- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
2 czerwca 2009, 07:04
Mazurek kokosowy
składniki
1 szkl.śmietany kremówki słodkiej
25 dkg mądki
3 jaja
20 dkg cukru krystału
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie
śmietanę ubić na sztywno,dodać cukier i cukier waniljowy.ubijając wbić po jednym jajku.Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem .
Masa
składniki
25 dkg wiórek kokosowych
25 dkg orzechów mielonych
1 margaryna
1 kostka masła
40 dkg cukru
10 łyżek mleka
wykonanie
wszystkie składniki wymieszać i smażyć ok.10 -15 minut ciągle mieszając ,aż do uzyskania puszystej masy.
dodatek -poidła śliwkowe
wykonanie całości-ciasto włożyć do blaszki i upiec.Po upieczeniu posmarować powidłami i rozłożyć masę kokosową .żapiec Konic na złoty kolor.
2 czerwca 2009, 07:06
2 czerwca 2009, 07:56
Puchatek
ciasto -składniki
20 dkg margaryny
20 dkg cukru pudru
20 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
8 żółtek
wykonanie -margarynę utrzeć z cukrem puderm i cukrem waniliowym,dodać żółtka i na koniec mąkę z proszkiem.ciasto podzielić na 2 części i wyłożyć do 2 jednakowych blaszek.
Piana -składniki
8 białek
20 dkg cukru kryształu
10 dkg płatków migdałowych
wykonanie
ubić białka z cukrem ,pianę rónomiernie rozłożyć na plackach i posypać migdałami i upiec.
Masa śmietankowa
1 litr kremówki
6 łyżek żelatyny
1 litr kąpotu z agresty z owocami(mogą być ananasy z buszki)
1 łyżka kakao
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
cukier puder do smaku
wykonanie -1/2 litra śmietany ubić z cukrem,dodać kakao i 3 łyżki żelatyny zozpuszczonej w 1/4 szklanki wody.Smietanę rozprowadziś po powierzchni wcześniej upieczonego i wystudzonego jednego placka.Na wierzchu lekko wciskając układać biszkopty.
część druga masy-1/2 litra śmietany ubić z cukrem dodać 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl.wody.Na koniec wymieszać z odsączonym agrestem i wyłożyć na biszkopty .Przykryć drugim plackiem.Całość posypać cukrem pudrem .Pycha smacznego (owoce to modą też być wiśnie lub czereśnie )
2 czerwca 2009, 07:57
2 czerwca 2009, 07:59
2 czerwca 2009, 12:52
2 czerwca 2009, 14:05
2 czerwca 2009, 18:30
3 czerwca 2009, 06:54
Ryż z pieczarkami
składniki
1,5 szkl.ryżu
2 cebule
20-30 dkg pieczarek
1 puszka kukurydzy
1 mała czerwona papryka
przyprawy i trochę tłuszczu
wykonanie-ryż ugotować tak żeby nie był zbyt sypki.Cebulę pokroić i usmażyć na złoty kolor.Pieczarki pokroić i udusić .Do ryżu dodać usmażoną cebulę ,pieczarki,kukurydzę (zamiast kukurydzy może być udotowana i pokrojona marchewka)doprawić do smaku i zapiec w piekarniku.Podawać z sosem i surówką .Smacznego bez sosu też smakuje
3 czerwca 2009, 07:09
surówki
z porów 1
składniki
3-5 pora(zależy od ilości jaką chcemy zrobić)
1 marchewka ugotowana
2 jabłka
2 ogórki kiszone
5 dkg rodzynek
2-3 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezy(nie koniecznie)przyprawy
wykonanie-pory drobno pokroić.Marchewkę ugotować na pół twardo i zetrzeć na grubych oczkach.Tak samo zetrzeć jabłka i ogórki.Rodzynki sparzyć .Wszystko razem wymieszać ,dodać majonez i jogurt i doprawić do smaku.Smacznego
z porów 2
składniki
3-5 podów
1/2 puszki groszku konserwowanego
1/2 puszki kukurydzy
2 jabłka
2 ogórki kiszone
jogurt ,majonez,przyprawy
wykonanie-pory pokroić w kostkę (jak wyjdzie) sparzyć i docedzić,przestudzić.Dodać groszek i kukurydzę ,jabłka i ogórki starte na grubych oczkać .Wymieszać z jogurtem i majonezem ,doprawić do smaku.(majonez nie koniecznie )smacznego