Temat: Surowe jajka

Zastanawia mnie to od dłuższego czasu. Czy można jeść surowe jajka? A jeśli tak to w jakiej postaci, ja znam tylko kogel-mogel, który jadłam chyba tylko raz w życiu i to bardzo dawno temu.
Więc jak to jest z ich wpływem na zdrowie/trawienie, jak można je spożywać (jeśli można) jaka jest kaloryczność takich potraw i czy są smaczne?
Dziękuję za odpowiedź ;)
mozna, mozna a potem taasiemiec w tylku ;p!
tatar z tego co kojarze jest  z surowym jajkiem ale do tego też jest chyba surwe mięso... nie orientuję sie za bardzo bo surowe jajka mnie nie przekonują... chyba że masz z dobrego pewnego źródła
Pasek wagi
Tasiemiec jak tasiemiec ale salmonella jest możliwa heh
tiramisu jest z surowymi jajkami i jest mniam :3
może i można .. ale ja wolałabym głodować niż jeść surowe
Na litość boską tasiemiec nie przenosi się z surowymi jajkami, tylko z surowym mięsem.

Jeśli masz pewność, że jajka nie zarażone salmonellą jedz. Pamiętaj tylko, że proteiny z surowego jajka przyswajają się o wiele gorzej niż z gotowanego.

W surowym jajka jest awidyna, która zaburza przyswajanie witaminy H. Jedząc dużo surowych jajek możesz cierpieć na jej niedobór. Awidyna na szczęście ulega zniszczeniu podczas gotowania czy smażenia.

Ja uwielbiam kogel-mogel i tatar. Na razie jakoś żyję i Salmonella mnie nie dopadła. :}
a potem będziesz miała salmonellozę
ja jem chociazby w postaci majonezu domowej roboty;) surowe jajo, troszke octu jabłkowego i oliwa z oliwek -ukęcić mikserem wazne zeby skorupkę przed rozbiciem jaja sparzyc wrzątkiem bakterie (chociazby salmonelli) są na skorupce;)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.