Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
Widac , że wesołe z was kobietki, na ''odchudzonej''vitalii ten temat to promyczek!!!Jestem fanką tego tematu, tak trzymacZ takim podejściem łatwiej się żyje a i odchudzanie nie jest uciążliwe.Ja osobiście nie lubię gotowac ,raczej wolę jeśc(gotuję bo muszę). Może jak zacznę gotowac coś interesującego to na pewno podzielę się z Wami przepisem.Serdecznie pozdrawiam!!!!
BLOK CZEKOLADOWY:  25dag margaryny,  0,5 szkl. wody,     2 szlk. cukru,   5-6 łyżek kakao,   50dag.mleka w proszku,   herbatniki  ,    bakalie.                    Woda+cukier+margaryna-  zagotowac,   roznieszac mleko w proszku z kakao i po malutku dodawac zagotowane składniki, dokładnie wymieszac i dodac pokruszone herbatniki i bakalie.Całoś do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub folia aluminiową i do lodóweczki na jakiś czas aż masa będzie twarda.      Pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu ...hehe i dietetyczne(nie da rady dużo zjeśc bo piekielnie słodkie i sycące).
a może znacie jakiś sprawdzony przepis na chleb/bułkę, potocznie zwana buchta?
coś takiego


> a może znacie jakiś sprawdzony przepis na
> chleb/bułkę, potocznie zwana buchta?coś takiego

Buchty tak naprawdę to takie drożdżowe kluski / bułki na parze.
To co pokazujesz na zdjęciu to bułki drożdżowe pieczone w piecu.A nie możesz wziąść przepisu ze strony z której wzięłaś zdjęcie?
Pasek wagi
pyszne grzanki z ogórkiem kiszonym i serem pleśniowym

4 kromki chleba [pszenny, z ziarnem - jak kto woli]
4 ogórki kiszone
1 ser pleśniowy [ja daję okrągły z ziołami lub papryką]
4 plasterki chudej wędliny [najlepiej drobiowej]

na kromki kładziemy po plasterku wędliny, na to pokrojone w kostkę ogórki i serek pleśniowy. zapiekamy w temp 150 - 180 stopni 20 min. pyszne!!!
niestety nie wiem ile mają kcal....
znalazłam świetny przepis na piersi z kurczaka
trza wypróbować,może nawet dzisiaj

PIERSI Z KURCZAKA ZAPIEKANE NA PORACH -no i dietetyczne,czyli jak dla nas w sam raz,bo nie są smażone :-) i rodzince też będą smakowały na pewno ;-)

Składniki:
-2 piersi z kurczaka,czyli jedna podwójna ;-)
-2-3 pory-tak by pokryły dno naczynia żaroodpornego
-majonez
-przyprawy do kurczaka jakie kto lubi,sól

1. Piersi kroimy w sredniej wielkosci kawałki (Proponuje na 4 części każdą), przyprawiamy.
2. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ciasno pokrojone w grube plastry pory (można trochę posolić).
3. Na porach układamy bardzo blisko siebie kawałki kurczaka.
4. Z wierzchu smarujemy całość majonezem tak by nic nie wystawało, ale też nie zagrubo :) (na zdjęciu niżej wygląda "grubiej"  :) niż w rzeczywistości) i wstawiamy do piekarnika na 45-60 minut w temperaturze 180 Gdy się zrumieni możemy stawiać na stół.

Mięsko jest mięciutkie, kruche i bardzo smaczne

Smacznego


   
Pasek wagi
MUFFINKI KAKAOWO-TWAROŻKOWE

składniki:

1. ciasto:
1 szkl mąki
1/3 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka kakała icon_smile.gif
1/3 szkl mleka
2 łyżki oleju
1 jajko

2. twarożek:
200g białego sera
jajko
łyżka cukru
łyżeczka cukru wanilinowego

1. Mąkę, cukier, proszek i kakao wymieszać. Wlać mleko i olej, wbić jajko, szybko wymerdać łyżką na jednolite ciasto (nie za długo).
2. Serek, jajko i cukry utrzeć widelcem w miseczce.

Foremkę wyłozyć papierkami albo wysmarować masłem. Nakładać po pół łyżki ciasta, na to pół łyżki twarożku i pół łyżki ciasta. Wychodzi tak ok 8-10 muffinków, zależy od wielkości łyżki icon_biggrin.gif Piec ok 20-30 min w temp 180 st.

Agusienka123 twój przepis na kurczaka w porach jest super!!!
Przepis z wielkego żarcia.Polecam.Sama robiłam Pycha.Hit na grilowych imprezach lub plenerowych wypadach
Utopenec
serdelki lub grubsze krótkie parówki - oryginalnie powinny być czeskie "spekacky"
cebula
według gustu może być papryka
woda
ocet
przyprawy:sól, pieprz ziarnisty,ostra i słodka papryka, chili, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, kolendra i takie jak ktoś lubi

rn
rn Wykonanie jest bardzo proste.To doskonała przekąskarndo piwa i alkoholu. Wśród moich znajomych robi furorę - zawsze sięrnpytają czy będą utopence. To niekonwencjonalny sposób podania banalnychrnserdelków.
Z doświadczenia (po wypróbowaniu kilku rodzajów kiełbasekrni z braku czeskiego oryginału) najlepsze były małe parówki drobiowe zrnmorlin.

 Ilość serdelków uzależniona jest od apetytu. Jarnwykonuje w słoiku 3 litrowym z 1 kg serdelków na szklankę octu i 3rnszklanki wody.

Serdelki obrać z folii, ponakrawać wzdłuż. Cebulęrnobrać, przekroić na pól, pokroić na talarki. Do środka każdegornserdelka włożyć po kawałku pokrojonej w plastry cebuli i ewentualniernpapryki, spiąć wykałaczką. Ułożyć w słoiku (wielkość słoika zależy odrnilości serdelków), pozostałą paprykę i cebulę lub nawet dodatkowo jednąrnskrojoną wrzucić do słoika.

W międzyczasie przygotować zalewęrnoctową. Zależy od ostrości: dla zalewy ostrej 10% ocet rozcieńczać wrnstosunku 1:3, dla zalewy łagodnej dolać więcej wody lub zastosować ocetrno mniejszym stężeniu. W tej chwili w sprzedaży są octy smakowe, możnarneksperymentować aż się utrafi na ten najbardziej odpowiadający gustomrnsmakowym.
Wodę z octem i przyprawami zagotować. Po przestudzeniu zalać serdelki.

odstawić na trzy dni, po tym czasie utopence gotowe do spożycia, przechowywać wtedy w lodówce.

Życzę smacznego


Pasek wagi
Przepis z wielkego żarcia.Polecam.Sama robiłam Pycha.Hit na grilowych imprezach lub plenerowych wypadach
Utopenec
serdelki lub grubsze krótkie parówki - oryginalnie powinny być czeskie "spekacky"
cebula
według gustu może być papryka
woda
ocet
przyprawy:sól, pieprz ziarnisty,ostra i słodka papryka, chili, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, kolendra i takie jak ktoś lubi

rn
rn Wykonanie jest bardzo proste.To doskonała przekąskarndo piwa i alkoholu. Wśród moich znajomych robi furorę - zawsze sięrnpytają czy będą utopence. To niekonwencjonalny sposób podania banalnychrnserdelków.
Z doświadczenia (po wypróbowaniu kilku rodzajów kiełbasekrni z braku czeskiego oryginału) najlepsze były małe parówki drobiowe zrnmorlin.

 Ilość serdelków uzależniona jest od apetytu. Jarnwykonuje w słoiku 3 litrowym z 1 kg serdelków na szklankę octu i 3rnszklanki wody.

Serdelki obrać z folii, ponakrawać wzdłuż. Cebulęrnobrać, przekroić na pól, pokroić na talarki. Do środka każdegornserdelka włożyć po kawałku pokrojonej w plastry cebuli i ewentualniernpapryki, spiąć wykałaczką. Ułożyć w słoiku (wielkość słoika zależy odrnilości serdelków), pozostałą paprykę i cebulę lub nawet dodatkowo jednąrnskrojoną wrzucić do słoika.

W międzyczasie przygotować zalewęrnoctową. Zależy od ostrości: dla zalewy ostrej 10% ocet rozcieńczać wrnstosunku 1:3, dla zalewy łagodnej dolać więcej wody lub zastosować ocetrno mniejszym stężeniu. W tej chwili w sprzedaży są octy smakowe, możnarneksperymentować aż się utrafi na ten najbardziej odpowiadający gustomrnsmakowym.
Wodę z octem i przyprawami zagotować. Po przestudzeniu zalać serdelki.

odstawić na trzy dni, po tym czasie utopence gotowe do spożycia, przechowywać wtedy w lodówce.

Życzę smacznego


Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.