- Dołączył: 2006-11-20
- Miasto: Jaworek
- Liczba postów: 7421
30 lipca 2009, 16:46
dziś melduje drugą ture zrobiłam tej sałatki tam mi posmakowała że o północy reszte z tejh miski wyjadłam co w słoiki nie weszło tylko ciiiiiiiiiiiiiiiiiisza
- Dołączył: 2008-11-16
- Miasto: Wioseczka
- Liczba postów: 8092
30 lipca 2009, 18:48
> Aga ogórki kanapkowe?mnie się też podobały na
> wyglądsmak ocenię jak se zrobięa zrobię bo na
> zdjęciach widaćże nawet te niekształtne się kroi i
> nie ma problemu co z nimi zrobić
Małgoś a najlepiej krajalnicą sie kroi:)
- Dołączył: 2008-11-16
- Miasto: Wioseczka
- Liczba postów: 8092
30 lipca 2009, 18:50
> dziś melduje drugą ture zrobiłam tej sałatki tam
> mi posmakowała że o północy reszte z tejh miski
> wyjadłam co w słoiki nie weszło tylko
> ciiiiiiiiiiiiiiiiiisza
Bogusia wiem cos o tym:))))
- Dołączył: 2008-04-24
- Miasto: Nowy Wiśnicz
- Liczba postów: 26349
18 sierpnia 2009, 11:39
Witam :)
Przyszłam zerknąć co na zimę ...bo pusta piwnica :(
Ja w zeszłym roku robiłam taką sałatkę (skopiuję z pamiętnika) PYSZNA - w tym roku już dwie osoby co ją jadły brały przepis !
Jakby któraś miała ochotę to :
3 kg. kapusty poszatkowac , dodac 1łyzke soli i zostawic na 24 godz.
1 kg cebuli pokroic na plastry ,dodac 1 łyzeczke soli i jak wyzej
Nastepnie po 24 godz. odcisnąć i dodac :
9 szkl. wody
1 szkl. octu 10 %
4 liscie laurowe
6 gozdzików
6 ziaren angielskiego
6 łyzek cukru
2 łyzki soli
Gotować 25 min. , dołozyc
1kg startych na grubej tarce kwasnych jabłek,pogotowac jeszcze10 min. i przełozyc do słoików-do kazdego wlac 1 łyzke oleju
Pasteryzowac 15 min.
Pyszna-smakuje jak "nadwislańska"
- Dołączył: 2008-11-16
- Miasto: Wioseczka
- Liczba postów: 8092
19 sierpnia 2009, 09:03
Sos na zimę do makaronów i nie tylko.
3kg pomidorów bez skóry
1kg cebuli
1/2kg cukru
1/2l octu 10%
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
1 puszka pędów bambusa (jak kto lubi oczywiście ale można i bez)
3kg papryki
1/2 kg marchwi
1/2 łyżeczka chili
1/2 łyżeczka czosnku mielonego
2 łyżki vegety
1 łyżeczka curry
2 łyżki musztardy
2 łyżki soli
! łyżeczka pieprzu mielonego białego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka imbiru
Pomidory i cebulę gotować 45 minut.Dodać czosnek, vegetę,curry ,musztardę,sól ,kurkumę,imbir.Gotować 35 minut.Dodać cukier ocet.Gotować jeszcze 45 minut.Dodać paprykę slodką, ananasy ,kukurydzę ,pędy bambusa,chili,pieprz,marchew startą.Po 15 min.gotowania dodać paprykę pokrojoną w paski.Rozmieszać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dodać do całość.Gotować 10 minut i gorące wkładać do słoików.
Jest to duża porcja ,więc proponuję dzielić na pół będzie lepiej wymieszać.A zimą ...mięsko sosik i makaron .Pysznosci;))))!!!!!!!
- Dołączył: 2008-11-16
- Miasto: Wioseczka
- Liczba postów: 8092
19 sierpnia 2009, 09:35
Wykwintny dżem wieloowocowy
1kg kwaśnych jabłek
1kg śliwek
1 kg twardych dojrzałych gruszek
20 dkg rodzynek
20 dkg łuskanych orzechów włoskich
1,5 kg cukru
pół laski wanilii.kilka goździków.
Jabłka, gruszki obrać,pokroić na ósemki,usunąć gniazda nasienne, śliwki przepołowić i wydrylować.owoce włożyć do rondla,wymieszać,zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin.Następnie pozostawić na kilka godzin.Następnie postawić na małym ogniu i gotować godzinę często mieszając.Dodać opłukane rodzynki,posiekane orzechy,startą wanilię i goździki.Gotować,aż masa owocowa się zaszkli.Gorący dżem przełożyć do słoików.
19 sierpnia 2009, 17:51
No wkoncu dotarlam i obiecane przepisy na salatki zostawiam...
Wiec pierwsza jak to dziewczyny mowicie kolorowa:)
Jest to salatka z makaronu z zupki chinskiej:
-puszka kukurydzy
-sloiczek majonezu(winiary)
-kapusta pekińska
-filet z kurczaka
-makaron z zupki chinskiej
-por
-papryka (czerowna, zielona, zolta)
-smietana 18%
sposob przygotowania:
makaron drobno rozkruszyc(mozna go uprzednio zarumienic na suchej patelni,bedzie bardziej chrupiacy)i wymieszac ze smietana i odstawic na 20 min.Nastepnie filet z kurczaka ugotowac, pokroic w kostke , reszte skladnikow takze pokroic w kostke i wymieszac, dodac majonez, doprawic do smaku sola.
SMACZNEGO!!!
Sałatka z makaronem Lubella(świderki):
-ogorki kiszone
-ogorki swieze
-duzo kopru
-vegeta, sol, majonez
Wszystko razem wymieszac, pycha palce lizac:)))
SMACZNEGO!!!
21 sierpnia 2009, 09:01
Składniki
1. Przesiać mąkę, zagnieść z żółtkami, dodać posiekaną margarynę, proszek do pieczenia i cukier. Zagnieść ciasto.
2.
Podzielić go na 3 częśći. Pierwszą rozwałkować na dnie blachy,
posmarować dżemem. Drugą zagnieść z kakao i zapachem po czym
schłodzone, zetrzeć na tarce na dżem.
3. Pozostałe 4 białke ubić z łyżeczką cukru i rozsmarować na ciemnym cieśćie. Na pianę zetrzeć pozostałą, schłodzoną część ciasta.
4. Piec 1 godzinę w 180 stopniach.
Ciasto
jest pyszne, proste, szybkie w pieczeniu i równie szybkie w jedzeniu.
Bardzo dobra jest też wersja tego ciasta z użyciem DUSZONYCH JABŁEK
zamiast dżemu. Polecam wszystkim fanom pleśniaków:)))
21 sierpnia 2009, 09:01
Składniki
- 4 jajka
- 250 g margaryny
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 zapachu arakowego lub rumowego
-
słoik dżemu niskosłodzonego z czarnej pożeczki lub uduszone jabłka jak
na szrlotkę (ok. 1-1,5 kg)- ew. z dodatkiem cynamonu jeżeli ktoś lubi
21 sierpnia 2009, 09:02
popaprałam drugie powinno być pierwsze a pierwsze drugie
a to pleśniak dla Ani