Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami

Sałatka grecka

składniki

2 czerwone papryki

2 żółte papryki

1 zielona papryka

3 pomidory

2 świeże ogórki

1 czerwona papryka

kilka oliwek(nie koniecznie)

2 kiszone ogórki (nie koniecznie)

ser feta

wykonanie-papryki pokroić w paski lub kostkę,pomidory spażyć i ściągnąć skórkę,pokroić w kostkę .Cebulę pokroić w krążki i podzielić na obrączki,oliwki pokroić w krążki i zalać sosem .Przed podaniem posypać serem feta pokrojonym w drobną kostkę.

sos;3 łyżki wody,

2 łyżki oliwy

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka cukru

papryka w proszku

sól i pieprz-wszystko razem wymieszać

> Ryż z pieczarkami
> składniki
> 1,5 szkl.ryżu
> 2 cebule
> 20-30 dkg pieczarek
> 1 puszka kukurydzy
> 1 mała czerwona papryka
> przyprawy i trochę tłuszczu
> wykonanie-ryż ugotować tak żeby nie był zbyt
> sypki.Cebulę pokroić i usmażyć na złoty
> kolor.Pieczarki pokroić i udusić .Do ryżu dodać
> usmażoną cebulę ,pieczarki,kukurydzę (zamiast
> kukurydzy może być udotowana i pokrojona
> marchewka)doprawić do smaku i zapiec w
> piekarniku.Podawać z sosem i surówką .Smacznego
> bez sosu też smakuje

To brzmialo smakowicie i juz myslalam:
pieczarki mam, ryz mam....
Ale kurcze piekarnika nie mam
Pasek wagi
Sałatka z pekińskiej  i pestkami


1 pekinka

1zupka błyskawiczna ,,Rosół z kury z makaronem'' najlepiej AMINO

Duża garść pestek ze słonecznika uprażonych na suchej patelni

Majonez

Kapustę pokroić.Makarony z zupy połamać i suche dodać do kapusty.Wsupać pół przyprawy która jest razem zupą.Dodać pestki i majonez.Wymieszać.

Jak dla mnie PYCHA!!!!!I sprawdza się na imprezach

Pasek wagi
Pyszne ciasteczka.

250g.margaryny
250g maki(ja dałam więcej bo sie kleiło) ale to już same wyczujecie.
4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego

Ze składników zagniatamy ciasto.Wałkujemy i wykrawamy ciasteczka.Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem.Ja miałam czekoladowe serduszka do dekoracji to jeszcze położyłam.Można posypać dodatkowo sezamem albo wiórkami.Po prostu każdy to co chce.
Piekarnik 180stopni.piec około 20 minut

Pasek wagi
a ja dzis robiłam pierwszy raz kalarepkę faszerowaną  i powiem tylko tyle :
dzieci były zachwycona i ja też 

dla siebie gołą zostawiłam

dla dzieci dałam jeszcze ser i zapiekłam w piekarniku

 to zaś są fotki do przepisu ERWINKI czyli Bogusi 
Robiłam w zeszłym tygodniu i pycha !!!
przed włożeniem do piekarnika :

zamiast cukru do posypania rabarbaru użyłam truskawkowej galaretki (sorry Boguś ;)
Tu już gotowy :)



Jutro zaś zrobię ANIN jabłecznik z budyniem
Ania , czy zamiast jabłek rabarbar moze być
super te kalarepki
ja dzis miałam kalarepkę ale bez niczego
Pasek wagi
Ewuś ja dziś też upiekłam to ciasto i też obtoczyłam w galaretce
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.