- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
12 lutego 2010, 20:36
schab lakierowany
około 2 kg schabu karkowego, łyzeczka mielonego pieprzu, po ćwierć łyżeczki mielonego imbiru
cynamonu, goździków i gałki muszkatłowej, 4 łyzki sosu sojowego, 3 łyżki miodu, 3 łyzki cukru
szklanka lekkiego bulionu, ok. 2 łyzek oleju, sól
Wymieszać sos sojowy z korzeniami, umyte i osuszone mięso mocno wygnieść ręką, natrzeć
przygotowanym sosem sojowym, w przykrytej salatercewstawić na kilka godzin do lodówk
po czym oprószyć solą, uformować pieczeń, obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym
oleju, przełozyc do brytfanny, skropić bulionem, piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut
w rondelku podgrzać 3-4 łyżki bulionu, dodać cukier i miód, dokładnie wymieszać
mięsoprzewrócić, mocno ponakłuwać ostrym cienkim nozem, posmarować przygotowanym
miodem i piec 70-80 minut często smarując miodem i polewając sosem z pieczeni
najlepiej podawać z ryżem
12 lutego 2010, 20:39
śmiej się Basia śmiej
ja zwykle jak piekę mięso to jeden kawałek
12 lutego 2010, 20:51
schab po staropolsku
ok 1 kg schabu środkowego bez kości, łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki otartego majeranku 10deg suszonych śliwek bez pestek
2 łyzki miodu, 2 duże cebule, łyzka smalcu, łyzka dowolnego tłuszczu
pół szklanki białego wytrawnego wina, sól, pieprz
umyty i osuszony schab skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem
i połową majernaku, owinąć folią, zostawić na 3-4 godziny w chłodnym miejscu
po czym wyjąć z folii, obsmazyc ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu
przełożyć do rondla, skropić częścią wina, polać stopionym tłuszczem, wstawić do
nagrzanego piekarnika
umyte śliwki zalać wodą, zostawić na kilka minut po czym krótko obgotować
obraną cebulę drobno pokroić
po 20 minutach pieczenia schab posypać cebulą, obłozyć śliwkami, skropić wodą
w której się moczyły sliwki oraz resztą wina, przykryć, piec 40-50 minut
miękkie mięso wyjąć, przestudzić, pokroić w plastry, ułożyc w żaroodpornym
półmisku, do sosu dodać łyżeczkę majeranku, miód i pieprz, zagotować
przetrzeć przez sito, sosem tym polać mięso i wstawić je jeszcze na chwilę
do nagrzanego piekarnia, podawać z kluskami śląskimi lub francuskimi
pieczonymi ziemniakami
ale co ta są francuskie pieczone ziemniaki to nie wiem
14 lutego 2010, 16:35
15 lutego 2010, 07:49
15 lutego 2010, 09:27
15 lutego 2010, 11:32
wieprzowina na sposób prababci
1 - 1,20kg schabu karkowego bez kości, 75 dag suszonych śliwek bez pestek,
4 - 5 ząbków czosnku, ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatłowej, goździki
2 łyzk oleju, 2 szklanki bardzo mocnej herbaty, szklanka mleka, szklanka słodkiej
śmietanki (12 %) sól, pieprz ewentualnie szczypta cukru
śliwki umyś, osączyć na sicie, przeozyc do rondla, zalać bardzo maocną herbatą, zostawić na noc
umyte i osuszone mięso mocno wygnieść ręką, uformować pieczeń, naszpikować goździkami
obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju, w brytwance zagotować mleko
wrzucić roztarty czosnek, włożyć mięso, posypać solą i pieprzem oraz gałka muszkatłową
polac śmietanką, przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 100 minut
pod koniec pieczenia odkryć
zagotować śliwki w herbacie, osączyć na sicie, miękkie mięso wyjąć, pokroić w plastry
ułożyć na ogrzanym żaroodpornym półmisku, sos przetrzeć przez sito, dodać śliwki
doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem, gotowac na małym ogniu
5 - 8 minut, mieso polac sosem, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika
podawać z frytkami lub kluskami
17 lutego 2010, 14:07
17 lutego 2010, 14:19
17 lutego 2010, 17:41