Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
Co do parówek.Najlepiej się sprawdzają MORLINKI
Pasek wagi
Dzisiaj robiłam trufle czekoladowe z przepisu znalezionego w "Kuchni". Wg mnie z truflami nie mają one nic wspólnego, ale są pyszne o ile ktoś lubi takie specjały. Oto przepis:
250g gorzkiej czekolady dobrego gatunku min 70% (ja użyłam 90%) *
125 ml śmietany kremówki
25 g masła
Orzechy włoskie wg uznania
kakao w proszku wg uznania
wiórki kokosowe wg uznania

Pokruszyć czekoladę na małe kawałki i wrzucić do miski. W rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać mało i zdjąć z ognia. Wylać śmietanę na pokruszoną czekoladę i pozostawić na parę minut aby czekolada się roztopiła.

Wymieszać masę i pozostawić na kolejne kilka minut. Ponownie starannie wymieszać, a następnie przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2h **

Uprażyć orzechy na patelni i rozdrobnić  żeby była posypka, do drugiej miski wsypać wiórki, do trzeciej kakao.
Nabierać łyżeczką masę, formować kulki i obtaczać w wybranej posypce. Wszystkie kulki wstawić jeszcze do lodówki na ok 30 minut, żeby stwardniały.
moje zmiany
* można dodać pół na pół z mleczną czekoladą, żeby nie było za gorzkie.
** lepiej formuje się kulki jak masa jeszcze nie jest do końca zastygnięta, po dwóch godzinach jest zdecydowanie za twarda.
Oto kilka kulek moich cukierków:

Nie są zbyt zgrabne, ale przecież i tak wylądują w brzuchach ;)

Pyszna sałatka
[przepis dla dwóch osób]

woreczek ryżu parabolicznego
garść mrożonego groszku
szynka drobiowa [daję dwa grube plastry]
puszka ananasa w zalewie [wystarczą 3 plastry]
sól, pieprz
2 łyżki majonezu [winiary najlepszy do tej sałatki]

Ryż gotujemy jak na opakowaniu i zostawiamy do wystygnięcia. Mrożony groszek wsypujemy na miseczkę i zalewamy wrzątkiem [dosłownie na chwilę, chodzi o to żeby groszek się rozmroził i nie stracił pięknego zielonego koloru]. Szynkę drobiową kroimy w małą kostkę. Plastry ananasa kroimy w małe słupki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy sól, pieprz i 2 łyżki majonezu, wkładamy do lodówki na 30 min żeby sałatka się przegryzła.

Sałatka szybka i smaczna. Robiłam ją już parę razy i ciągle za mną chodzi... Zamiast groszku można dać kukurydzę z puszki [taką wersję zrobię dzisiaj na kolację], można też dodać trochę pora drobno pokrojonego...

Jutro wpis edytuję to wrzucę fotki...

CHLEBUŚ WŁASNEJ ROBOTY Z ZIARNEM I OTREBAMI :))
                        *****************************
1 szkl . maki
1szkl letniej wody
10 dkg drozdzy
1 lyżeczka cukru

mieszamy w duzej misce i jak podrośnie trochę to dodajemy
1 kg maki
1 szkl otrąb pszennych
2łyżki płatków owsianych
1/2 szkl ziarna (pestki dyni , słonecznik , siemię lniane )
3 łyżeczki soli
3.5 szkl letniej wody
mieszamy wszystko lyzką i do wyrośnięcia zostawiamy

jak podrośnie przekładamy do keksówek (moja maja wymiary 28x11)

                   *****************************

czekamy jak znowu podwoi objetość i wkładamy do piecyka nagrzanego 200 stopni


Piecyk musi być goracy bo inaczej ciasto dalej bedzie rosło i nam wykipi z foremek ;)

SMACZNEGO :))

dziweczyny ja mam problem ...nigdy nie wiem na ile ustawic piekarnik i jak dlugo ma sie w mnim cos piec

w niedziela chcialabym zrobic ....schyb ..kawalki na na kotlety , z pora i ziemniakami ...w rekawie ...jak wy to mowicie w piekarniku jakims tam zapaomnialam ...doradzcie na ile to wlazyc i jaka temperature ustawiac

Pasek wagi

nie wiem czy dobrze poradze ale ja ustawiam na 180 stopni

i na taki znaczek zkwadrat z dwoma kreskami

Pieczeń z ananasem

około 1,5 kg wieprzowiny bez kości (szynka, łopatka, schab karkowy)

2 ząbki czosnku, po łyzce skórki otartej z cytryny i z pomarańczy

2 łyzki suszonej miety, nieduża puszka ananasa w kostkach, sok

z cytryny i 2 pomarańczy, łyżeczka cukru, łyzka mąki ziemniaczanej

kieliszekbiałego wytrawnego wina, 2 łyżki masła. łyżka dowolnego

tłuszczu, sól, pieprz

umyte i osuszone ieso wygnieść ręką , natrzeć czosnkiem roztartym z solą , pieprzem, połową skórek z cytryny i pomarańczy oraz połową suszonej mięty, owinąć folią, wstawić na 3-4 godz. do lodówki

wyjąć z folii, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, polać stopionym masłem, skropić 1-2 łyżkami wina i wstawić na 10-15 minut do mocno nagrzanego piekarnika

kiedy pieczeń się zrumieni, zmniejszyć płomień i piec skrapiając winem

do rondelka wlać sok z ananasa, pomarańczy i cytryny, dodać cukier oraz pozostałą miętę i skórki cytrusowe, zagotowac na małym ogniu

wymieszać 1 - 2  łyżki zimnej wody z mąka ziemniaczaną, wlać do sosu, podgrzewac do zgęstnienia

częścią tego sosu (ok. 1/3) polewać mięso pod koniec pieczenia a do reszty wrzucić ananasa i podgrzać

pieczeń pokroić na plastry, polać przetartym sosem z pieczeni, sos ananasowy podac w sosjerce

no a jak dlugo to pieczesz ....zobacze co to jest u mnie ten kwadrat z 2 kreskami
Pasek wagi

piekę tyle minut ile waży mięso czasem dłuzej do 20 minut

Malgos ta pieczen ananasowa to swietny przepis- juz wiem jak go zmodyfikuje!!!!!!!!!
A propos jak mam dwadziescia kilo miesa to ile piec???? smieje sie no bo przeciez nie 20 godz.wiem okolo 4-5

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.