- Dołączył: 2008-03-11
- Miasto: kosmos
- Liczba postów: 17468
22 marca 2010, 19:15
Aniu a to cos dla ciebie , bos szpinakowo dziewczyna

Uwielbiam
naleśniki z pieczarkami - są straszliwie pozywne, smaczne i szybko się
je robi. Tym razem stworzyłam własną wariację- naleśniki szpinakowe -
kolor jak widać dość wściekły , ale jak na moje oko bardziej stymuluje
apetyt a nie go wstrzymuje. No i ten smak!
Taki wiosenny wygląd i
smak akurat na powitanie wiosny :)


Składniki
na naleśniki:
-1 jajko
-szklanka mleka
-1/2 szklanki wody gazowanej
-ok. 100 g szpinaku mrozonego
-pełna szklanka mąki
-szczypta soli
Składniki na
nadzienie:
-500 g pieczarek
-duza cebula
-sól
-pieprz ziołowy
-łyzka,
dwie bułki tartej
***
Przygotowujemy
nadzienie: Cebulę szatkujemy i szklimy na oliwie. Dodajemy starte na
tarce jarzynowej o duzych oczkach pieczarki i dusimy aby puściły wodę.
Gdy będą gotowe dodajemy pieprz, sól i zagęszczamy nadzienie bułką
tartą.
Przygotowujemy naleśniki:
Szpinak zalewamy wodą, mlekiem, wbijamy jajko. Całość miksujemy
blenderem, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Sprawdzamy czy ciasto ma
odpowiedni kolor i gęstość. Smazymy z obu stron. Na gotowe naleśniki
nakładamy farsz, zwijamy dowolnie.

)
- Dołączył: 2008-03-11
- Miasto: kosmos
- Liczba postów: 17468
22 marca 2010, 19:18
a to dla tych co lubia robić przetwory
Składniki:
1 kg białej kapusty,
1 kg cebuli,
1 kg marchwi,
1 kg buraków ćwikłowych,
6 szklanek wody,
1,5 szklanki octu,
3 łyżki stołowe soli,
1/2 szklanki cukru,
5 ziarenek ziela angielskiego,
5 ziarenek pieprzu,
Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować. Cebulę pokroić w cienkie krążki, marchew i
buraki zetrzeć na tarce ogrubych otworkach. Starte buraki i marchew
wrzucić do gotującej się wody, gotować 10 min.
Dodać ziele, pieprz, sól, cukier, ocet i gotować jeszcze około 5 minut.
Gorące składniki wraz z zalewą przekładać do słoików, zakręcić i
pasteryzować 5 min.
Uwaga: Gotować krótko, uważać, by się nie rozgotowały.
- Dołączył: 2009-11-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2224
22 marca 2010, 21:27
Mmmm już dawno nie robiłam naleśników ze szpinakiem, chyba sobie zrobię w tym tygodniu :)
27 marca 2010, 17:31
ciasto z orzechami
skladniki:
CIASTO:
2 szkl. mąki
¾ szkl. cukru
250g margaryny
6 jajek
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
oraz
300g dowolnych powideł
200-300 g orzechów
MASA BUDYNIOWA:
2 szkl. mleka
125g margaryny
1 żółtko
2 op. budyniu śmietankowego z cukrem ( po 60g )
12g mąki ziemniaczanej
![]()
Odłożyć białka i 2 łyżki cukru, resztę zagnieść na jednolite ciasto, podzielić na dwie części.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Każdą część ciasta wyłożyć na blachę 25x32 cm , posmarować powidłami i posypać orzechami.
![]()
Na wierzch wyłożyć ubitą pianę.
![]()
Piec ok. 40 min. w temp. 2000C.
MASA BUDYNIOWA:
Zagotować szklankę mleka. W pozostałym mleku wymieszać resztę składników ( bez margaryny ), dodać do gorącego mleka, chwilę gotować. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.
Zamiast masy budyniowej można zrobić gotowy krem Karpatka.
Upieczone placki przełożyć masą, wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
![]()
Ciasto jest naprawdę pyszne!!!
SMACZNEGO!!!
Edytowany przez agnieszkakk1982 27 marca 2010, 17:35
2 kwietnia 2010, 18:17
Babka czekoladowa
Składniki: 5 całych jajek, 1 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej, 1 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1 kostka margaryny lub masła, 3 łyżki kakako
Wykonanie: Jajka i cukier ubić,później dodać mąkę przenną i ziemniaczaną,cukier waniliowy,proszek do pieczenia. Margarynę roztopić i zaparzyć ciasto.Na koniec dodać kakao.Piec około 50 min w temperaturze 160 st.
Masa: 15 dkg cukru(8 czubatych łyżek), 6 - 7 łyżek wody lub mleka, 2-3 łyżki kakao, 20 dkg masła, 2 żółtka
Wykonianie: Mleko z cukrem i kakao zagotować i ostudzić.MAsło ucierać dodająć zółtka i ostudzone kakao.
Ja nie robie masy, ale jest w przepisie.
przepis Moniki 8403
- Dołączył: 2008-04-16
- Miasto: Polska
- Liczba postów: 21176
11 kwietnia 2010, 20:14
ciasto
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce sezonowe (truskawki jagody rabarbar)
białka ubić na sztywną pianę dodać cukier żółtka
i mąkę margarynę roztopić i schłodzić i na koniec wlać do ciasta
przelać do okrągłej formy dodać owoce sezonowe
piec ok. 30 minut w 180 st
- Dołączył: 2010-04-17
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 53
17 kwietnia 2010, 21:21
tutaj znalazłam fajne przepisy dietetyczne: www.przepisy-light.pl
18 kwietnia 2010, 16:05
Kochane a znacie przepis na musli bez cukru lub wiecie gdzie można je zakupić i jakiej firmy?.
- Dołączył: 2010-04-17
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 53
19 kwietnia 2010, 23:29
a może zamiast musli spróbuj zrobić sama granolę:
120g płatków owsianych
120g maki z pełnego przemiału
50g pestek słonecznika
25g pestek dyni
55g prażonych orzechów laskowych
25g migdałów, grubo pokrojonych
50ml oleju słonecznikowego
50ml miodu
55g rodzynek
55g suszonych moreli, grubo pokrojonych
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 140C. płatki owsiane, mąkę, orzech i pestki wymieszać w misce o dostawić.
2. Olej z miodem delikatnie podgrzewać w dużym garnku, aż się zmieszają. Zdjąć z ognia, dodać mieszankę owsianą i dobrze wymieszać, wyłożyć wszystko na tackę do pieczenia.
3. Piec 50 minut, aż granola będzie chrupka, mieszając od czasu do czasu, aby płatki owsiane nie przywierały. Wyjąć z pieca i dodać rodzynki oraz morele. Przechowywać w hermetycznym pojemniku aż do podania.
Naprawdę pyszna i bez cukru!!
Przepis ze stronki www.przepisy-light.pl