Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
Kotlety z kalafiora
1 sredniej wielkosci kalafior
bulka tarta
sol
pieprz
1 jajo
olej do smazenia
Przygotowanie
Kalafiora gotujemy z dodatkiem lyzeczki cukru, gyd bedzie miekki wyjmujemy i pozostawiamy do ostygniecia. Nastepnie ugniatamy tluczkiem az utworzy sie jednolita masa, dodajemy do smaku sol i pieprz wbijamy jajo i dokladnie mieszamy. Na koniec dodajemy bulke tarta tyle by skladniki sie zlepily  i mieszamy az powstanie masa.
Z powstalej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bulce tartej i smazymy.
Letnia salatka z feta
1 glowka salaty lodowej
duzy ogorek
4 male pomidorki
peczek rzodkiewek
ser feta
sos salatkowy grecki
olej
woda
Przygotwanie:
Salate i pozostale warzywa myjemy i drobno kroimy
Sos wlewamy do salatki i mieszamy (sos gotowy do kupienia w sklepach)
Dodajemy fete i ponownie mieszamy
Sos dodajemy do salatki 15 minut przed podaniem
Hiszpanska Paella

300 g langust
100 g krewetek koktajlowych
100 g malz
mala puszka groszku zielonego
200 g ryzu
sol
pieprz
szafran
30 ml oliwy z oliwek

Krewetki i langusty oraz malze gotujemy przez jakies 5 minut w wrzacej wodzie nastepnie wyjmujemy i w tej wodzie gotujemy ryz. Na patelnii (ja akurat dysponuje specjalna patelnia do paella) rozgrzewamy oliwe, dodajemy ryz i owoce morza oraz groszek wszystko doprawiamy i smazymy jakies 10 minut. W zasadzie tutaj jest duzo roznych paella mozna eksperymentowac dodajac kukurydze, oliwki czarne lub zielone, papryke siekana etc. wg pomyslow zamiast owocow morza mozna dodac kurczaka.
Herbatki spalajace tluszcz.
Tradycja ich parzenia wywodzi sie z indyjskiej ajurwedy. Dodaja energii i przyspieszaja metabolizm. Nie zawieraja lisci herbaty.
Znalazlam przepis na takie oto herbatki:
Z rozmarynem i hibskusem pobudza metabolizm i krazenie oraz obniza poziom cholesterolu. 2 galazki rozmarynu mieszamy z 2 lyzkami suszonych kwiatow hibskusa i lyzeczka miety i zalewamy litrem wrzatku po 5 minutach przecedzamy.
Pokrzywowo gozdzikowa ta herbatka oczyszcza i stymuluje prodkukcje hormonow odpowiedzialnych za spalanie tluszczu, wspomagaja ja witamina C z pomarancza i olejki eteryczne gozdzikow. 4 gozdziki, sparzaona skorka pomarancza i 2 lyzki suszonej pokrzywy zaelwamy litrem wrzatku przykrywamy na 10 minut, przecedzamy.
Pomaranczowa przyspiesza spalanie tluszczu. Skorke z pomarancza 4 listki laurowe i szczypte cynamonu zalewamy wrzatkiem po 10 minutach przecedzamy i pijemy.
Cynamonowa: lagodzi glod, chili i galka przyspieszaja przemiane materii. Kawalek pokruszonego cynamona, 5 gozdzikow szczypte galki muszkatalowej zalewamy wrzatkiem po 10 minutach przecedzamy.


Zupa ziołowa z kluseczkami(przepis na 4 porcje)-130 kcal
-po 4 gałazki natki i bazylii oraz oregano,6 szklanek bulionu(moze byc z kostki lub ugotowany na miasku)drobiowego, 2 zabki czosnku,łyzka oliwy,szczypta ziół prowansalskich,sól,pieprz
-na kluseczki:2 zółtka,2 łyzki startego parmezanu,2 łyzki maki,gałka muszkatowa starta,sól.
Jak robic kluseczki:make wsypac do miski,dodać zółtka,gałke do smaku(nie za duzo bo bedzie gorzkie,tak na czubek noża),wlac odrobine wody i wyrobic ciasto az zacznie odchodzic od dłoni i miski,kiedy przestanie się kleić.Rwać ciasto na mniejsze kawałki i turlać aż utworza sie cienkie wałeczki.Pozostawic na 30 min.aby ciasto obeschło i"odpoczęło".W tym czasie ugotowac bulion. Wałeczki pokroic na odcinki ok.3 cm. długie i wrzucac na wrzacy bulion(brzegi garnka mozna posmarowac oliwą,makaron nie wykipi),poczekać aż wypłyna,zmniejszyc płomień pod garnkiem i gotowac jeszcze 6 minut.W tym czasie gałazki natki,bazylii i oregano oraz czosnek z oliwa posiekac drobniusko lub zmiksowac razem malakserem.Utworzona pastę ziołowa dodac do zupy.Całość zagotowac przez moment i natychmiast podac.Zbyt długie gotowanie sprawi,ze zioła straca aromat i smak.Zupe przyprawic sola i pieprzem do smaku.
A teraz z 2 mańki.Poniewaz maja byc przepisy dietetyczne i nie tylko podam wam przepis na niesamowita bombę kaloryczna.Przepis jest na 4 słoiki po 250 ml.pojemności.każdy słoik liczy po 1700 kcal.Cacko to przygotowuje sie przez kilka dni.Koszt 1 słoika to 3,50.
Śliwki z orzechami
-kilogram jednakowej wielkosci sliwek(obojetnie jakich ale najlepsze sa te wieksze, nie mirabelki).Każda naciac wzdłuz i wyjac pestke.W miejsce po pestce włozyc orzechy wyjete ze skorupki i jeśli to mozliwe ściagnac skórke(zeby to sie udało trzeba orzechy zalac wrzatkiem).Nadziane sliwki ułozyc w misce. Do rondelka wlac 2 szklanki wody,wsypac kilo cukru,gotowaz az powstanie gesty syrop
 którym polewamy śliwki nadziane orzechami.Odstawic na dobę.Nastepnego dnia ostroznie zlać syrop,dodac do niego jeszcze pół kilo cukru,zagotowac i znów zalac nim ponownie śliwki,delikatnie wszystko zagotowac i odstawic na kolejne 24 godziny. Trzeciego dnia znów zlac syrop i zagotowac go do zgestnienia.Włożyc sliwki i trzykrotnie doprowadzic do wrzenia,odstawiajac na 15 minut po kazdym zawrzeniu.Śliwki przełozyc do wyparzonych słoików.Szczelnie zakmknac.Wystudzic
Super dzieki dziewczynki napewno sie przydadza piszcie wiecej
Karp w galarecie

pęczek włoszczyzny
1 kg karpia
2 cebule
5 łżeczek żelatyny
kieliszek białego wina
4 ziarna ziela angielskiego
pęczek koperku
pół cytryny
sól, cukier, pieprz

Włoszczynznę umyć i obrać. Cebule obrać i wbitą na widelec opiec nad ogniem. Warzywa zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i sól. Gotować przez ok. 1 godzinę. Wywar odcedzić, zachować jednak marchewkę. Oczyszczonego karpia pokroić w dzwonka i dodać do wywaru z warzyw. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Karpia wyjąć, osączyć, usunąć ości.
Formę keksową wyłożyć dużym kawałkiem folii. Układać na niej warstwami rybę, plasterki ugotowanej marchewki, dekorując każdą wartwę koperkiem. 2 szklanki wywaru rybno - warzywnego przecedzić, a  następnie wymieszać z żelatyną i winem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wystudzić i tężejącą masę wlać do formy. Chłodzić w lodówce. Potrawę przełożyć na półmisek i udekorować kawałkami cytryny i gałązkami koperku.




na pyszne 2 sniadanie/sniadanie lub podwieczorek :)

borówki amerukańskie, nektarynka 200 g jog naturalnego.....i ja daje łyzeczke syropu malinowego :)  proste a takie PYSZNE :)
Meksykanskie torille
Te danie akurat wymaga troche wiecej czasu i poswiecenia ale jest idealne do zaskoczenia znajomych.
Skladniki:
Ciasto: 1/2 kg maki kukurydzianej
jajko
szczypta soli
2-3 lyzki oleju do smazenia
Dodatek miesny: 1/2 kg miesa mielonego
cebula
sol
pieprz
oliwa
Dodatki warzywne: papryki (czerwona, zolta,zielona)
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
ogorek
200 g pieczarek
3 pomidory
salata
Sos bialy: mala smietana, zabek czosnku
Sos czerwony: puszka krojonych pomidorow
sol, pieprz cayenne, papryka
Przygotowanie:
1. Z podanych skladnikow przygotowujemy ciasto - konsystencja ciasta nalesnikowego. Smazymy dosc duze cienkie placki i ukladamy na papierowym reczniku.
2. Smazymy mieso na patelni gdy sie zrumieni dodajemy cebulke i przyprawiamy (przekladamy do miseczki)
3. Warzywa siekamy w kostke, fasole i kukurydze osaczamy i wkladamy warzywa do osobnych miseczek
4. Sos bialy smietane solimy i dodajemy czosnek
5. Sos czerwony pomidory podgrzewamy z lyzka oliwy i przyrawiamy (powinien byc ostry)
I taka mala uwaga co do ciasta by  dobrze stezalo mozna przygotowac je dzien wczesniej i wstawic do lodowki.

Przepis ten znalazlam w jednej z gazet. Przymierzam sie do niego bo jest dosc ciekawy i oryginalny.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.