeczki; można wyciskać drzem przez woreczek z dziurką.
3. Piec 8 – 10 min w nagrzanym piekarniku, aż się zrumienią na spodzie.