Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
zrobiłam chlebek z ziarnami Ewy przepisu i powiem Wam że bardzo smaczny wyszedł tylko musiałam łapać z garnka bo wykipiał
Pasek wagi

wołowina po argentyńsku

około 1 kg rostbefu lub pierwszek krzyżowej, 10 dag słoniny, pół szklanki białego wytrawnego wina, ćwierć szklanki bulionu, 2 łyzki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, 10 dag pieczarek, duża cebula, łyżka świeżoutartego chrzanu, 3 - 4  łyżki przesianej bułki tartej, surowe jajo, posiekana zielona część pietruszki, sól, pieprz

umyte i osuszone mięso mocno wygnieść ręką, natrzeć pieprzem, lekko skropić łyżką soku z cytryny, zostawić w chłodnym miejscu na pół godziny, po czym zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju, rondelwyłozyć cienkimi plastrami słoniny, wyłożyć mięso, skropić bulionem, wstawić na 20-30 min do nagrzanego piekarnika, piec polewając częścią wina i wytworzonym sosem

umyte i osuszone pieczarki drobno pokroić, skropić p[ozostałym sokiem z cytryny, połączyć z posiekaną cebulą i zeloną pitruszką oraz chrzanem, bułką tartą, solą, piprzem i surowym jajaem, bardzo dokładnie wymieszać, na pół upieczone mięso wyjąć, dokładnie posmarować przygotowaną pastą pieczarkową, mocno przyciskając  ją do mięsa, mięso ponownie włożyc do rondla i piec około 40 min, skrapiając resztą wina, pokrojone na talary mięso ułozyc na ogrzanym półminsku, polać sosem przetartym przez sito

Pasztet
1 kurczak
0,5kg. wątróbki drobiowej
0,5kg.żołądków drobiowych
0,70kg. marchewki
1 por
1 pietruszka
1 seler
2 jaja
2 łyzki bułki tartej
sól,pieprz,majeranek,czosnek odrobina masła
Mięso z warzywami ugotować w jednym garnku.Dodać troszkę vegety pozostawić do wystygniecia wszystko razem najlepiej ugotować to pod wieczór i zostawić na noc.Następnego dnia zmielić wszystko z rosołku włącznie z warzywami.Do masy dodać jaja oraz byułkę doprawić do smaku wymieszać i dodać 1,5 szklanki wywaru wymieszać.Foremki wysmarować masłem wyłożyć masę na wierz plasterki masła.Piec 45minut w 180-200 stopni.
Pasek wagi
Jak tu smakowicie dziewczyny, az slinka mi sie nazbierala, a obiad opiero za godzine.......
Pasek wagi
kobietki przestałyście gotowac czy co ?a pisać tu swięta niebawem
Pasek wagi
Biszkopt
4 jaja
1 łyzka maki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyzeczki proszku do pieczenia
0,5l śmietany 18%
truskawki mogą być mrożone
2 galaretki truskawkowe
**********************************
Białka ubić na sztywna pianę dodać cukier dalej ubijając następnie dodawać po 1 żółtku dajel ubijać dodać mąki proszek dobrze wymieszać ciasto wylac do tortownicy wysmarowanej masłem ale nie obsypanej piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 30-40 minut (zależy jaki piekarnik)gorące wyciągnąc pierdyknąć nim o podłoge i przekroić na pół na gorący biszkopt wyłożyć śmietanę taką prosto z kubka bez żadnego ubijania i przykryć druga częścią i tak zostawić do wystygnięcia rozmrożone truskawki poukładać na wierzchu i zalać galaretką lekko tężejącą ciacho lekkie i samczne do niedzielnej kawki jak znalazł.Smacznego
Pasek wagi
a gdzie foto???

                        Sałatka trzy smaki

Składniki:

  • rzodkiewki,
  • świeży ogórek,
  • ser feta,
  • sól,
  • przyprawy.

Przygotowanie:

Rzodkiewki i ogórka myjemy i obieramy. Warzywa i fetę kroimy w kostkę. Mieszamy składniki. Przyprawiamy.

sałatka porowo-buraczana

Składniki:

  • słoiczek buraczków konserwowych,
  • duży por,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 3 łyżki majonezu light,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Buraczki odlać z zalewy, jajka pokroić, pora posiekać. Wymieszać składniki z majonezem, doprawić wg uznania.

sałatka z tuńczyka

Składniki:

  • tuńczyk w sosie własnym,
  • główka sałaty,
  • puszka kukurydzy,
  • pół ogórka,
  • 2 pomidory,
  • 1 marchewka,
  • szczypiorek,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie:

Sałatę rwiemy na kawałki. Ogórka i pomidory kroimy w kostkę. Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek siekamy. Dodajemy odsączonego tuńczyka i kukurydzę.

Przyprawiamy do smaku.

Małgoś aparat zjechał do boksu;(
Pasek wagi
babka budyniowa

Składniki:
-6 jaj
-1,5 szklanki mąki
-2 łyzeczki proszku do pieczenia
-1 szklanka cukru
-1,5 szklanki śmietany 12%
-3 opakowania budyniu
waniliowego
-cukier puder



***


Zołtka oddzielamy od białek. Ucieramy na bardzo pulchną masę z cukrem, powolutku dodając mąkę z proszkiem i śmietanę oraz budynie, ucieramy dalej. Na sam koniec dodajemy do całości ubite białka na sztywną pianę, ostrożnie mieszamy łyzką.
Wlewamy do formy i pieczemy około 45 minut w 175 stopniach.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.