Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
Aniu a to cos dla ciebie , bos szpinakowo dziewczyna

Szpinakowe naleśniki z nadzieniem pieczarkowym

Uwielbiam naleśniki z pieczarkami - są straszliwie pozywne, smaczne i szybko się je robi. Tym razem stworzyłam własną wariację- naleśniki szpinakowe - kolor jak widać dość wściekły , ale jak na moje oko bardziej stymuluje apetyt a nie go wstrzymuje. No i ten smak!
Taki wiosenny wygląd i smak akurat na powitanie wiosny :)



Składniki na naleśniki:
-1 jajko
-szklanka mleka
-1/2 szklanki wody gazowanej
-ok. 100 g szpinaku mrozonego
-pełna szklanka mąki
-szczypta soli


Składniki na nadzienie:
-500 g pieczarek
-duza cebula
-sól
-pieprz ziołowy
-łyzka, dwie bułki tartej



***


Przygotowujemy nadzienie: Cebulę szatkujemy i szklimy na oliwie. Dodajemy starte na tarce jarzynowej o duzych oczkach pieczarki i dusimy aby puściły wodę. Gdy będą gotowe dodajemy pieprz, sól i zagęszczamy nadzienie bułką tartą.
Przygotowujemy naleśniki: Szpinak zalewamy wodą, mlekiem, wbijamy jajko. Całość miksujemy blenderem, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Sprawdzamy czy ciasto ma odpowiedni kolor i gęstość. Smazymy z obu stron. Na gotowe naleśniki nakładamy farsz, zwijamy dowolnie.

)

a to dla tych co lubia robić przetwory

Tania i smaczna sałatka na zimę do dań ciepłych, grilla, parówek na gorąco

Składniki:

1 kg białej kapusty,
1 kg cebuli,
1 kg marchwi,
1 kg buraków ćwikłowych,
6 szklanek wody,
1,5 szklanki octu,
3 łyżki stołowe soli,
1/2 szklanki cukru,
5 ziarenek ziela angielskiego,
5 ziarenek pieprzu,

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować. Cebulę pokroić w cienkie krążki, marchew i buraki zetrzeć na tarce ogrubych otworkach. Starte buraki i marchew wrzucić do gotującej się wody, gotować 10 min.
Dodać ziele, pieprz, sól, cukier, ocet i gotować jeszcze około 5 minut. Gorące składniki wraz z zalewą przekładać do słoików, zakręcić i pasteryzować 5 min.

Uwaga: Gotować krótko, uważać, by się nie rozgotowały.

Mmmm już dawno nie robiłam naleśników ze szpinakiem, chyba sobie zrobię w tym tygodniu :)
Pasek wagi
ciasto z orzechami 
skladniki: 
CIASTO:
2 szkl. mąki
¾ szkl. cukru
250g margaryny
6 jajek
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
oraz
300g dowolnych powideł
200-300 g orzechów

MASA BUDYNIOWA:

2 szkl. mleka
125g margaryny
1 żółtko
2 op. budyniu śmietankowego z cukrem ( po 60g )
12g mąki ziemniaczanej


Odłożyć białka i 2 łyżki cukru, resztę zagnieść na jednolite ciasto, podzielić na dwie części.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Każdą część ciasta wyłożyć na blachę 25x32 cm , posmarować powidłami i posypać orzechami. 

Na wierzch wyłożyć ubitą pianę.

Piec ok. 40 min. w temp. 2000C.

MASA BUDYNIOWA:

Zagotować szklankę mleka. W pozostałym mleku wymieszać resztę składników ( bez margaryny ), dodać do gorącego mleka, chwilę gotować. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.

Zamiast masy budyniowej można zrobić gotowy krem Karpatka.

Upieczone placki przełożyć masą, wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.


Ciasto jest naprawdę pyszne!!!
SMACZNEGO!!!

Babka czekoladowa

Składniki: 5 całych jajek, 1 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej, 1 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1 kostka margaryny lub masła, 3 łyżki kakako

Wykonanie: Jajka i cukier ubić,później dodać mąkę przenną i ziemniaczaną,cukier waniliowy,proszek do pieczenia. Margarynę roztopić i zaparzyć ciasto.Na koniec dodać kakao.Piec około 50 min w temperaturze 160 st.

Masa: 15 dkg cukru(8 czubatych łyżek), 6 - 7 łyżek wody lub mleka, 2-3 łyżki kakao, 20 dkg masła, 2 żółtka

Wykonianie: Mleko z cukrem i kakao zagotować i ostudzić.MAsło ucierać dodająć zółtka i ostudzone kakao.

Ja nie robie masy, ale jest w przepisie.

przepis Moniki 8403

ciasto

1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce sezonowe (truskawki jagody rabarbar)

białka ubić na sztywną pianę dodać cukier żółtka
i mąkę margarynę roztopić i schłodzić i na koniec wlać do ciasta
przelać do okrągłej formy dodać owoce sezonowe
piec ok. 30 minut w 180 st
tutaj znalazłam fajne przepisy dietetyczne: www.przepisy-light.pl
Kochane a znacie przepis na musli bez cukru lub wiecie gdzie można je zakupić i jakiej firmy?.

• 4 średnie cukinie 

• cebula 

• 2 łyżki oleju 

• 6 pomidorków 

• 15 dag szynki 

• 2 łyżeczki soku z cytryny 

• ząbek czosnku 

• 4 łyżki startego żółtego sera 

• sól, pieprz, 

• zielenina do dekoracji

1. Cukinie przekrój wzdłuż na pół, wydrąż i oprósz solą. 

2. Cebule posiekaj, zrumień na oleju. Z pomidorków usuń pestki, miąższ posiekaj. Szynkę pokrój, połącz z cebulą, pomidorkami i posiekanym czosnkiem, przypraw sola, pieprzem i sokiem z cytryny. 

3. Farszem napełnij cukinie, posyp serem. Zapiekaj 40 min w temp. 180°C. Udekoruj zieleniną

przepis wzięłam ze stronki www.przepisy-light.pl dużo innych fajnych przepisów można tam znaleźć :) 

a może zamiast musli spróbuj zrobić sama granolę:
120g płatków owsianych
120g maki z pełnego przemiału
50g pestek słonecznika
25g pestek dyni
55g prażonych orzechów laskowych
25g migdałów, grubo pokrojonych
50ml oleju słonecznikowego
50ml miodu
55g rodzynek
55g suszonych moreli, grubo pokrojonych

1.    Nagrzać piekarnik do temperatury 140C. płatki owsiane, mąkę, orzech i pestki wymieszać w misce o dostawić.
2.    Olej z miodem delikatnie podgrzewać w dużym garnku, aż się zmieszają. Zdjąć z ognia, dodać mieszankę owsianą i dobrze wymieszać, wyłożyć wszystko na tackę do pieczenia.
3.    Piec 50 minut, aż granola będzie chrupka, mieszając od czasu do czasu, aby płatki owsiane nie przywierały. Wyjąć z pieca i dodać rodzynki oraz morele. Przechowywać w hermetycznym pojemniku aż do podania.

Naprawdę pyszna i bez cukru!!
Przepis ze stronki www.przepisy-light.pl

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.