Temat: Koperek

Mam dużo koperku. Podpowiedzcie proszę, do jakich dań mogę go dodać. 


Poza ziemniakami i pieczonym tofu. 

Pasek wagi

robilam kiedyś taki sos kwaśna śmietana 18 , łyżka majonezu,szczypta soli i cukru i dużo siekanego koperku, najbardziej lubiłam go z ogórkiem świeżym.

Pasek wagi

jesz mieso? jesli tak to moje ulubione z dziecinstwa pulpeciki w sosie koperkowym.

Berchen napisał(a):

jesz mieso? jesli tak to moje ulubione z dziecinstwa pulpeciki w sosie koperkowym.

Niestety nie jem. Ale mogę zrobić jakiś "zastępniak". 

Pasek wagi

LessLessLess napisał(a):

Berchen napisał(a):

jesz mieso? jesli tak to moje ulubione z dziecinstwa pulpeciki w sosie koperkowym.

Niestety nie jem. Ale mogę zrobić jakiś "zastępniak". 

kiedys jadlam tez dobre sojowe.

Ja nadmiar koperku kroję i mrożę w woreczku. Potem dodaję do zup po trochę. Nawet na ziemniakach się sprawdza. No i nie trzeba jeść "na już na akord" ;)

Pasek wagi

LessLessLess napisał(a):

HelloPomello napisał(a):

do sosu pieczarkowego, warzyw z patelni, surówki z kiszonej kapusty, zupy ogórkowej.

Do warzyw z patelni? Brzmi dobrze. Do jakich dodajesz? I z jakimi przyprawami lubisz?

Zup raczej nie jemy. Ale sos pieczarkowy też brzmi dobrze, nie pomyślałam :)

Do mieszanek w których są ziemniaki, marchewka, pieczarki ( znowu 😅) , pasuje do korzenia pietruszki i selera. Do mieszanek daje czasem zioła prowansalskie, ale pasuje też czosnek. A jeszcze pomyślałam o sałatce ziemniaczanej tam też koper się świetnie sprawdzi.

do twarożku (z sera, tofu czy nerkowców) z ogórkiem i czosnkiem. Do duszonej marchewki. 

Pasek wagi

Zamrozić

Ja koperek zamrażam w słoiczkach. Później idealnie do ziemniaków, sosów, na twarożek z kanapką, sałatek różnej maści. 🙂

Pasek wagi

różne zupy, ja lubię do pomidorowej, kalafiorowej, ogorkowej, poza tym sos koperkowy a z nim pulpety lub jajka gotowane na twardo. Dodaję też do sałatek z majonezem. Najlepiej posiekać, zamrozić i będzie na długo. 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.