Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
Ogórkom to juz nikt chyba nic nie zarzuci :)
Przepis na ogórki małosolne
Do duzego słoja, ew. garnka układamy umyte ogórki , 2 zabki czosnku , 2 gałazki kopru z kwiatostanem , 2 paski korzenia chrzanu (nie koniecznie )
Zagotowujemy wode z sola w proporcji 1litr wody- 1 łyżka soli , studzimy i zalewamy ogórki (mozna włozyc na wierzch kawałek chleba , szybciej zakisna )ale nie jest to konieczne .
Gotowe po 3-4 dniach - SMACZNEGO

Ania- prazonki dla Ciebie
Skład to : ziemniaki pokrojone w kostkę(dużą)
              boczek,kiełbasa kostka mniejsza
              kapusta włoska,marchew,cebula,zielona pietruszka
              sól,pieprz,papryka,lisc laurowy,ziele ang.
wszystko ułozone warstwami na przemian,a na wierzch troche margaryny,zamykam to w garnku(sa takie specjalne) i wkładam do żaru po ognisku, a w zimie do piekarnika.
PYCHA-odradzam jednak robienie....bo mozna by jesc bez konca...
tylko jak dla siebie robisz to tej kiełbasy i boczku to daj mniej

A ja mam przepis na niby-włoską zapiekankę ;)

- 4 pomidory
- 200g piersi z kurczaka
- oliwa z oliwek
- 2 torebki ryżu
- kulka mozzarelli (100g)
- bazylia, tymianek, oregano, pieprz, papryka, szczypta soli

Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i papryką, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, aż utworzy się złota skorupka. Dodać pokrojone z drobną kosteczkę pomidory, resztę przypraw (bazylię itd.) i dusić do powstania gęstego sosu. W tym czasie ugotować ryż, tak by był lekko twardawy. Do naczynia żaroodpornego wsypać jedną torebkę ryżu, wlać sos pomidorowy z kurczakiem, przysypać drugą częścią ryżu. Na wierzch położyć plasterki mozzarelli, zapiekać 20min w piekarniku nagrzanym do 200stopni.

To porcja dla 4 osób, i powiem, że mi to smakuje i bardzo się tym najadam. Poza tym kocham sosy pomidorowe, a tu nie musze go zagęszczać mąką ani dodawać śmietany. Po prostu duszę pomidory, ąz odparuje z nich woda i tyle xD

Witam ale miałam nosa do tej stronki,a na zbedne pytania nie bede nawet odpowiadac kto chce to pisze a kto nie to po co zaglada ,ja uwazam,ze jesc trzeba wszystko w małych ilosciach i bedzie dobrze ,ale nie stety zapomniałam o tym ale teraz juz pamietam i nie zapomne
ulepszony przepis Aldonki P7140004.JPGaprosza to zmieniony przepis Aldonki   ;4 jajka roztrzepac +3 łyzki mąki ziemniaczanej+3 łyzki mąki pszennej+3 łyzki kukurydzianej + 3 łuzki majonezu +przyprawy=dobrze wymieszac  dodac puszke pokrojonuch pieczarek (moga byc tylko spazone swieze) puszke fasoli+ duza piers z kurczaka podwujna +cebula drobno posiekana  =wymieszac i usmazyc podawac z dodatkiem .Smacznego polecam
ju ju mojej Gabi P7150008.JPG tak wyglądaja racuch z cukini ,ja podaje do tego dip serowy z ogorkiem i czoskiem .
 a co to kolezanki nie macie juz przepisow
Wloska salatka z makaronem

Porcja dla 4 osob
czas przygotowania ok 45 minut

250 g makaronu (najlepiej razowy)
sol
400 g pomidorow
2 cukinie
1 lyzeczka oleju roslinnego
1 cebula
1 zabek czosnku
1 serek mozarella
250g pieczarek
2 lyzki ziarna slonecznika lub pinii
1 kubeczek chudego jogurtu
3 lyzki octu z czerwonego wina
1 lyzka miodu
pieprz
peczek bazylii

Ugotowac makaron w osolonej wodzie, uwazac by sie nie rozgotowal, odlac wode i odstawic do ostygniecia.
Umyc pomidory i pokroic na male kawalki, umyc cukinie odciac koncowki i pokroic na polowki (lyzka wyskrobac pestki) nastepnie pokroic na cienkie plasterki.
Obsmazyc cukinie z obu stron na rozgrzanym oleju, zdjac patelnie z ognia. Obrac czosnek i cebule. Cebule pokroic w drobna kostke. Wycisnac czosnek. Osaczyc mozarelle z wody, pokroic w cienkie paski. Oczyscic pieczarki i pokroic w plasterki.
Wlozyc makaron, warzywa oraz ziarno slonecznika do miski.
Wymieszac jogurt, ocet, miod, sol i pieprz. Polac sosem salatke. Umyc bazylie, pokroic ja w cienkie paski, Wymieszac z serem i dodac do salatki.

Ten przepis pochodzi z ksiazki "Dieta spalajaca tluszcz".
Salatka Coleslaw

Czas: 45 minut
Porcja: 80 kcal

80 dkg bialej kapusty
2 marchewki
1 cebula
30 dag gestej smietany
3 lyzki majonezu
2 lyzki cukru pudru
4 lyzki bialego octu winnego
sol
ew. 1-2 lyzki posiekanego koperku i natki

Przygotowanie:
1. kapuste oczyscic wyciac glab liscie poszatkowac drobno, przelozyc do salaterki i posypac sola, zamieszac, odstawic na 30 minut by kapusta zmiekla
2. obrac cebule i marchewki, cebule posiekac, marchewki na tarce zetrzec, dolozyc do kapusty. ewentualnie dodac posiekane ziola
3. smietane utrzec z cukrem pudrem, potem wymieszac z majonezem i octem, przyprawic sola do smaku. Przygotowanym sosem polac warzywa w salaterce wymieszac, podawac jako dodatek do grilowanych mies lub ryb.
Pomidorowe skrzydelka

1 kg skrzydelek
20 dag zoltego sera
sloik koncentratu pomidorowego
2 zabki czosnku
3 lyzki oleju
1 lyzeczka suszonej bazylii
sol
pieprz
slodka papryka

Skrzydelka umyc osuszyc doprawic wlozyc do garnka, w osobnym naczyniu wymieszac koncentrat pomidorowy i olej i przygotowanym sosem zalac skrzydelka i wstawic na godzine do lodowki.
Na tarce zetrzec ser zolty.
Skrzydelka wyjac z sosu, ulozyc na blaszce i posypac serem. Piec ok 40 minut w temp 180 C.

Moze nie sa az tak dietetyczne ale od czasu do czasu jak zjemy nic sie nie powinno stac. :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.