Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami

schab lakierowany

około 2 kg schabu karkowego, łyzeczka mielonego pieprzu, po ćwierć łyżeczki mielonego imbiru

cynamonu, goździków i gałki muszkatłowej, 4 łyzki sosu sojowego, 3 łyżki miodu, 3 łyzki cukru

szklanka lekkiego bulionu, ok. 2 łyzek oleju, sól

Wymieszać sos sojowy z korzeniami, umyte i osuszone mięso mocno wygnieść ręką, natrzeć

przygotowanym sosem sojowym, w przykrytej salatercewstawić na kilka godzin do lodówk

po czym oprószyć solą, uformować pieczeń, obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym

oleju, przełozyc do brytfanny, skropić bulionem, piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut

w rondelku podgrzać 3-4 łyżki bulionu, dodać cukier i miód, dokładnie wymieszać

mięsoprzewrócić, mocno ponakłuwać ostrym cienkim nozem, posmarować przygotowanym

miodem i piec 70-80 minut często smarując miodem i polewając sosem z pieczeni

najlepiej podawać z ryżem

śmiej się Basia śmiej

ja zwykle jak piekę mięso to jeden kawałek

 

schab po staropolsku

ok 1 kg schabu środkowego bez kości, łyżeczka soku z cytryny

2 łyżeczki otartego majeranku 10deg suszonych śliwek bez pestek

2 łyzki miodu, 2 duże cebule, łyzka smalcu, łyzka dowolnego tłuszczu

pół szklanki białego wytrawnego wina, sól, pieprz

umyty i osuszony schab skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem

i połową majernaku, owinąć folią, zostawić na 3-4 godziny w chłodnym miejscu

po czym wyjąć z folii, obsmazyc ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu

przełożyć do rondla, skropić częścią wina, polać stopionym tłuszczem, wstawić do

nagrzanego piekarnika

umyte śliwki zalać wodą, zostawić na kilka minut po czym krótko obgotować

obraną cebulę drobno pokroić

po 20 minutach pieczenia schab posypać cebulą, obłozyć śliwkami, skropić wodą

w której się moczyły sliwki oraz resztą wina, przykryć, piec 40-50 minut

miękkie mięso wyjąć, przestudzić, pokroić w plastry, ułożyc w żaroodpornym

półmisku, do sosu dodać łyżeczkę majeranku, miód i pieprz, zagotować

przetrzeć przez sito, sosem tym polać mięso i wstawić je jeszcze na chwilę

do nagrzanego piekarnia, podawać z kluskami śląskimi lub francuskimi

pieczonymi ziemniakami

ale co ta są francuskie pieczone ziemniaki to nie wiem

Małgoś jak to ni wiesz co to są francuskie ziemniaki pieczone??????
Pasek wagi
                                              KORA ORZECHOWA
- 8 BIAŁEK
- 20 DKG CUKRU
- 3 ŻÓŁTKA
- 10 DKG WIÓREK KOKOSOWYCH
- 10 DKG ORZECHÓW KROJONYCH
- 1 ŁYŻKA MĄKI
- 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
- 10 DKG RODZYNEK
- 10 DKG MIELONYCH ORZECHÓW

      WYKONANIE :

Z BIAŁEK UBIC PIANĘ , DODAC CUKIER , ŻÓŁTKA I RESZTĘ SKŁADNIKÓW
UPIEC DWA PLACKI


          MASA;
- 1 PUSZKA  BRZOSKWIŃ
- 2 BUDYNIE  ŚMIETANKOWE
- 3 ŁYZKI CUKRU
- 3\4 SZKLANKI WODY
- 1 ŁYZKA MĄKI
- 2 GALARETKI BRZOSKWINIOWE
- 2 PACZKI DELICJI ( 0,5 KG )
- 1 1\2 KOSTKI MARGARYNY
 

   WYKONANIE :

SYROP Z BRZOSKWIŃ ZAGOTOWAC Z CUKREM. BUDYNIE ,MĄKĘ , 5 ŻÓŁTEK ROZPUŚCIC W WODZIE I ZAGOTOWAC Z SYROPEM .WYSTUDZIC I UTRZEC Z MARGARYNĄ . NA JEDEN PLACEK WYŁOŻYC 1\2 MASY NA TO DELICJE NASĄCZONE W KAWIE (MOŻE BYC ALKOHOL) NA DELICJE WYKŁADAMY RESZTĘ MASY I PRZYKRYWAMY DRUGIM  PLACKIEM . NA TO WYŁOŻYC BRZOSKWINIE I ZALEWAMY TĘŻEJĄCĄ GALARETKĄ.


                                                                          SMACZNEGO :)

Pasek wagi
Z tym lakierowanym to moze byc problem, ale od czego sa fantazje kulinarne. dzieki

a ten staropolski-latwizna. damy rade.

wieprzowina na sposób prababci

1 - 1,20kg schabu karkowego bez kości, 75 dag suszonych śliwek bez pestek,

4 - 5 ząbków czosnku, ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatłowej, goździki

2 łyzk oleju, 2 szklanki bardzo mocnej herbaty, szklanka mleka, szklanka słodkiej

śmietanki (12 %) sól, pieprz ewentualnie szczypta cukru

śliwki umyś, osączyć na sicie, przeozyc do rondla, zalać bardzo maocną herbatą, zostawić na noc

umyte i osuszone mięso mocno wygnieść ręką, uformować pieczeń, naszpikować goździkami

obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju, w brytwance zagotować mleko

wrzucić roztarty czosnek, włożyć mięso, posypać solą i pieprzem oraz gałka muszkatłową

polac śmietanką, przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 100 minut

pod koniec pieczenia odkryć

zagotować śliwki w herbacie, osączyć na sicie, miękkie mięso wyjąć, pokroić w plastry

ułożyć na ogrzanym żaroodpornym półmisku, sos przetrzeć przez sito, dodać śliwki

doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem, gotowac na małym ogniu

5 - 8 minut, mieso polac sosem, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika

podawać z frytkami lub kluskami

Biała kiełbasa z makaronem-zapiekanka Isi

Składniki Przepis
 



Na 4 osoby bierzemy :

4 sztuki białej kiełbasy
40 dag makaronu ( ja wzięłam kokardki)
2 cebule
4 ząbki czosnku
olej
pieprz
mielona słodka papryka
jarzynka
sporo majeranku
Kiełbaskę umyć, ponakłuwać gęsto czubkiem ostrego noża i podsmażyć na tłuszczu na rumiano.
Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu udusić posiekaną cebulę.
Pod koniec dodać paprykę (sporo, dla koloru makaronu).
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu - nie musi być miękki.
Odcedzony makaron wrzucić z powrotem do garnka.
Dodać cebulę z papryką, a na patelnię nalać odrobinę wody, zagotować i z całym smakiem po smażeniu dodać do makaronu.
Przyprawić majerankiem, jarzynką i wymieszać.
Pokosztować i ewentualnie doprawić do smaku.
Makaron przełożyć do naczynia do zapiekania (np. prodiża wyłożonego papierem do pieczenia).
Na wierzchu ułożyć kiełbaskę. Na kiełbaskę wycisnąć przez praskę czosnek i posypać go obficie czarnym, zmielonym pieprzem.
Zapiekać do zrumienienia czosnku (ok. 30 min.). Bardzo uważać, bo łatwo się przypala.
Można wziąć po dwa ząbki czosnku na każdą kiełbaskę i po dwie kiełbaski na osobę...

Ja podaję z ogórkirm konserwowym lub kiszonym. Smacznego.

naprawdę świetne jedzonko , łatwe i pyszne jak się zrobi samemu białą kiełbaskę
a tu przepis na kiełbaskę z kiszoną kapustą , też pychotka i tez łatwy z piekarnika na stół .

Biała kiełbasa w kapuście

Składniki Przepis
... ...  
1 kg kiszonej kapusty
75 dag dobrej białej kiełbasy
2-3 winne jabłka
2 średnie cebule
5-6 suszonych grzybów
liść laurowy
ziele angielskie
sól,pieprz do smaku
2-3 ząbki czosnku
2 kostki rosołowe grzybowe
2 łyżki tłuszczu do podsmażenia kiełbasy i cebuli
szczypta majeranku
                                                ... 
Grzyby umyć, namoczyć minimum na pół godziny w 1 szklance przegotowanej ,
ciepłej wody. Następnie wyjąć, pokroić grzyby w paseczki. Wodę zostawić.

Kapustę pokroić dość drobno, przepłukać wodą. Jak wolimy niezbyt kwaśną
i bardziej delikatną - można zalać wodą,zagotować i odlać wodę. Ja nie odlewam.
W wodzie pozostałej po moczeniu grzybów rozpuścić kostki rosołowe, wlać do kapusty, dodać pokrojone grzyby,czosnek roztarty z solą i przyprawy.
Jabłka pokroić w ósemki, wrzucic do kapusty.
Kapustę dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż będzie miękka.
W razie potrzeby podlewamy w trakcie duszenia wodą żeby nie była zbyt sucha.

Kiełbasę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i podsmażyć na rumiano z obu
stron. Wyjąć,ponacinać skośnie aby wypłynął sok.
W tym czasie rozgrzać piekarnik.
Do dość dużego naczynia żaroodpornego lub tzw. gęsiarki wykładamy kapustę,
na wierzch dajemy kiełbasę. Posypujemy po wierzchu delikatnie majerankiem
i pieczemy ok. pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.

Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kiełbasy (można ewentualnie uzupełnić łyżką masła) podsmażamy pokrojoną w dość grube talarki cebulę.
Przed podaniem cebulę układamy na kiełbasie.
Podajemy z pieczywem.
Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

a to cos na szybko na kolację bez całowania

Cebulowe ciasto

Składniki Przepis
125g. maki pszennej
125g. serka homogenizowanego
125g. margaryny
1/4 paczki proszku do pieczenia (1 lyzeczka)
125g. boczku wedzonego pokrojonego w kosteczke
500g. cebuli pokrojonej w plasterki
200ml. kwasnej smietany
1 duze lub 2 male jajka
lyzeczka soli
Z maki, margaryny, sera i proszku do pieczenia zrobic ciasto i wylozyc nim tortownice (moja ma 26 cm.)
Boczek i cebule podsmazyc, wylozyc na ciasto. Mozna jeszcze posypac startym zoltym serem (jak kto lubi).
Kwasna smietane wymieszac z jajkami i sola i wylac na wierzch.
Piec przy 200°C okolo 30 - 40 minut (zalezy od piekarnika).

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.