Temat: Tanie potrawy

Kontynuuję moją przygodę z filozofią "livin' on a bugdet" 😁 i szukam inspiracji na smaczne i tanie dania. Co macie do polecenia? Najlepiej bez mięsa i nabiału (choć mam roślinne zamienniki, np. "mleko" robię sama).

Pierogi, ja robię 3 farsze (ruski, ze szpinakiem, z kapustą) wychodzi mi 150pierogow i do zamrażarki po 7w torebeczkę. Zupa z dyni, zupa z soczewicy jest obłędna, fasolka po bretońsku, makaron z sosami warzywnymi

Tradycja: 
1.  groch z kapustą, omaszczone olejem albo skwarkami

2. krupy jęczmienne z suszonymi grzybami i osmażoną cebulą. omaszczone olejem, 

3. kasza manna na wodzie z orzechami i suszonymi jabłkami, posypana cynamonem i ew.omaszczona olejem.

Jakiekolwiek kasze - w wersji słonej na wodzie - z cebulką, majoranką, grzybami

                                - w wersji słodkiej - na wodzie albo mleku roślinnym - z suszonymi albo świeżymi owocami

4. Różne placki i placuszki z różnych mąk i mieszanek, jak będzie mąka bezglutenowa, to dodać mielony len., ale Np. placki gryczane trzymają!
    Placki posmarować miodem, džemem albo szpinakiem czy innymi liściami (pokrzywa , ogórecznik,szczaw) zebranymi na łące i poduszonymi na wodzie . 
5. bulwy- ziemniaki, topinambury, buraki pastewne - smażone, duszone, z cebulą , czosnkiem,z jarzynką z różnych liści j.w.

6. Pieczone warzywa korzeniowe sypane komínem, oreganem, pietruszką , omaszczone olejem

   albo pocukrowane i pomiodowane, z cynamonem( marchew, dynia, burak czerwony)

 7. zupy gęste jarzynowe - z wszelkich warzyw, co są w domu, dobrze posypane ziołami.

    Do zup jako drugie danie smaczne są placki na słodki 
🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗

P.s wszystko można posypać różnymi nasionami (zmielonymi) - len, orzechy, migdały, sezam, mak)

Pasek wagi

alhe11 napisał(a):

Tradycja: 1.  groch z kapustą, omaszczone olejem albo skwarkami2. krupy jęczmienne z suszonymi grzybami i osmażoną cebulą. omaszczone olejem, 3. kasza manna na wodzie z orzechami i suszonymi jabłkami, posypana cynamonem i ew.omaszczona olejem.Jakiekolwiek kasze - w wersji słonej na wodzie - z cebulką, majoranką, grzybami                                - w wersji słodkiej - na wodzie albo mleku roślinnym - z suszonymi albo świeżymi owocami4. Różne placki i placuszki z różnych mąk i mieszanek, jak będzie mąka bezglutenowa, to dodać mielony len., ale Np. placki gryczane trzymają!     Placki posmarować miodem, džemem albo szpinakiem czy innymi liściami (pokrzywa , ogórecznik,szczaw) zebranymi na łące i poduszonymi na wodzie . 5. bulwy- ziemniaki, topinambury, buraki pastewne - smażone, duszone, z cebulą , czosnkiem,z jarzynką z różnych liści j.w.6. Pieczone warzywa korzeniowe sypane komínem, oreganem, pietruszką , omaszczone olejem   albo pocukrowane i pomiodowane, z cynamonem( marchew, dynia, burak czerwony) 7. zupy gęste jarzynowe - z wszelkich warzyw, co są w domu, dobrze posypane ziołami.    Do zup jako drugie danie smaczne są placki na słodki ??????????????????????P.s wszystko można posypać różnymi nasionami (zmielonymi) - len, orzechy, migdały, sezam, mak)

Super! Dziękuję <3

pierogi zrobione samemu wychodza bardzo tanio, taniej niz te z biedronki a swojskie :P w paczce jest chyba 12 pierogów i trzeba dac z 8 zl a za 8 zl (ruskie, kostka sera, ziemniaki, cebula, trochę maki) zrobie 4 razy tyle :P

Sweetestthing napisał(a):

Electus napisał(a):

Pierogi z biedronki, tanio i smacznie 
Gotowce odpadają, pytam o potrawy przygotowane samodzielnie.

A próbowałaś? Jeśli nie, to spróbuj koniecznie! Nie zawiedziesz się! :D

Electus napisał(a):

Sweetestthing napisał(a):

Electus napisał(a):

Pierogi z biedronki, tanio i smacznie 
Gotowce odpadają, pytam o potrawy przygotowane samodzielnie.
A próbowałaś? Jeśli nie, to spróbuj koniecznie! Nie zawiedziesz się! :D

A jadles domowe? Chyba nie, bo bys tak nie mówił :P 

ja narobilam w lecie mnostwo sloikow z sosem slodko kwasnym (cukinia, papryka, cebula, pomidory, kukurydza) i jest to swietna baza do dan z ryzem/kasza/makaronem i do tego można dodac kurczaka czy kielbaske lub nic. Cukinie mialam za darmo od sasiadki a paprykę kupowałam jak rzucili promocję i kosztowala chyba 4 zl/kg wyszlo mi chyba 2 zl za sloik 500g 😊 

awokdas napisał(a):

ja narobilam w lecie mnostwo sloikow z sosem slodko kwasnym (cukinia, papryka, cebula, pomidory, kukurydza) i jest to swietna baza do dan z ryzem/kasza/makaronem i do tego można dodac kurczaka czy kielbaske lub nic. Cukinie mialam za darmo od sasiadki a paprykę kupowałam jak rzucili promocję i kosztowala chyba 4 zl/kg wyszlo mi chyba 2 zl za sloik 500g ? 

Polecam, też robiłam coś podobnego  i bylo to b. dobre !

Pasek wagi

Ja jem obiady najczęściej wegańskie i z takich budżetowych to to najtaniej wychodzą te jednogarnkowe- chilli sin carne, różne curry z pomidorami z puszki czy na mleku kokosowym (z soczewicą, ciecierzycą, z dyni itd- np. to jest przepyszne i wychodzi wielki gar https://mrspolka-dot.com/wegetarianskie-curry-pieczonej-dyni-soczewica-inne-nosniki-dobrostanu/ leczo warzywne z różnymi składnikami, też np. grochówka jest bardzo tania i konkretna (z dużą ilością papryki wędzonej-przepyszna)

Electus napisał(a):

Sweetestthing napisał(a):

Electus napisał(a):

Pierogi z biedronki, tanio i smacznie 
Gotowce odpadają, pytam o potrawy przygotowane samodzielnie.
A próbowałaś? Jeśli nie, to spróbuj koniecznie! Nie zawiedziesz się! :D

Dzięki, nie skorzystam.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.