Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
dziekuje za zaproszenie ...moze w przyszłym roku, jak nad morze pojadę 
i nastała cisza....
no kochane co tu nic się nie pisze ,litości piszcie jakieś przepisy ,błagam Aldonko w tobie nadzieja

  no że mnie tu wcześniej tu nie było to aż dziw bierze,jest tu sporo ciekawych przepisów,ja postaram się tu jutro coś ciekawego wrzucic
Pasek wagi
...no cóż skoro dalej niema nikogo to ide piec racuszki z jabłkami
0.5l. kefiru
2szkl. mąki
3żółtka
szczypta soli
wyrobic łyzką (ja robie mikserem ) ciasto
dodać
ubitą piane z 3 białek
2 szkl. startych jabłek
wymieszac i smazyc niewielkie placuszki
przepisik Aldonki chyba nie masz nic przeciwko ,że go tu wkleiłam ale łatwiej mi szukać

TO  SĄ  SZARE  KLUCHY -aczkolwiek baaardzo
kaloryczne ;) ale w końcu tego codziennie się nie je.
a to przepis Ise narazie zdjęcie ale zaraz i cały przepis wkleję .Ise tez mi wybacz ale muszę mieć gotowe pod ręką


Szare kluchy

Składniki:


1 kg ziemniaków,
1 jajo,
pół szkl. mąki,
słonina,
duża cebula,
sól.
Obrane ziemniaki dokładnie umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Nadmiar
soku odcedzić. Starte ziemniaki wymieszać z mąką i jajem oraz doprawić
do smaku. Zagotować wodę w garnku, posolić, a następnie wrzucać na
wrzątek porcyjki ciasta oddzielane od reszty łyżeczką. Gotować ok. 5
min. (jak wypłyną to jeszcze 2 min.). Drobno pokrojoną słoninkę
podsmażyć z poszatkowaną drobniutko cebulą. Ugotowane kluski odcedzić
na sicie, wyłożyć na talerz i polać skwarkami. Koniecznie do tego dania
należy podać ugotowaną kwaszoną kapustę.
proszę a to pzepis ,chba sobie założe książkę kucharską z waszymi przepisami
no kobitki piszcie ciakawostki kulinarne
Jak obiecałam wczoraj, to prosze -szybki niskolaloryczny zdrowy torcik

biszkopt z 4 jaj-tu sie nie bede rozpisywac, bo mysle ze kazda potrafi
1kg. jabłek pokrojonych w plasterki
3łyzki wody
4łyzki cukru
na wolnym ogniu rozgotowć, nastepnie wlać
2 budynie (takie na pół litra) rozmieszane w pół szkl. wody
Biszkopt przekroic na pół i przełozyc połową gorącej jeszcze masy, druga połowa na wierzch
Po wystygnieciu udekorować bitą smietaną wg. własnego uznania
ja ubijam 30% tortową z 3 łyzkami cukru.
Pycha ja robię taki sam z małą różnicą jabłka kroję w kostkę i nie rozgotowuję spróbuj

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.