Przepis z wielkego żarcia.Polecam.Sama robiłam Pycha.Hit na grilowych imprezach lub plenerowych wypadach
serdelki lub grubsze krótkie parówki - oryginalnie powinny być czeskie "spekacky"
przyprawy:sól,
pieprz ziarnisty,ostra i słodka papryka, chili, czosnek, ziele
angielskie, liście laurowe, kolendra i takie jak ktoś lubi
rn Wykonanie jest bardzo proste.To doskonała
przekąskarndo
piwa i alkoholu. Wśród moich znajomych robi furorę - zawsze sięrnpytają
czy będą utopence. To niekonwencjonalny sposób podania
banalnychrnserdelków.
Z doświadczenia (po wypróbowaniu kilku
rodzajów kiełbasekrni z braku czeskiego oryginału) najlepsze były małe
parówki drobiowe zrnmorlin.
Ilość serdelków uzależniona jest od
apetytu. Jarnwykonuje w słoiku 3 litrowym z 1 kg serdelków na szklankę
octu i 3rnszklanki wody.
Serdelki obrać z folii, ponakrawać wzdłuż.
Cebulęrnobrać,
przekroić na pól, pokroić na talarki. Do środka
każdegornserdelka włożyć po kawałku pokrojonej w plastry cebuli i
ewentualniernpapryki, spiąć wykałaczką. Ułożyć w słoiku (wielkość
słoika zależy odrnilości serdelków), pozostałą paprykę i cebulę lub
nawet dodatkowo jednąrnskrojoną wrzucić do słoika.
W
międzyczasie przygotować zalewęrnoctową. Zależy od ostrości: dla zalewy
ostrej 10% ocet rozcieńczać wrnstosunku 1:3, dla zalewy łagodnej dolać
więcej wody lub zastosować ocetrno mniejszym stężeniu. W tej chwili w
sprzedaży są octy smakowe, możnarneksperymentować aż się utrafi na ten
najbardziej odpowiadający gustomrnsmakowym.
Wodę z octem i przyprawami zagotować. Po przestudzeniu zalać serdelki.
odstawić na trzy dni, po tym czasie utopence gotowe do spożycia, przechowywać wtedy w lodówce.
Życzę smacznego