Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
3 BIT
Składniki:
- 7 paczek herbatników ( ja użyłam  tych większych petit beurre) - puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu)

- 2 budynie  śmietankowe lub waniliowe

 - 0,5 l mleka

 - 2 śmietan fix

 - 2/3 kostki dobrego masła

 - 200 ml śmietanki 30%  (dałam 300 ml)

 - tabliczka mlecznej czekolady lub polewa czekoladowa mleczna

Wykonanie: 

Mleko skondensowane gotować w puszce ok 2,5 godz. ( nie otwierając puszki ;) - powstanie z tego tzw.karmel- masa kajmakowa.
Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem, zalecam zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy.

Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie).

Śmietankę ubić na sztywno z śmietanfixem

Ułożenie:

 - spód formy obłożyć herbatnikami

 - karmel- masa kajmakowa

 - herbatniki

 - masa budyniowa

 - herbatniki

 - bita śmietana

 - herbatniki

 - roztopiona czekolada

Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.

Smacznego!

Małgoś nie kuś
Dietetycznie!Całość ok.130kcal

Składniki

  • 80 g - Seler naciowy
  • 80 g - ogórek
  • 100 g - jabłko
  • 130 g - pomidor
  • 1 łyżka stołowa - Oliwy z Oliwek lub z winogron
  • 1 łyżeczka - soku z cytryny
  • + sól, pieprz (do smaku)

Opis przygotowania

Pokrojone w kostkę warzywa mieszamy i polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy. SMACZNEGO !

Pasek wagi
  • Dietetyczna sałatka z polędwicy -4 porcje(jedna ma ok 90kcal)

  • 100g polędwicy sopockiej
  • 1oog serka wiejskiego
  • 150g pomidorów
  • szczypior,natka pietruszki,koper,sól,przyprawy ziołowe(pieprz)
Pokroić pomidor  i polędwicę,natkę posiekać i zmieszać składniki.
Pasek wagi
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki startego,żółtego sera
  • Na nadzienie:
  • ok.04kg pieczarek
  • ząbek czosnku
  • 2 duże cebule
  • sól,pieprz i rozmaryn do smaku
  • na panierkę:
  • 2-3jajka
  • bułka tarta,mąka
  • olej do smażenia
  • Sposób przygotowania:
Ugotować ryż na miękko,dodać jajka i ser i wymieszać. Pieczarki podsmażyć z cebulką i przyprawami-dobrze odparować.Jeśli będą zbyt miękkie dodać bułkę tartą.Smak farszu ma być intensywny. Z ryżu formować placki,w środek dać farsz i zawinąć go tak jak kluski nadziewane. Powstałe kulki panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy w głębokim oleju. Mnie najlepiej smakują z dipem czosnkowym.
Pasek wagi
> ja zaczne Racuch z cukini;cukinie zetrzec na
> grubych oczkach  dodac jajko i mąkę odprawic
> do smaku dodac tymianek i czosnek i usmazyc
> .Smacznego

Znam ten przepis i uważam, że jest rewelacyjny
Ten poprzedni przepis to na Kulki ryżowe
Pasek wagi

Składniki

  • gruszki 1,5 kg
  • cukier 75 dag
  • sok z cytryny z 1 szt
  • wanilia 1 laska
  • goździki kilka szt
  • brandy lub rum 1 kieliszek
  • woda 1 szkl

Sposób przyrządzenia

Do garnka wsypać cukier, wlać wodę, zagotować, wrzucić pokrojoną wanilię i goździki.
Gotować kilka minut na małym ogniu, wyjąć przyprawy.
Gruszki umyć, pokroić na połówki, obrać, wyjąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.

Wrzucić na gorący syrop, gotować na małym ogniu, aż owoce staną się przezroczyste.
Wlać brandy, delikatnie wymieszać, chwilę razem smaży.
Przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć

Pasek wagi

ZAPIEKANKA Z CUKINII,PAPRYKI I POMIDORÓW

- 50 DAG MŁODEJ CUKINII

- 3  STRĄKI CZERWONEJ PAPRYKII STRĄK ŻÓŁTEJ

- PUSZKA POMIDORÓW W PRZECIERZE

- 2 ŚREDNIE CEBULE CZERWONE

- 3 ZĄBKI CZOSNKU

- 4 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK

- 2 ŁYŻKI UTATREGO ŻÓŁTEGO SERA NISKOTŁUSZCZOWEGO

- ŁYŻKA ZIÓŁ PROWANSASKICH

- SÓL

- 2 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ

- ŚWIERZO ZMIELONY CZRNY PIEPRZ

 

WARZYWA UMYJ.CEBULĘ I CZOSNEK OBIERZ,POSIEKAJ. PAPRYKĘ PRZEKRÓJ , USUŃ GNIAZDA NASIENNE , POKRÓJ W KOSTKĘ.

CUKINIĘ - W PLASTRY. BUŁKĘ TARTĄ WYMIESZAJ Z ŻÓLTYM SEREM.

 

W RONDLU O GRUBYM DNIE MOCNO ROZGRZEJ OLIWĘ .DODAJ CEBULĘ , ZESZKLIJ, WRZUC CZOSNEK, PRZESMAŻ MIESZAJĄC.

DODAJ PAPRYKĘ , DUŚ PRZEZ 5 MIN., AŻ PAPRYKA ZMIĘKNIE , DOŁÓŻ CUKINIĘ , WYMIESZAJ.WLEJ POMIDORY Z PRZECIEREM , ZAGOTUJ , ZMNIEJSZ OGIEŃ , POSÓL , PRZYPRAW PIEPRZEM, ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI, DUŚ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ 10 MIN.

 

PRZEŁÓŻ DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO , POSYP BUŁKĄ TARTĄ WYMIESZANĄ Z SEREM. WSTAW DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 220 STOPNI NA 10 MIN.

PODAWAJ NA GORĄCO :)

Pasek wagi

> Sałatka dla lubiących brokuły :-brokuł-twarożek
> ziarnisty-pomidor-czosnek
> granulowany-vegeta-pieprzWszystko wymieszać,
> pyszzznnnee do piersi z kurczaczka.

 

Jak rozumiem brokuł ma być ugotowany na półtwardo?? A jaki to ten twarożek gruboziarnisty - nie widziałam takiego jeszcze..

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.