Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
To francuskie to jest podane na podwójną porcje
SALATKA Z KURCZAKA
1 podwójny filet z kurcz.posolic ugotowac i pokroic w kostke
2 woreczki ryzu ugotowac na sypko posolic
puszka kukurydzy
mała puszka ananasa (kostka)
zioła do sałatek włoskie (knorr)
peczek koperku
majonez
pieprz
PYCHA
TO TEZ PODWOJNA PORCJA
GOFRY
1.5 szkl maki
pol szkl, cukru
3 małe jajka
poł margaryny (rozpuszczonej i ostudzonej)
pół małego proszku do pieczenia
1 szkl wody
zmiksowac i piec w gofrownicy
LEPSZE NIZ NAD MORZEM
IDEALNA POLEWA
5 łyzek cukru pudru
3 łyzki kakao
3 łyzki kwasnej smietany
0.5 kostki margaryny
wszystko razem zagotowujemy cały czas mieszajac , zdejmujemy z ognia i dodajemy
1 łyzke zelatyny rozpuszczonej w 1 łyzce goracej wody
polewe studzimy i letnia polewany ciasto
polewa jest lsniaca , sprezysta i łatwo sie kroi
nawet pobyt w lod€wce jej nie szkodzi i nie zmienia wygladu
SPRAWDZONE
Jeden z przepisow diety srodziemnomorskiej

Salatka srodziemnomorska z malzami

2 puszki malz
200 g winogron
1 glowka salaty Iceberg
1 mala puszka ananasow
1 jogurt naturalny
2 lyzki majonezu light
1 lyzeczka cukru pudru
szczypta orzechow mielonych
szczypta bazylii

1. salate rwiemy myjemy zostawiamy do wysuszenia
2. winogrona myjemy przebieramy
3. do miski dodajemy salate, winogrona, pokrojony w kostke ananas, malze
4 sos: jogurt mieszamy z majonezem dodajemy cukier puder doprawiamy orzechami i bazylia
5 salatke schladzamy i serwujemy

Jadlam ja w hotelu w Salou, mi smakowala fakt ze moze na polskie warunki skladniki sa dosc drogie ale sa moze osoby ktore stosuja diete srodziemnomorska wiec beda mogly sprobowac ja przygotowac, polecam bo ma oryginalny smak.
O !!!! kurcze , ale sie zaopusciłyscie , nie gotujecie czy co  dopiero na 14 stronie Was znalazłam 
ja robie własnie ogóry na zime :
2 kg ogórków obranych i pokrojonych na cwiartki
solimy i odstawiamy na godzine
1.5 szkl. wody
1szkl cukru
1 szkl octu- gotujemy zalewe,studzimy.
w nieduzych słojach układamy odsaczone ogórki wkładamy koper, chrzan, zabek czosnku, gorczyce i łyzeczke miodu
wlewamy zalewe zakrecamy i gotujemy 2 minuty (od zagotowania )
?

Zrezygnowałam z potraw smażonych, bo waga mi nie spadała
Kupiłam z tej okazji parowar tefala i etraz jem przeważnie potrway (ryby, warzywa i pierś z kurczaka) gotowane na parze. Polecam łososia gotowanego na parze- pychota. Zero soli- naprawdę rewelacja. Jak ktoś ma ochotę na nieco więcej kalorii polecam pierś z kurczaka w sosie śmietanowo- paprykowym

> Zrezygnowałam z potraw smażonych, bo waga mi
> nie spadała Kupiłam z tej okazji parowar tefala i
> etraz jem przeważnie potrway (ryby, warzywa i
> pierś z kurczaka) gotowane na parze. Polecam
> łososia gotowanego na parze- pychota. Zero soli-
> naprawdę rewelacja. Jak ktoś ma ochotę na nieco
> więcej kalorii polecam pierś z kurczaka w sosie
> śmietanowo- paprykowym
uwielbiam łososia, pod kazda postacia, ale na parze nigdy jeszcze nie miałam okazji
alldonka, zapraszam do Łodzi- uparuję Ci pysznego łososia i gratis dodam warzywa
Łosoś to tłusta ryba i pewnie dlatego jest taki pyszny. Inne gatunki juz nie wychodzą tak smakowicie, ale jak się doda soku z cytryny czy czosnku to ujdzie

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.