Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
Młode ziemniaczki z fasolą szparagową
google_protectAndRun("render_ads.js::google_render_ad", google_handleError, google_render_ad);
Dodane przez:
Czas przygotowania: 40 minut
Kaloryczność: 280 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 25 dag zielonej fasolki szparagowej
  • główka sałaty radicchio
  • 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz
Kup składniki do przepisu

Etapy przygotowania

Ziemniaki wyszorować, ugotować w osolonym wrzątku (około 20 minut). Odcedzić, ostudzić, pokroić na plasterki.

Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce, ugotować w osolonym wrzątku (ok. 10 minut). Odcedzić, ostudzić.

Liście sałaty umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Wymieszać z ziemniakami i fasolką. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać orzechy włoskie, wymieszać. Sosem polać sałatkę ziemniaczaną, wymieszać.

po 100 g zielonej i żółtej fasolki szparagowej

pęczek rzodkiewek

250 g pomidorów (ja użyłam koktajlowych)

3 cebulki dymki ze szczypiorkiem

Dressing: 3 łyżki oliwy

2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego

sól, pieprz, czosnek, szczypta cukru

Fasolkę ugotuj, ostudź i pokrój na kawałki o długości 3 cm.

Rzodkiewki, pomidory i cebulkę ze szczypiorkiem pokrój na kawałki.

Wymieszaj składniki dressingu i polej sałatkę, a następnie odstaw na jakiś czas.

Podawaj z pieczywem lub jako dodatek do mięs.

Zdjęcie - Sałatka z fasolki szparagowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

50dag fasolki szparagowej; 2-3 pomidory; 4jaja; 1 cebula;
1 mały lub 1/2 strąka papryki czerwonej; koperek; szczypiorek;
2 mandarynki lub 1/2 puszki mandarynek; majonez; curry;
2-3 ząbki czosnku; jogurt naturalny;sól; pieprz
(można dodać ketchup do sosu majonezowo-jogurtowego)

Etapy przygotowania

1. Fasolkę ugotować w wodzie ze szczyptą cukru.Osączyć i ostudzić.Jaja ugotować na twardo.Cebulę obrać i drobno pokroić.Paprykę opłukać,osuszyć i pokroić w kostkę.Szczypiorek i koperek posiekać.Mandarynki obrać ze skórki i białej osłonki,podzielić na cząstki lub mandarynki z puszki odsączyć na sitku.
2. Jaja obrać i pokroić w ósemki.
3. Majonez połączyć z małym kubeczkiem jogurtu naturalnego.Dodać curry, sól i pieprz,czosnek ewentualnie trochę ketchupu.Wymieszać.
4. W salaterce połączyć warzywa i mandarynki na wierzchu ułożyć jajka i całość zalać sosem majonezowo-jogurtowym.
A to te przepisy z super linni :)))
Pierwszy (sorry za wrodzone lenistwo )


> A to te przepisy z super linni :)))Pierwszy (sorry
> za wrodzone lenistwo )

Nie widać zdjęć

Ewa  nic nie widać

Zupa selerowa

1,5 litra wody

2 serki topione najlepiej dietetyczne

średni seler

marchewka

sól,pieprz i przyprawy jakie kto lubi ja używam ziarenek smaku

zagotować wodę +dodać serki i jak się rozpuszczą dodać marchewkę i seler (starte na grubuch oczkach)gdotwać do miękkości zresztą wiecie jak się zupę gotuje,podawać z grubym makaronem ,dla mnie pycha i moja rodzinka też ją lubi ,mało kalori i mało roboty .Smacznego

Drugi przepis z super linni :)


widzę teraz że nie widac :(((
Postaram sie jeszcze raz wgrać , bo miałam jakieś problemy z vitalią do południa ...
Ale to wieczorkiem ;)
Teraz musze druga porcję Basiowej sałatki zrobić , przy obiedzie otwarłam pierwszy słoik i się zachwycali

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.