Temat: Czy da się schudnąć jedząc normalna polską kuchnię ?

Chodzi o to że dieta = dużo warzyw itd natomiast ja zawsze zima zmieniam kuchnie i lubię jeść łazanki, placki po węgiersku, gołąbki, grochówkę, rosołek, generalnie inaczej gotuje niż latem.

Latem jedząc dużo warzyw na obiad udało mi się zrzucić 6 kg po czym jedzac słodycze odzyskałam straty.

Zastanawiam się czy jest szansa że jedząc trochę mniejsza porcje jest choć cień szansy że waga ruszy w dół?





Pasek wagi

No ale przecież chudniesz głównie od deficytu kalorycznego, prawda? To zrób sobie ten deficyt albo odchudzając typowo polską kuchnię, albo jedząc połowę porcji - zgodnie z zapotrzebowaniem. Ciągle mozesz jeść dużo warzyw, prawda? Kiszona kapusta jest niskokaloryczna, uduszone warzywa korzeniowe też.

Edit, jak to sama napisałaś: "jedząc słodycze, odzyskałaś straty". No to może po prostu przestań jeść te słodycze i nie funduj organizmowi cukrowego haju i bezużytecznych kalorii, oraz zmian, które zaraz Cię wpędzą w jakieś insulinooporności etc.

chyba bardziej chodzi o to, ze takie typowo polskie dania o ktorych mowisz sa po prostu ciezkostrawne i tłuste - jedzac codziennie dania typu pierogi czy golabki bedzie ciezko schudnac. Chyba ze tych pierogow sa 3 a nie 20. 

Pasek wagi

niw no codziennie nie ale raz na jakiś czas. Czy placki ziemniaczane z piekarnika są zjadliwe ?

Pasek wagi

gordita2021 napisał(a):

niw no codziennie nie ale raz na jakiś czas. Czy placki ziemniaczane z piekarnika są zjadliwe ?

Pare razy robiłam. Wstrętne. 

Pasek wagi

Tuczą głównie węglowodany. Można jeść dużo kalorii w postaci białka i tłuszczu i chudnąć.

Pasek wagi

Noir_Madame napisał(a):

Tuczą głównie węglowodany. Można jeść dużo kalorii w postaci białka i tłuszczu i chudnąć.

czyli uważasz, ze jedząc tysiąc czy dwa kalorii ponad zapotrzebowanie, byle z tłuszczu, nie przytyje się, tylko wręcz schudnie?

(pod warunkiem, oczywiście że wątroba wytrzyma)???

gordita2021 napisał(a):

niw no codziennie nie ale raz na jakiś czas. Czy placki ziemniaczane z piekarnika są zjadliwe ?

Nie wiem, spróbuj, to się dowiesz, zależy co dla kogo jest "zjadliwe"

tłuszcz jest nośnikiem smaku, nie wszystko da się wyeliminować...

gorsze od obiadu jest to że kocham pięć i jestem smakoszem i już mam smaka na sernik z bezą, sernik kajakowy, zielony mech.... Ajjj ratunku

Pasek wagi

Mozna, jak wspomniano, jako, ze to nadmiar kalorii (wbrew niektorym genialnym teoriom dostepnym w ostatnich czasach) sa glowna przyczyna tycia. 
Pytanie jak jesz, bo mozna zjesc 1 golabka plus jakies warzywa do tego, a mozna pol garnka. Podobnie z plackami czy nalesnikami. No i kuchnia polska to nie tylko kluski. 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.