23 lutego 2010, 10:22
wołowina po argentyńsku
około 1 kg rostbefu lub pierwszek krzyżowej, 10 dag słoniny, pół szklanki białego wytrawnego wina, ćwierć szklanki bulionu, 2 łyzki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, 10 dag pieczarek, duża cebula, łyżka świeżoutartego chrzanu, 3 - 4 łyżki przesianej bułki tartej, surowe jajo, posiekana zielona część pietruszki, sól, pieprz
umyte i osuszone mięso mocno wygnieść ręką, natrzeć pieprzem, lekko skropić łyżką soku z cytryny, zostawić w chłodnym miejscu na pół godziny, po czym zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju, rondelwyłozyć cienkimi plastrami słoniny, wyłożyć mięso, skropić bulionem, wstawić na 20-30 min do nagrzanego piekarnika, piec polewając częścią wina i wytworzonym sosem
umyte i osuszone pieczarki drobno pokroić, skropić p[ozostałym sokiem z cytryny, połączyć z posiekaną cebulą i zeloną pitruszką oraz chrzanem, bułką tartą, solą, piprzem i surowym jajaem, bardzo dokładnie wymieszać, na pół upieczone mięso wyjąć, dokładnie posmarować przygotowaną pastą pieczarkową, mocno przyciskając ją do mięsa, mięso ponownie włożyc do rondla i piec około 40 min, skrapiając resztą wina, pokrojone na talary mięso ułozyc na ogrzanym półminsku, polać sosem przetartym przez sito
Edytowany przez Labutko 23 lutego 2010, 10:23
- Dołączył: 2006-11-20
- Miasto: Jaworek
- Liczba postów: 7421
24 lutego 2010, 19:52
Pasztet
1 kurczak
0,5kg. wątróbki drobiowej
0,5kg.żołądków drobiowych
0,70kg. marchewki
1 por
1 pietruszka
1 seler
2 jaja
2 łyzki bułki tartej
sól,pieprz,majeranek,czosnek odrobina masła
Mięso z warzywami ugotować w jednym garnku.Dodać troszkę vegety pozostawić do wystygniecia wszystko razem najlepiej ugotować to pod wieczór i zostawić na noc.Następnego dnia zmielić wszystko z rosołku włącznie z warzywami.Do masy dodać jaja oraz byułkę doprawić do smaku wymieszać i dodać 1,5 szklanki wywaru wymieszać.Foremki wysmarować masłem wyłożyć masę na wierz plasterki masła.Piec 45minut w 180-200 stopni.
- Dołączył: 2007-02-04
- Miasto:
- Liczba postów: 459
2 marca 2010, 11:50
Jak tu smakowicie dziewczyny, az slinka mi sie nazbierala, a obiad opiero za godzine.......
- Dołączył: 2006-11-20
- Miasto: Jaworek
- Liczba postów: 7421
11 marca 2010, 22:11
kobietki przestałyście gotowac czy co ?a pisać tu swięta niebawem
- Dołączył: 2006-11-20
- Miasto: Jaworek
- Liczba postów: 7421
13 marca 2010, 19:53
Biszkopt
4 jaja
1 łyzka maki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyzeczki proszku do pieczenia
0,5l śmietany 18%
truskawki mogą być mrożone
2 galaretki truskawkowe
**********************************
Białka ubić na sztywna pianę dodać cukier dalej ubijając następnie dodawać po 1 żółtku dajel ubijać dodać mąki proszek dobrze wymieszać ciasto wylac do tortownicy wysmarowanej masłem ale nie obsypanej piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 30-40 minut (zależy jaki piekarnik)gorące wyciągnąc pierdyknąć nim o podłoge i przekroić na pół na gorący biszkopt wyłożyć śmietanę taką prosto z kubka bez żadnego ubijania i przykryć druga częścią i tak zostawić do wystygnięcia rozmrożone truskawki poukładać na wierzchu i zalać galaretką lekko tężejącą ciacho lekkie i samczne do niedzielnej kawki jak znalazł.Smacznego
- Dołączył: 2006-11-20
- Miasto: Jaworek
- Liczba postów: 7421
13 marca 2010, 21:40
Małgoś aparat zjechał do boksu;(
- Dołączył: 2008-03-11
- Miasto: kosmos
- Liczba postów: 17468
22 marca 2010, 19:12
babka budyniowa
Składniki:
-6 jaj
-1,5
szklanki mąki
-2 łyzeczki
proszku do pieczenia
-1
szklanka cukru
-1,5
szklanki śmietany 12%
-3
opakowania budyniu
waniliowego
-cukier puder
***
Zołtka oddzielamy od białek. Ucieramy na
bardzo pulchną masę z cukrem, powolutku dodając mąkę z proszkiem i
śmietanę oraz budynie, ucieramy dalej. Na sam koniec dodajemy do całości
ubite białka na sztywną pianę, ostrożnie mieszamy łyzką.
Wlewamy do formy i pieczemy około 45 minut w
175 stopniach.