- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
21 sierpnia 2009, 23:04
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 0,5 l mleka
- 2 śmietan fix
- 2/3 kostki dobrego masła
- 200 ml śmietanki 30% (dałam 300 ml)
- tabliczka mlecznej czekolady lub polewa czekoladowa mleczna
Wykonanie:
Mleko skondensowane gotować w puszce ok 2,5 godz. ( nie otwierając puszki ;) - powstanie z tego tzw.karmel- masa kajmakowa.
Jeżeli
używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem, zalecam
zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na
spód herbatnikowy.
Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie).
Śmietankę ubić na sztywno z śmietanfixem
Ułożenie:
- spód formy obłożyć herbatnikami
- karmel- masa kajmakowa
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- bita śmietana
- herbatniki
- roztopiona czekolada
Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.
Smacznego!
23 sierpnia 2009, 12:07
23 sierpnia 2009, 12:12
23 sierpnia 2009, 12:17
23 sierpnia 2009, 19:15
24 sierpnia 2009, 18:01
Do garnka wsypać cukier, wlać wodę, zagotować, wrzucić pokrojoną wanilię i goździki.
Gotować kilka minut na małym ogniu, wyjąć przyprawy.
Gruszki umyć, pokroić na połówki, obrać, wyjąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
Wrzucić na gorący syrop, gotować na małym ogniu, aż owoce staną się przezroczyste.
Wlać brandy, delikatnie wymieszać, chwilę razem smaży.
Przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć
Edytowany przez biwonka 24 sierpnia 2009, 18:02
25 sierpnia 2009, 21:17
ZAPIEKANKA Z CUKINII,PAPRYKI I POMIDORÓW
- 50 DAG MŁODEJ CUKINII
- 3 STRĄKI CZERWONEJ PAPRYKII STRĄK ŻÓŁTEJ
- PUSZKA POMIDORÓW W PRZECIERZE
- 2 ŚREDNIE CEBULE CZERWONE
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
- 4 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
- 2 ŁYŻKI UTATREGO ŻÓŁTEGO SERA NISKOTŁUSZCZOWEGO
- ŁYŻKA ZIÓŁ PROWANSASKICH
- SÓL
- 2 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
- ŚWIERZO ZMIELONY CZRNY PIEPRZ
WARZYWA UMYJ.CEBULĘ I CZOSNEK OBIERZ,POSIEKAJ. PAPRYKĘ PRZEKRÓJ , USUŃ GNIAZDA NASIENNE , POKRÓJ W KOSTKĘ.
CUKINIĘ - W PLASTRY. BUŁKĘ TARTĄ WYMIESZAJ Z ŻÓLTYM SEREM.
W RONDLU O GRUBYM DNIE MOCNO ROZGRZEJ OLIWĘ .DODAJ CEBULĘ , ZESZKLIJ, WRZUC CZOSNEK, PRZESMAŻ MIESZAJĄC.
DODAJ PAPRYKĘ , DUŚ PRZEZ 5 MIN., AŻ PAPRYKA ZMIĘKNIE , DOŁÓŻ CUKINIĘ , WYMIESZAJ.WLEJ POMIDORY Z PRZECIEREM , ZAGOTUJ , ZMNIEJSZ OGIEŃ , POSÓL , PRZYPRAW PIEPRZEM, ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI, DUŚ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ 10 MIN.
PRZEŁÓŻ DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO , POSYP BUŁKĄ TARTĄ WYMIESZANĄ Z SEREM. WSTAW DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 220 STOPNI NA 10 MIN.
PODAWAJ NA GORĄCO :)
Edytowany przez biwonka 25 sierpnia 2009, 21:18
26 sierpnia 2009, 09:27
> Sałatka dla lubiących brokuły :-brokuł-twarożek
> ziarnisty-pomidor-czosnek
> granulowany-vegeta-pieprzWszystko wymieszać,
> pyszzznnnee do piersi z kurczaczka.
Jak rozumiem brokuł ma być ugotowany na półtwardo?? A jaki to ten twarożek gruboziarnisty - nie widziałam takiego jeszcze..