17 lipca 2008, 15:41
Kotlety z kalafiora
1 sredniej wielkosci kalafior
bulka tarta
sol
pieprz
1 jajo
olej do smazenia
Przygotowanie
Kalafiora
gotujemy z dodatkiem lyzeczki cukru, gyd bedzie miekki wyjmujemy i
pozostawiamy do ostygniecia. Nastepnie ugniatamy tluczkiem az utworzy
sie jednolita masa, dodajemy do smaku sol i pieprz wbijamy jajo i
dokladnie mieszamy. Na koniec dodajemy bulke tarta tyle by skladniki
sie zlepily i mieszamy az powstanie masa.
Z powstalej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bulce tartej i smazymy.
17 lipca 2008, 15:41
Letnia salatka z feta
1 glowka salaty lodowej
duzy ogorek
4 male pomidorki
peczek rzodkiewek
ser feta
sos salatkowy grecki
olej
woda
Przygotwanie:
Salate i pozostale warzywa myjemy i drobno kroimy
Sos wlewamy do salatki i mieszamy (sos gotowy do kupienia w sklepach)
Dodajemy fete i ponownie mieszamy
Sos dodajemy do salatki 15 minut przed podaniem
17 lipca 2008, 15:46
Hiszpanska Paella
300 g langust
100 g krewetek koktajlowych
100 g malz
mala puszka groszku zielonego
200 g ryzu
sol
pieprz
szafran
30 ml oliwy z oliwek
Krewetki i langusty oraz malze gotujemy przez jakies 5 minut w wrzacej wodzie nastepnie wyjmujemy i w tej wodzie gotujemy ryz. Na patelnii (ja akurat dysponuje specjalna patelnia do paella) rozgrzewamy oliwe, dodajemy ryz i owoce morza oraz groszek wszystko doprawiamy i smazymy jakies 10 minut. W zasadzie tutaj jest duzo roznych paella mozna eksperymentowac dodajac kukurydze, oliwki czarne lub zielone, papryke siekana etc. wg pomyslow zamiast owocow morza mozna dodac kurczaka.
17 lipca 2008, 15:55
Herbatki spalajace tluszcz.
Tradycja ich parzenia wywodzi sie z indyjskiej ajurwedy. Dodaja energii i przyspieszaja metabolizm. Nie zawieraja lisci herbaty.
Znalazlam przepis na takie oto herbatki:
Z rozmarynem i hibskusem pobudza metabolizm i krazenie oraz obniza poziom cholesterolu. 2 galazki rozmarynu mieszamy z 2 lyzkami suszonych kwiatow hibskusa i lyzeczka miety i zalewamy litrem wrzatku po 5 minutach przecedzamy.
Pokrzywowo gozdzikowa ta herbatka oczyszcza i stymuluje prodkukcje hormonow odpowiedzialnych za spalanie tluszczu, wspomagaja ja witamina C z pomarancza i olejki eteryczne gozdzikow. 4 gozdziki, sparzaona skorka pomarancza i 2 lyzki suszonej pokrzywy zaelwamy litrem wrzatku przykrywamy na 10 minut, przecedzamy.
Pomaranczowa przyspiesza spalanie tluszczu. Skorke z pomarancza 4 listki laurowe i szczypte cynamonu zalewamy wrzatkiem po 10 minutach przecedzamy i pijemy.
Cynamonowa: lagodzi glod, chili i galka przyspieszaja przemiane materii. Kawalek pokruszonego cynamona, 5 gozdzikow szczypte galki muszkatalowej zalewamy wrzatkiem po 10 minutach przecedzamy.
- Dołączył: 2008-04-12
- Miasto: Nowe
- Liczba postów: 12832
17 lipca 2008, 17:02
Zupa ziołowa z kluseczkami(przepis na 4 porcje)-130 kcal
-po 4 gałazki natki i bazylii oraz oregano,6 szklanek bulionu(moze byc z kostki lub ugotowany na miasku)drobiowego, 2 zabki czosnku,łyzka oliwy,szczypta ziół prowansalskich,sól,pieprz
-na kluseczki:2 zółtka,2 łyzki startego parmezanu,2 łyzki maki,gałka muszkatowa starta,sól.
Jak robic kluseczki:make wsypac do miski,dodać zółtka,gałke do smaku(nie za duzo bo bedzie gorzkie,tak na czubek noża),wlac odrobine wody i wyrobic ciasto az zacznie odchodzic od dłoni i miski,kiedy przestanie się kleić.Rwać ciasto na mniejsze kawałki i turlać aż utworza sie cienkie wałeczki.Pozostawic na 30 min.aby ciasto obeschło i"odpoczęło".W tym czasie ugotowac bulion. Wałeczki pokroic na odcinki ok.3 cm. długie i wrzucac na wrzacy bulion(brzegi garnka mozna posmarowac oliwą,makaron nie wykipi),poczekać aż wypłyna,zmniejszyc płomień pod garnkiem i gotowac jeszcze 6 minut.W tym czasie gałazki natki,bazylii i oregano oraz czosnek z oliwa posiekac drobniusko lub zmiksowac razem malakserem.Utworzona pastę ziołowa dodac do zupy.Całość zagotowac przez moment i natychmiast podac.Zbyt długie gotowanie sprawi,ze zioła straca aromat i smak.Zupe przyprawic sola i pieprzem do smaku.
- Dołączył: 2008-04-12
- Miasto: Nowe
- Liczba postów: 12832
17 lipca 2008, 17:23
A teraz z 2 mańki.Poniewaz maja byc przepisy dietetyczne i nie tylko podam wam przepis na niesamowita bombę kaloryczna.Przepis jest na 4 słoiki po 250 ml.pojemności.każdy słoik liczy po 1700 kcal.Cacko to przygotowuje sie przez kilka dni.Koszt 1 słoika to 3,50.
Śliwki z orzechami
-kilogram jednakowej wielkosci sliwek(obojetnie jakich ale najlepsze sa te wieksze, nie mirabelki).Każda naciac wzdłuz i wyjac pestke.W miejsce po pestce włozyc orzechy wyjete ze skorupki i jeśli to mozliwe ściagnac skórke(zeby to sie udało trzeba orzechy zalac wrzatkiem).Nadziane sliwki ułozyc w misce. Do rondelka wlac 2 szklanki wody,wsypac kilo cukru,gotowaz az powstanie gesty syrop
którym polewamy śliwki nadziane orzechami.Odstawic na dobę.Nastepnego dnia ostroznie zlać syrop,dodac do niego jeszcze pół kilo cukru,zagotowac i znów zalac nim ponownie śliwki,delikatnie wszystko zagotowac i odstawic na kolejne 24 godziny. Trzeciego dnia znów zlac syrop i zagotowac go do zgestnienia.Włożyc sliwki i trzykrotnie doprowadzic do wrzenia,odstawiajac na 15 minut po kazdym zawrzeniu.Śliwki przełozyc do wyparzonych słoików.Szczelnie zakmknac.Wystudzic
18 lipca 2008, 12:41
Karp w galarecie
pęczek włoszczyzny
1 kg karpia
2 cebule
5 łżeczek żelatyny
kieliszek białego wina
4 ziarna ziela angielskiego
pęczek koperku
pół cytryny
sól, cukier, pieprz
Włoszczynznę umyć i obrać. Cebule obrać i wbitą na
widelec opiec nad ogniem. Warzywa zalać litrem wody, dodać ziele
angielskie i sól. Gotować przez ok. 1 godzinę. Wywar odcedzić, zachować jednak
marchewkę. Oczyszczonego karpia pokroić w dzwonka i dodać do wywaru z
warzyw. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Karpia wyjąć, osączyć, usunąć
ości.
Formę keksową wyłożyć dużym kawałkiem folii. Układać na niej warstwami rybę,
plasterki ugotowanej marchewki, dekorując każdą wartwę koperkiem. 2
szklanki wywaru rybno - warzywnego przecedzić, a następnie wymieszać z
żelatyną i winem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Wystudzić i tężejącą masę wlać do formy. Chłodzić w lodówce. Potrawę
przełożyć na półmisek i udekorować kawałkami cytryny i gałązkami koperku.
18 lipca 2008, 12:46
na pyszne 2 sniadanie/sniadanie lub podwieczorek :)
borówki amerukańskie, nektarynka 200 g jog naturalnego.....i ja daje łyzeczke syropu malinowego :) proste a takie PYSZNE :)
18 lipca 2008, 12:58
Meksykanskie torille
Te danie akurat wymaga troche wiecej czasu i poswiecenia ale jest idealne do zaskoczenia znajomych.
Skladniki:
Ciasto: 1/2 kg maki kukurydzianej
jajko
szczypta soli
2-3 lyzki oleju do smazenia
Dodatek miesny: 1/2 kg miesa mielonego
cebula
sol
pieprz
oliwa
Dodatki warzywne: papryki (czerwona, zolta,zielona)
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
ogorek
200 g pieczarek
3 pomidory
salata
Sos bialy: mala smietana, zabek czosnku
Sos czerwony: puszka krojonych pomidorow
sol, pieprz cayenne, papryka
Przygotowanie:
1. Z podanych skladnikow przygotowujemy ciasto - konsystencja ciasta nalesnikowego. Smazymy dosc duze cienkie placki i ukladamy na papierowym reczniku.
2. Smazymy mieso na patelni gdy sie zrumieni dodajemy cebulke i przyprawiamy (przekladamy do miseczki)
3. Warzywa siekamy w kostke, fasole i kukurydze osaczamy i wkladamy warzywa do osobnych miseczek
4. Sos bialy smietane solimy i dodajemy czosnek
5. Sos czerwony pomidory podgrzewamy z lyzka oliwy i przyrawiamy (powinien byc ostry)
I taka mala uwaga co do ciasta by dobrze stezalo mozna przygotowac je dzien wczesniej i wstawic do lodowki.
Przepis ten znalazlam w jednej z gazet. Przymierzam sie do niego bo jest dosc ciekawy i oryginalny.