Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
:) Szczerze mówiąc to śliwek robić nie będę ...bo nie lubie :((
Ale znalazłam przy okazji coś w sam raz dla mnie !!!
i to zrobię w najbliższym czasie NAPEWNO
Wy w zasadzie też "powinnyście"
UWAGA! wklejam :))))))))))))))

dla nas bez boczku
                  *******************************
i drugi przepis -też zrobię :))

Na zimę bedzie jak znalazł i DUUUUUUUUŻO taniej niż warzywka na patelnię
Tak jak mówiłam - zrobiłam :))
Jak dla mnie ciut papryki za dużo ;) ALE OGÓLNIE smaczne


> a teraz na słodką nutę :))
A ja robie z jabłek.Pycha polecam.Przepis z Wielkiego Żarcia
Składniki
2 kg jablek
750 g cukru /lub mniej/
3 cukry waniliowe
2 budynie czekoladowe
100 g kakao
100 g orzechow laskowych
1 puszka mleka skondensowanego slodkiego

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jablka rozgotowac w 200 ml wody.
Rozmiksowac, dodac reszte skladnikow i krotko gotowac, stale mieszajac.
Sterylizowac 20 minut przy temp. 85 stopni.

Pasek wagi
Dzieki na pewno skorzystam....
Pasek wagi
> :) Szczerze mówiąc to śliwek robić nie będę ...bo
> nie lubie :((Ale znalazłam przy okazji coś w sam
> raz dla mnie !!!i to zrobię w najbliższym czasie
> NAPEWNO Wy w zasadzie też "powinnyście"UWAGA!
> wklejam :))))))))))))))dla nas bez boczku
>                   *******************************i
> drugi przepis -też zrobię :))Na zimę bedzie jak
> znalazł i DUUUUUUUUŻO taniej niż warzywka na
> patelnię Tak jak mówiłam - zrobiłam :))Jak dla

> mnie ciut papryki za dużo ;) ALE OGÓLNIE smaczne

widze ze czytamy podobne gazetki 

Pasek wagi
następny »
Pingwinkipowiększ

Pingwinki

Składniki:

15 dag okrągłych biszkoptów

2 łyżki rumu

15 dag wiórków kokosowych

8 dag cukru pudru

1 torebka cukru waniliowego

15 dag masła

 

Krem:

10 dag masła

2 łyżki kakao

5 dag cukru pudru

2 łyżki rumu

 

Dodatki:

10 dag białej polewy czekoladowej

8 dag polewy z gorzkiej czekolady

5 dag migdałów

marcepan na dziobki

25 okrągłych biszkoptów

 

 

Wykonanie:

Przygotować miękkie masło, utrzeć z cukrem pudrem i kakao na gładki krem. Ucierając dolewać po porcji rumu

 

Biszkopty zetrzeć na tarce, wiórki kokosowe zmielić, wsypać do biszkoptów, dolać rum, dodać dwa rodzaje cukru oraz miękkie masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić masę. Podzielić na ok. 25 porcji, utoczyć kulki - łezki.

W każdej łezce zrobić wgłębienie i napełnić kremem czekoladowym.

 

Napełnione łezki ustawić na biszkopcie. Stopić białą czekoladę i zanurzać  całe łezki.

Pozostawić do zastygnięcia.

Stopić ciemną czekoladę i zanurzyć łezki do połowy. Podolepiać migdały jako skrzydełka a na białej czekoladzie zrobić dziobki oraz kropki - oczka.

Wstawić do lodówki

 

Uwaga: może na przyjęcia dziecięce zrezygnować z rumu ;)

Słodkie Gwiazdeczki

Składniki:

5 żółtek z jaj ugotowanych na twardo
torebka cukru waniliowego
15 dag masła
20 dag mąki
3-4 łyżki cukru pudru
 

 

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać roztopione wcześniej i schłodzone masło, a następnie mąkę i szybko wyrobić ciasto. Włożyć je to torebki foliowej i schłodzić w lodówce, a później rozwałkować na placek grubości 3-4mm. Foremkami wykrawać ciastka w kształcie gwiazdek. Ułożyć je na blasze wyścielonej pergaminem lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150OC. Piec na bladozłoty kolor przez około 20 min. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem i udekorować.

Słodkie Gwiazdeczkipowiększ

Słodkie Gwiazdeczki

Składniki:

5 żółtek z jaj ugotowanych na twardo
torebka cukru waniliowego
15 dag masła
20 dag mąki
3-4 łyżki cukru pudru
 

 

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać roztopione wcześniej i schłodzone masło, a następnie mąkę i szybko wyrobić ciasto. Włożyć je to torebki foliowej i schłodzić w lodówce, a później rozwałkować na placek grubości 3-4mm. Foremkami wykrawać ciastka w kształcie gwiazdek. Ułożyć je na blasze wyścielonej pergaminem lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150OC. Piec na bladozłoty kolor przez około 20 min. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem i udekorować.

 

Ptasie mleczkopowiększ

Ptasie mleczko

Do jednej szklanki wrzątku galaretkę sypiemy, mieszamy i studzimy, i z mlekiem miksujemy - a raczej z połową puszki mleka skondensowanego.
Miksujemy dość długo, by efekt był puchu ptasiego. Masę wlewamy do formy i do lodówki wkładamy.
Z galaretką kolejną to samo powtarzamy,
Na warstwę zastygłą pierwszą wylewamy tę nową I większą część deseru mamy właściwie gotową.
Galaretkę kolejną zwyczajnie już robimy:
Czyli dwie szklanki wody, mieszamy i studzimy.
Potem na mleczko zastygłe owoce układamy I na nie tężejącą galaretkę wylewamy Co dalej? Cierpliwie czekać-tyle tylko potrzeba...
A kiedy deser gotowy...mmm...z ptasim mleczkiem do nieba!

Pralinki świątecznepowiększ

Pralinki świąteczne

Składniki:

 

40 pralinek

 

10 dag masła

150 ml śmietany 30 %

30 dag czekolady mlecznej i 30 dag czekolady gorzkiej

większa łyżka kawy rozpuszczalnej

 

 

Połowę czekolad (po połowie z każdej ) stopić nad parą. Kawę ze śmietaną ostrożnie podgrzać. Nie gotować. Zdjąć z ognia, dodać masło, rozmieszać do rozpuszczenia. Przestudzić.

 

Z letnią masą wymieszać stopioną czekoladę. Ma powstać jednolity krem.

Wysokie na 1-2 cm naczynie wyłożyć folią przezroczystą. Wlać masę. Przykryć. Odstawić do lodówki do drugiego dnia.

 

Na drugi dzień masę wyłożyć na deskę, pokroić w kostkę, uformować kulki, odstawić do lodówki na godzinę.

 

Pozostałą czekoladę rozpuścić.

 

Zanurzyć pralinki, osączać. Schłodzić.

 

Do środka można włożyć orzech laskowy, lub kawałek suszonej śliwki.

 

Pycha :)

 

 

Ciasteczka z dżemem

Te ciasteczka są łatwe w wykonaniu i często robimy je z synkami. Ich ulubioną częścią jest wykonywanie dziurek w ciasteczkach i nakładanie dżemu. Są naprawdę pyszne!


Składniki:
• ¾ szkl masła, lub margaryny
• ½ szkl cukru
• łyżeczka cukru waniliowego
• ¼ łyżeczki soli
• 2 żółtka
• 1 ¾ szkl mąki
• ½ szkl dżemu o dowolnym smaku
Sposób przyrządzania:
1. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C
2. Rozetrzeć masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dodawać powoli mąkę i sól, aż utworzy się miękka masa. Z masy uformować kuleczki. Jeśli masa jest zbyt miękka, można najpierw włożyć ją do lodówki na 15 - 20 min. Nałożyć kuleczki na suchą blaszkę. Wycisnąć palcem dziurkę w każdym ciastku. Nałożyć dżemu – ok. ½ łyżeczki; można wyciskać drzem przez woreczek z dziurką.
3. Piec 8 – 10 min w nagrzanym piekarniku, aż się zrumienią na spodzie.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.