- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
10 lutego 2010, 14:52
11 lutego 2010, 14:03
12 lutego 2010, 11:42
12 lutego 2010, 11:49
dziweczyny ja mam problem ...nigdy nie wiem na ile ustawic piekarnik i jak dlugo ma sie w mnim cos piec
w niedziela chcialabym zrobic ....schyb ..kawalki na na kotlety , z pora i ziemniakami ...w rekawie ...jak wy to mowicie w piekarniku jakims tam zapaomnialam ...doradzcie na ile to wlazyc i jaka temperature ustawiac
12 lutego 2010, 16:57
nie wiem czy dobrze poradze ale ja ustawiam na 180 stopni
i na taki znaczek zkwadrat z dwoma kreskami
12 lutego 2010, 17:21
Pieczeń z ananasem
około 1,5 kg wieprzowiny bez kości (szynka, łopatka, schab karkowy)
2 ząbki czosnku, po łyzce skórki otartej z cytryny i z pomarańczy
2 łyzki suszonej miety, nieduża puszka ananasa w kostkach, sok
z cytryny i 2 pomarańczy, łyżeczka cukru, łyzka mąki ziemniaczanej
kieliszekbiałego wytrawnego wina, 2 łyżki masła. łyżka dowolnego
tłuszczu, sól, pieprz
umyte i osuszone ieso wygnieść ręką , natrzeć czosnkiem roztartym z solą , pieprzem, połową skórek z cytryny i pomarańczy oraz połową suszonej mięty, owinąć folią, wstawić na 3-4 godz. do lodówki
wyjąć z folii, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, polać stopionym masłem, skropić 1-2 łyżkami wina i wstawić na 10-15 minut do mocno nagrzanego piekarnika
kiedy pieczeń się zrumieni, zmniejszyć płomień i piec skrapiając winem
do rondelka wlać sok z ananasa, pomarańczy i cytryny, dodać cukier oraz pozostałą miętę i skórki cytrusowe, zagotowac na małym ogniu
wymieszać 1 - 2 łyżki zimnej wody z mąka ziemniaczaną, wlać do sosu, podgrzewac do zgęstnienia
częścią tego sosu (ok. 1/3) polewać mięso pod koniec pieczenia a do reszty wrzucić ananasa i podgrzać
pieczeń pokroić na plastry, polać przetartym sosem z pieczeni, sos ananasowy podac w sosjerce
12 lutego 2010, 18:02
12 lutego 2010, 20:19
piekę tyle minut ile waży mięso czasem dłuzej do 20 minut
12 lutego 2010, 20:31