Temat: indeks glikemiczny- totalna ściema??

Jak dla mnie brzmi to zupełnie absurdalnie: jak to możliwe, że według indeksu o wiele zdrowsze i bardziej dietetyczne będzie zajadanie się gorzką czekoladą (IG 22), niż PRZEKLĘTĄ gotowaną marchewką (IG 85)??

Próbowałam sił w diecie South Beach i nie przyniosła rezultatów. Oczywiście i czekolada, i orzechy są smakowitą, zdrową przekąską, ale tez bardzo kaloryczną, trzeba unikać tych przysmaków, lub pozwalać sobie na nie sporadycznie, w niewielkich ilościach.

Ktoś potrafi mi wytłumaczyć ten fenomen?? Jak to możliwe, że baton Twix jest taki super, bo ma IG 44, a rzepa to już grzech, bo ma powyżej 70? BZDURY
Pasek wagi
Jedzenie samych produktów z wysokim IG jest ok, ale łączenie ich z tłuszczem to zły pomysł :) 
> Nie
> jestem w stanie uwierzyć że korzystniejsze będzie
> dla mojej smukłej sylwetki wpierniczenie na
> podwieczorek Twixa, niż kawałka arbuza. Albo ta
> czekolada- przecież to sam cukeir i tłuszcz... A
> zamiast mi tu wysyłać zbulwersowane "Co proszę?"
> to odpowiedz na moją prośbę o klarowne
> wytłumaczenie tego szatańskiego systemu

Przeczytaj o ładunku glikemicznym, bo nadal nie rozumiesz, o co w tym wszystkim chodzi i piszesz głupoty! ;)
Produkty o wysokim IG podwyższają poziom insuliny. To szerszy problem, nie chodzi wyłącznie o wzmożone łaknienie ale też o proces spalania tłuszczu.

O ładunku i indeksie:

http://www.odzywianie.info.pl/Indeks-i-ladunek-glikemiczny.html 
No właśnie tutaj się nie zgodzę- jeżeli mamy sprawne umysły, po cholerę rozpisywać tabelki z dokładnością liczbową? Produkty o niskiej kaloryczności, produkty o korzystnych wartościach, produkty o niskim IG- to się często wyklucza wg tego sytemu!

Faktycznie, oprócz tabelki dysponuje także rozumem, dlatego też wydaje mi się to wszystko jakąś niezbadaną fikcją literacką.
 
Albo ta szopka z pelnoziarnistymi produktami "bez cukru"- ciacha na słodzikach- przecie toto ma tyle samo węgli, więc dupa urośnie tak czy siak jak się objadać będę, i superniskie IG mnie nie uratuje...

Pasek wagi
Myślę, że kiedy przeczytasz o ładunku wszystko stanie się jasne;)
To nie fikcja literacka, tylko NAUKA; teoria potwierdzona badaniami.
Ale wiem, wiem, nic nie wiem, ale wiem lepiej, bo dysponuję rozumem, który wie wszystko. ;)
> Myślę, że kiedy przeczytasz o ładunku wszystko
> stanie się jasne;) 

Pasek wagi
nic  nie rozumiecie  ehhh douczcie sie troche...
Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu.
Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno  wysoki poziom cukru we krwi, jak i utrzymanie się podwyższonego poziomu cukru przez dłuższy czas.

Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Jest to również zalecane dla osób zdrowych, ponieważ powoduje mniejsze wydzielanie hormonu insuliny i pozwala ograniczyć napady głodu.
Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie przekracza 60.

zapraszam do lektury a potem wypisywać bzdety


DIETA MONTINIAKA
 

z kolei jesli zjem pieczywo jasne to sie zapcham na pol dnia. jedzac 2-3 pseudo kromki razowaca zaraz jestem glodna :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.